• Albert Royo és nomenat secretari general del Patronat Catalunya Món-Consell de la Diplomàcia Pública de Catalunya, l’organisme de referència en les relacions internacionals del país
  • El Govern reforça l’acció exterior, molt lligada a la promoció econòmica, amb la construcció d’unes relacions diplomàtiques que permetin a Catalunya “defensar els seus interessos” i superar “la llosa” que suposen certes decisions de l’Estat espanyol en matèria d’Exteriors, ha destacat el conseller Homs
El conseller Homs acompanyat del secretari d'Afers Exteriors, Rger Albinyana, i del nou secretari general del PCM-Diplocat, Albert Royo.
El conseller Homs acompanyat del secretari d'Afers Exteriors, Roger Albinyana (esquerra), i del nou secretari general del PCM-Diplocat, Albert Royo (dreta).
 
El Govern ha completat avui l’equip encarregat de dur a terme l’acció exterior de la Generalitat amb el nomenament d’Albert Royo com a secretari general del Patronat CatalunyaMón-Consell de la Diplomàcia Pública de Catalunya (PCM-DIPLOCAT).
 
L’organisme tindrà la missió de “construir una diplomàcia catalana del segle XXI per reforçar la presència de Catalunya al món”, segons ha anunciat el conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs. El conseller ha comparegut davant els mitjans acompanyat del secretari d’Afers Exteriors, Roger Albinyana, i del nou secretari general del PCM-DIPLOCAT, després de la reunió en què s’ha aprovat el relleu al capdavant del Patronat.
 
El conseller ha reiterat que la política exterior és una “prioritat” per al Govern de cara al procés de transició nacional encetat aquesta legislatura. Per aquest motiu, als esforços que ja es dediquen a la promoció de l’activitat econòmica i a la captació d’inversions estrangeres, ara se sumarà la funció central encomanada al DIPLOCAT d’”estructurar unes relacions diplomàtiques” que permetin a Catalunya “defensar els seus interessos” i superar “la llosa” que suposen certes decisions de l’Estat espanyol en matèria d’Exteriors, ha explicat Homs. En aquest sentit, el conseller ha recordat que l’Estatut faculta la Generalitat a establir la seva pròpia política exterior.
 
“El futur passa per establir relacions amb altres països, estrènyer lligams, intercanviar coneixement, atraure projectes i guanyar en eficiència”, ha assegurat el conseller, qui ha remarcat que en aquest aspecte Catalunya ja compta amb “molta experiència”, com ho demostra el “grau d’obertura” del país a l’exterior.
 
L’eina de la diplomàcia catalana
 
A finals de 2012, el Govern va reconvertir el Patronat Catalunya Món en el Patronat Catalunya Món-Consell de la Diplomàcia Pública de Catalunya, una entitat público-privada al servei del Govern amb la missió de desenvolupar una estratègia de diplomàcia pública dirigida a la societat civil internacional que contribueixi al coneixement i al reconeixement del país.
 
El seu caràcter mixt público-privat respon a la voluntat del Govern “d’implicar el màxim possible d’institucions del país en la política exterior”, ha subratllat Homs.
 
El nou secretari general de DIPLOCAT
 
Albert Royo i Mariné substitueix en el càrrec Roser Clavell.
 
Nascut el 1977 a Barcelona, és llicenciat en Ciències Polítiques, màster en Anàlisi Econòmica Aplicada (UPF) i diplomat en Afers Europeus (London School of Economics).
 
Treballa a la Comissió Europea des de l'any 2001. Actualment, és el responsable de la unitat de premsa i reporter polític de la seva Representació a Barcelona (DG COMM). Anteriorment, ha treballat a la Delegació de la Generalitat a Brussel·les, entre d'altres.
 
Ha estat secretari de Cooperació Exterior i d'Afers Exteriors del Govern de Catalunya (2004-2007), període en el qual el Govern va signar diversos acords amb les Nacions Unides i va dissenyar la xarxa de delegacions a l'exterior.
 
És professor d'Afers Europeus a la Universitat Pompeu Fabra (Idec) i ha donat classes, entre d'altres, a l'escola diplomàtica del Ministeri d'Afers Exteriors de l'Uruguai. Ha fet d'observador electoral en missions internacionals organitzades per l'OSCE o per la Generalitat (Ucraïna, Montenegro, ANP).
 
És impulsor d'Horitzó Europa, una entitat que té per objectiu apropar els debats europeus a Catalunya i la realitat catalana a Brussel·les. A més, col·labora en diverses entitats que treballen en el camp de la governança global, els drets humans o la cultura, com ara l'Associació Projecte per al Governament Democràtic Mundial (apGDM), la Fundació ACSAR, Amnistia Internacional o Òmnium Cultural.

1  

Vídeos

Vídeo íntegre de la compareixença

3  

Fitxers adjunts

Foto de la reunió del PCM-Diplocat. Autor: Rubén Moreno

Foto de la reunió del PCM-Diplocat. Autor: Rubén Moreno
JPG | 1098

Foto de la reunió del PCM-Diplocat. Autor: Rubén Moreno

Foto de la reunió del PCM-Diplocat. Autor: Rubén Moreno
JPG | 995

Foto de la compareixença del conseller Homs, acompanyat pel secretari dAfers Exteriors, Roger Albinyana (esquerra) i pel nou secretari general del PCM-Diplocat, Albert Royo

Foto de la compareixença del conseller Homs, acompanyat pel secretari dAfers Exteriors, Roger Albinyana (esquerra) i pel nou secretari general del PCM-Diplocat, Albert Royo
JPG | 922