• En una entrevista a ‘El matí de Catalunya Ràdio’ insisteix que la prioritat” del Govern és “preservar al màxim els llocs de treball” de l’Administració
 
  • Davant dels presumptes episodis de corrupció afirma que “cal combinar l’exigència del respecte a la presumpció d’innocència amb l’exigència de l’assumpció de responsabilitats”
 
“Exigir el 0,7 per cent [de l’objectiu de dèficit] és com desafiar la força de la gravetat, i la força de la gravetat no deixa de funcionar mai. Si algú la vol desafiar i arriba a la conclusió que pot surar i caminar per l’aire s’estavellarà”. Amb aquestes paraules el conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha denunciat l’objectiu “irreal” del 0,7, que obligaria el Govern a fer uns ajustos addicionals de 2.600 milions d’euros. “El govern de Catalunya no es veu amb cor de fer una cosa que no és possible fer-la i que no té cap sentit fer-la”, ha manifestat en una entrevista a El matí de Catalunya Ràdio.

El conseller de la Presidència ha reiterat la necessitat que el Govern espanyol traslladi a les autonomies el relaxament en l’objectiu de dèficit fins a l’1,7 per cent, una xifra que implicaria uns ajustos de 600 milions d’euros, enfront dels 2.600 que caldria retallar amb el 0,7 per cent actual. “Fora bo que es repartís tenint en compte qui desenvolupa les polítiques de l’estat del benestar”, ha manifestat.
 
Malgrat que el Govern està obligat a mantenir una política d’austeritat, Homs ha volgut deixar clar que “la prioritat és preservar al màxim els llocs de treball” de l’Administració. En aquest context ha recordat que el Govern ha impulsat mesures per equilibrar les finances públiques, com el pla de reestructuració de l’Administració de la Generalitat, iniciat la legislatura anterior, amb el qual es reduiran el 25 per cent dels organismes públics a finals de 2013. En aquest mateix àmbit de racionalització se situa la reforma de l’àmbit local, anunciada ahir al Parlament per la vicepresidenta del Govern, un “plantejament propi” que fa l’Executiu “en funció de les competències reconegudes a l’Estatut d’organització de l’Administració territorial pròpia de Catalunya”. En aquest sentit, i davant la Llei de governs locals anunciada pel Govern espanyol ha advertit: “que facin el que creguin que han de fer però en relació a Catalunya hi ha un marc competencial propi”. La proposta de l’Estat, ha dit, “deu anar bé per Castella, Andalusia, però el model territorial nostre té una idiosincràsia que requereix un tractament propi singularitzat, a part que ho diuen competències, ho indica sentit comú”. I ha insistit que el Govern “mai ha estat partidari d’eliminar municipis petits”, atesa la “funció social” que exerceixen.
 
 
Presumpció d’innocència i assumpció de responsabilitats
 
Coincidint amb la segona reunió per a la regeneració democràtica, que el president de la Generalitat encapçala avui al Palau de la Generalitat, el conseller de la Presidència ha manifestat sentir-se “molt preocupat” davant dels darrers episodis de presumpta corrupció i d’espionatge i ha demanat que s’aclareixin les circumstàncies en cada cas i hi hagi “explicacions més precises”. Homs ha insistit en la necessitat d’“actuar amb tota l’exigència i la contundència del món”. “Cal combinar l’exigència del respecte a la presumpció d’innocència amb l’exigència de l’assumpció de responsabilitats i situar-ho en cada cas concret”, ha manifestat Homs, qui ha insistit que “l’assumpció de responsabilitat hauria de ser reversible”, en cas que la justícia en determini la no culpabilitat. En aquest context de necessitat de regeneració democràtica, Homs ha situat la “urgència” d’elaborar la futura Llei de transparència, que s’impulsarà des del Parlament de Catalunya. “Forma part de la capacitat de reacció de la política, que en aquests moments està tan qüestionada”, ha destacat Homs.
 
Finalment, ha reiterat “compromís” del Govern de tirar endavant la consulta el 2014 i ha celebrat que “una majoria del país està per un procés de llibertat de Catalunya d’una manera desacomplexada”.
 

1  

Vídeos

Vídeo: fragment de l'entrevista al conseller Homs