·        Espadaler ha manifestat “la necessitat imperiosa d’esclarir amb celeritat i amb rigor” els casos de presumpte espionatge i ha recordat que el Departament d’Interior ha posat a disposició del Ministeri Fiscal i del TSJC el cos de la Policia de la Generalitat, els Mossos d’Esquadra “perquè en tenim la competència i perquè som competents”.
 
  • El conseller reivindica el paper de policia integral dels Mossos d’Esquadra i reclama més competències
 
  • El conseller d’Interior recorda que els Mossos d’Esquadra han de tenir eines per mantenir la seguretat i l’orde públic
 
  • Interior crearà una Oficina d’Atenció als Familiars de Desapareguts
 
  • La principal aposta de l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya és la formació universitària, ja que “contribuirà a augmentar capacitats i prestigi de la nostra policia, equiparant-nos amb el que passa en el nostre entorn europeu”.
 
 
El conseller ha comparegut aquesta tarda davant la Comissió d’Interior al Parlament de Catalunya on ha presentat les línies d’actuació del Departament per a aquesta legislatura. Espadaler ha reivindicat un sistema de Seguretat Pública propi, “de país”, amb dos grans cossos, els Mossos d’Esquadra i les Policies Locals.  “Ens proposem elaborar una nova llei del sistema de seguretat Pública de Catalunya que permeti redefinir les autoritats, els cossos, els instruments de coordinació i el mapa de seguretat, ha dit. “Expresso aquí una voluntat de diàleg amb els grups Parlamentaris prèvia a la definició del text”, ha insistit Espadaler.
 
En aquest sentit, el conseller d’Interior ha reclamat totes les competències que li atorga el marc legal (EAC, Art.164) i que segons Espadaler “contribuiran a un millor exercici de les nostres responsabilitats”“Aspirem, per dir-ho ras i curt, a ser una policia integral”, ha manifestat Espadaler. “No renunciem a assumir i desenvolupar les competències d’estrangeria i control duaner, així com les competències que tenen a veure amb la protecció de la fauna, la flora, la seguretat als ports i aeroports i de salvament marítim”. El conseller ha dit que “tenim els recursos humans” i “per damunt de tot, tenim la voluntat política de que així sigui”.
 
Espadaler ha reiterat el seu compromís per defensar de manera ferma “les competències que ens són pròpies i que, d’una manera o altra, s’han vist o es poden veure potencialment amenaçades o limitades” i ha anunciat que reclamarà noves competències en matèria de seguretat pública per incrementar l’eficiència i consolidar, “en un moment transcendent per al nostre país”, una estructura d’Estat, com és la Policia de Catalunya.
 
El conseller ha manifestat també la voluntat que els Mossos d’Esquadra tinguin presència en institucions estatals, europees i internacionals, com l’Interpol o Europol.
 
 
Model d’ordre públic
 
Respecte al model d’ordre públic, el titular d’Interior ha recordat que el Departament d’Interior, a través del cos dels Mossos d’Esquadra, té la responsabilitat de mantenir la seguretat i l’orde públic en les manifestacions ciutadanes i no se la pot privar dels materials imprescindibles per fer-ho. “No podem encomanar a la nostra policia la restitució de l’ordre públic en situacions de violència extrema per un costat i, per l’altre, privar-la dels mitjans materials que li són imprescindibles per poder acomplir aquest mandat. Si que podem, i hi estem disposats, analitzar sense prejudicis quins són els mètodes, mitjans i instruments més idonis amb una única línia vermella: la policia ha de poder garantir allò que li hem encomanat: la restitució de l’ordre públic en situacions d’extrema violència”, ha manifestat Espadaler.
 
El conseller lliurarà l’informe sobre l’ordre públic a Catalunya, en compliment de la resolució 716/IX del Parlament de Catalunya sobre la presentació d’un informe relatiu a l’ús de les bales de goma pels Mossos d’Esquadra, el dia que es constitueixi la comissió per aquest afer al Parlament.
 
 
L’increment qualitatiu, un dels eixos principals
 
Davant l’escenari actual i els nous reptes de la seguretat a Catalunya, el conseller Espadaler aposta per l’increment qualitatiu i no tant quantitatiu de les dotacions policials, i ha plantejat cinc objectius en matèria policial per a la nova legislatura:
 
  • contribuir a la convivència i la tranquil·litat pública
  • prevenir i neutralitzar la criminalitat
  • servir a les persones,
  • desenvolupar les capacitat de la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra
  • definir un model de seguretat pública de Catalunya.
 
El conseller ha manifestat la voluntat de treballar per reduir el nombre de fets coneguts, posant especial atenció a la delinqüència econòmica, la corrupció, el frau i el blanqueig de capital.
 
El conseller Espadaler s’ha referit als casos de presumpte espionatge dels darrers dies, i ha manifestat “la necessitat imperiosa d’esclarir amb celeritat i amb rigor”  els fets esdevinguts, així com d’identificar-ne l’autoria dels mateixos. “La violació de la intimitat i l’atac a l’honor que presumptament s’ha comés, no són tolerables en un Estat de Dret”, ha dit Espadaler.
 
El titular d’Interior ha dit que cal “diligència, celeritat i compromís” per esclarir tot allò que hagi pogut succeir, ja que “minva la nostra moral col·lectiva o de país”. Espadaler ha recordat que “el Cos de Mossos d’Esquadra, com a policia integral que és,  té la competència”,  i ha recordat que el Departament d’Interior ha posat a disposició del Ministeri Fiscal i del TSJC el Cos de policia de la Generalitat, els Mossos d’Esquadra “perquè en tenim la competència i perquè som competents”.
 
 
Nova Oficina d’Atenció als Familiars de Desapareguts
Aprofitant l’experiència de l’Oficina d’Atenció a les Víctimes d’Accidents de Trànsit, el Departament crearà una nova Oficina d’Atenció als Familiars de Desapareguts que  posa de manifest que una policia al servei a les persones i situa a la víctima com a  prioritat en la intervenció policial.
 
Direcció General de Prevenció i Extinció d'Incendis i de Salvaments
Pel que fa a la Direcció General de Prevenció i Extinció d'Incendis i de Salvaments, un dels aspectes a treballar, segons ha explicat el conseller, és el Pla de Carrera Professional del cos de Bombers, fonamentant en criteris de promoció basats en el mèrit, la formació, l'experiència i la professionalitat reconeguda. I respecte a l'àmbit dels bombers voluntaris, Espadaler ha afirmat que la conselleria s'ha compromès a atendre la demanada generalitzada d'aquest col·lectiu i ha avançat que “des de la Direcció General s’està treballant en el nou reglament”. Segons Espadaler, el departament també s'ha proposat donar robustesa al sistema de comandament de les emergències i "treballarem en la definició d'una única Regió d'Emergències integrant la guàrdia territorial de les regions en l'àmbit territorial de Catalunya".
 
Protecció Civil
En l'àmbit de Protecció Civil, la proposta del departament, segons ha explicat el titular d'Interior, es basa en "reforçar el vincle de la Generalitat amb el voluntariat de protecció civil i avançar en el sistema de comunicacions a la ciutadania en situacions d'emergència". Sobre el 112, millorar la rapidesa dels avisos als cossos i les agències integrades i la senyalització dels punts de cobertura del 112 són els aspectes més prioritaris de la legislatura.
 
Trànsit
En matèria del Servei Català de Trànsit, Espadaler ha manifestat la bona tendència continuada al llarg de la darrera dècada de reducció de les víctimes mortals de trànsit a les nostres carreteres. "Hem assolit una lleuger escreix, l'objectiu de la Unió Europea de reduir en un 50% les víctimes mortals, per tant, estem en condicions d'afrontar el nou repte europeu que, igualment fem nostre, i que traslladarem al nou Pla de Seguretat Viària (2014-16), que enguany començarem a redactar i que ens planteja reduir en un 15% més els morts i ferits greus a les nostres carreteres", ha explicat el conseller.
 
ISPC
En un altra apartat, la principal aposta de l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya és la formació universitària. Segons Espadaler, "el nivell universitari contribuirà a augmentar capacitats i prestigi de la nostra policia, equiparant-nos amb el que passa en el nostre entorn europeu", i és per aquest motiu que "proposem l'adscripció de l'ISPC a la Universitat de Barcelona", per una part, i, per l’altre, poder oferir un Grau universitari en Seguretat entre l’Institut, la UB, la UAB i la UPF, a impartir a les nostres instal·lacions de Mollet.
En el mateix context, el titular d'Interior també ha explicat que "la introducció de l'anglès com a matèria obligatòria en els cursos bàsics de policia i bomber, l'ús intensiu de les noves tecnologies de la informació o l'obtenció de la ISO 9001:2008, són altres expressions ben concretes del camí cap a l'excel·lència de l'Institut".