HOMS PARLAMENT
 
  • El conseller de la Presidència anuncia en la seva compareixença al Parlament que el Govern “reforçarà” l’Oficina de Supervisió i Avaluació de la Contractació Pública, un instrument “pioner” que “ha impulsat mesures de foment de la transparència en la contractació pública”
 
  • Homs ha situat tres eixos prioritaris per a l’acció de l’Executiu i del Departament de la Presidència aquesta legislatura i que són les bases del Pla de Govern 2013-2016: la recuperació econòmica, el manteniment de la cohesió social i l’estat del benestar, i l’exercici del dret a decidir”
 
  • El conseller ha anunciat que en els propers dies el Govern constituirà un Consell Assessor “que pugui assistir al Govern en tot el procés de transició nacional” que ha endegat el país, “fruit de la profunda i serena reflexió que el camí de la Catalunya autonòmica ja no dóna més de sí”
 
  • El Govern reforçarà l’acció exterior amb el doble objectiu de “donar a suport a la internacionalització de l’economia catalana” i de donar a conèixer el procés català a les institucions europees i internacionals 
 
  • Homs anuncia que el Govern “suprimirà les subvencions i ajuts als mitjans de comunicació, amb l’excepció dels ajuts vinculats a l’ús del català”, ja que en la situació pressupostària actual la prioritat és “preservar i potenciar l’espai català de comunicació”
 
  • Referma el compromís amb el sector de l’esport, àmbit en el qual “Catalunya és un país capdavanter”, i anuncia que reforçarà el seu paper com a “font de salut i benestar, com a motor de recuperació econòmica i com a projecció de la imatge de Catalunya al món”
 
 
“Tot allò que té a veure amb la transparència, la millora dels controls de l’acció pública i la lluita contra la corrupció són i seran una prioritat del Departament”. Així ho ha manifestat el conseller de la Presidència, Francesc Homs, en la seva compareixença a la Comissió d'Afers Institucionals del Parlament per donar a conèixer els principals objectius i línies d’actuació del Departament. Homs ha anunciat que el Govern “reforçarà” aquesta legislatura el paper de l’Oficina de Supervisió i Avaluació de la Contractació Pública, un instrument “innovador” creat fa dos anys pel Govern en el qual s’ha fixat la Comissió Europea, que s’està plantejant suggerir als governs de la UE que estableixin unitats d’aquestes característiques a través d’una futura Directiva.
 
El conseller de la Presidència ha destacat “el balanç positiu” dels dos primers anys de rodatge de l’Oficina de Supervisió i Avaluació de la Contractació Pública, que “ha esdevingut no tan sols un òrgan de seguiment i de transparència de la contractació pública, sinó també d’orientació de la mateixa” i que “aconsellen reforçar el seu paper aquesta legislatura per tal que assoleixi totes les seves potencialitats”. En la seva compareixença a la Cambra catalana Homs ha detallat el decàleg de mesures que a partir d’ara durà a terme l’organisme, com establir directrius als departaments i entitats del sector públic de la Generalitat per incrementar la transparència de tots els expedients de contractació per sobre dels nivells legalment establerts; fomentar l’ús del procediment obert en la contractació pública; fer accessibles a tota la ciutadania les dades contingudes al Registre Públic de Contractes, incrementar l’elaboració i difusió d’informes i memòries periòdics sobre diferents aspectes relatius al seguiment, avaluació i anàlisi de la contractació pública de la Generalitat i del seu sector públic, o incorporar més clàusules socials en la contractació pública per fomentar la inserció social.
 
En l’àmbit de la lluita contra la corrupció, el conseller Homs ha informat que ja ha traslladat per escrit a la presidenta del Parlament la voluntat del president de la Generalitat de comparèixer a la Cambra catalana per “debatre, consensuar i acordar, si escau, les mesures que es considerin convenients” després de la segona cimera per la regeneració democràtica que se celebrarà el proper 22 de febrer. “Segur que si hi ha voluntat es podrà afinar millor en el que avui és una exigència urgent de la ciutadania del nostre país: saber reaccionar contra la xacra de la corrupció”, ha manifestat.
 
 
Recuperació econòmica, cohesió social i dret a decidir, els 3 eixos del Govern
 
En paral·lel, el Departament de la Presidència treballarà aquesta legislatura en tres eixos prioritaris, i que són les bases del futur Pla de Govern 2013-2016 que està elaborant el Govern: la recuperació econòmica i la creació d’ocupació; el manteniment de la cohesió social i de l’estat del benestar i l’exercici del dret a decidir. 
 
Per incentivar la recuperació econòmica i la creació d’ocupació, el Govern donarà “continuïtat”· a la tasca de simplificació normativa iniciada en la legislatura anterior amb l’aprovació de les lleis òmnibus. “En un moment pressupostari on els governs no podem oferir ni diners ni beneficis fiscals, l’economia productiva necessita, almenys, menys tràmits i traves, més facilitats i agilitat administrativa per part de l’Administració pública”. A més, el Departament de la Presidència treballarà per a la “defensa de l’àmbit competencial” de la Generalitat davant les “invasions constants del Govern espanyol, que laminen el marc d’autogovern, però que alhora acaben perjudicant els ciutadans i les empreses del nostre país”. De fet, ha recordat Homs, l’informe de l’Institut d’Estudis Autonòmics elaborat a petició del Govern “posava de manifest que aquesta invasió successiva i permanent per part de l’Estat perjudica la reactivació de l’economia, complica l’activitat dels operadors econòmics i acaba generant inseguretat jurídica”. Així ho constata el fet que l’any passat el 80% de les sentències del Tribunal Constitucional fossin favorables a Catalunya, moltes de les quals no han estat complertes.
 
En aquest mateix context de reactivació econòmica, Homs ha destacat la voluntat del Govern d’impulsar la marca Catalunya, en una operació “que ha d’implicar no només el Govern sinó tot el país” i que pot esdevenir “un factor generador d’oportunitats i de reactivació econòmica a mig termini” i, alhora, “un component bàsic alhora de superar aquests moments de desànim general fruit de la dura crisi econòmica i de valors que vivim”. Volem reforçar internament un sentiment d’orgull i valor de país i projectar externament el coneixement i el reconeixement del que pot aportar Catalunya”, ha reblat.
 
Sobre l’eix del manteniment de la cohesió social i l’estat el benestar, ha informat Homs, s’han establert les bases per a l’elaboració del Pla de Govern 2013-2016, que “té per vocació identificar els principals reptes i objectius estratègics del país que marcaran l’acció governamental per aquesta legislatura”.
 
 
‘Identificar i crear estructures d’Estat’
 
El conseller de la Presidència ha anunciat que el Govern continuarà en els propers dies un Consell Assessor “que pugui assistir al Govern en tot el procés de transició nacional”. “El compromís del Govern per aquesta legislatura és la identificació i la creació d’estructures d’estat que ens permetin encarar el futur”, una tasca que “impulsarà” i coordinarà el Departament de la Presidència. El procés de transició nacional, ha remarcat, és un “repte en majúscules” endegat per una “àmplia majoria”, fruit de la “profunda i serena reflexió que el camí de la Catalunya autonòmica ja no dóna més de sí, que l’Estat espanyol sistemàticament no respecta el nostre marc competencial ni els trets bàsics de la nostra identitat, que ens ofega econòmicament i que actua amb una gran deslleialtat. ment expressada pel poble de Catalunya, la constatació”.
 
En aquest àmbit tindrà un “missió clau” l’acció exterior del Govern per “donar a conèixer a Europa i a la resta del món la realitat en què es troba immers el país”. L’Executiu treballarà per fer arribar a les institucions europees “l’esforç” de Catalunya “per fer front al sanejament de les finances públiques, la reducció del dèficit públic i les mesures de lluita contra la crisi econòmica” i, alhora, “el procés democràtic que el país vol endegar”,
 
En qualsevol cas,ha precisat Homs, l’acció exterior “continuarà centrada” també “en donar suport a la internacionalització de l’economia catalana” i “continuar desplegant una diplomàcia econòmica de primer nivell, que compti amb el suport directe del president”, ja sigui acompanyant delegacions empresarials catalanes a països emergents com Brasil, la Xina o l’Índia, o promovent l’atracció d’inversions en les seves nombroses trobades amb responsables internacionals.
 
 
‘El Govern preservarà i potenciarà l’espai català de comunicació’
 
El conseller Homs ha anunciat que “el Govern suprimirà les subvencions i ajuts als mitjans de comunicació, amb l’excepció dels ajuts vinculats a l’ús del català”, una “decisió que no té precedents” a la qual s’ha vist obligat l’Executiu davant les condicions pressupostàries actuals i la necessitat de “preservar i potenciar l’espai català de comunicació”, objectiu prioritari del Govern. “Donades les circumstàncies, pensem que la línia vermella que representa l’espai comunicacional en català no es pot posar en perill”, ha manifestat Homs, qui ha volgut deixar clar que la decisió es prendrà “amb el màxim diàleg amb el sector”. “Els temps obliguen a escollir, i nosaltres escollim el català, que a més, en el camp dels mitjans de comunicació, ocupa una posició molt secundària”, ha reblat.
 
El conseller de la Presidència ha refermat la “prioritat de primer nivell” que constitueixen es mitjans públics de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, una “peça fonamental de la nostra política de comunicació i del conjunt del país” que exerceix un “triple objectiu” de “compromís amb la llengua, voluntat inequívoca de servei públic i motor de la indústria audiovisual de Catalunya”. “Tenim un model que funciona, que aporta valor, que té èxit i que és de tots”.  Homs ha destacat, en aquest sentit, que malgrat que la situació pressupostària obligarà a “continuar fent ajustos”, el Govern mantindrà un esforç “molt rellevant” perquè “els mitjans de la Corporació han de seguir sent els mitjans públics i nacionals de Catalunya, associats a un component de qualitat i de lideratge d’audiència indiscutibles”.
 
 
‘Un país capdavanter en matèria esportiva’
 
“Catalunya és un país capdavanter en matèria esportiva”. El conseller de la Presidència ha refermat el compromís del Govern amb el sector de l’esport, àmbit en el qual té competències exclusives, i en aquest sentit ha anunciat que reforçarà el paper que juga com a “font de salut i benestar, com a motor de recuperació econòmica i com a projecció de la imatge de Catalunya al món”. El Govern es proposa, entre d’altres, incrementar la pràctica esportiva en totes les franges d’edat, organitzar una oferta formativa que respongui a les demandes de la societat actual, promoure la investigació en coordinació amb les universitats o seguir treballant en la internacionalització de l’esport català. “A través de l’esport volem i podem projectar amb força la imatge de Catalunya al món”, ha reblat.
 
Finalment, Homs ha subratllat “l’oportunitat única” que ofereix a Catalunya “la coincidència d’efemèrides” del 2014, quan es compleixen els 300 anys de la caiguda de Barcelona davant les tropes de Felip V i els 100 anys de la creació de la Mancomunitat, “perquè a través de la commemoració del nostre passat, des d’una dimensió identitària, però també des d’una dimensió de construcció de país, puguem posar les bases d’un relat de país i projectar  com volem que sigui el futur col·lectiu de Catalunya”, ha manifestat.
 
 

1  

Imatges

Fotografia compareixença Parlament

Fotografia compareixença Parlament 3205