• El cap de l’Executiu participa avui a Amsterdam en la segona cimera de governants liberal-demòcrates europeus 
  • Artur Mas valoraria “molt positivament” que el PSC, “independentment del que pensi, digui o dicti el PSOE, defensi que Catalunya té dret a decidir el seu futur”
El president de la Generalitat, aquesta tarda, amb el primer ministre holandès, Mark Rutte
El president de la Generalitat, aquesta tarda, amb el primer ministre holandès, Mark Rutte
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha explicat aquesta tarda que quan es reuneix amb líders europeus i els explica el dret a decidir “com un tema democràtic, pacífic i de grans majories, ells, que són gent demòcrata, ho entenen perfectament”. El cap del Govern ha remarcat que ho entenen “perquè és un dret democràtic” i ha recordat que és el mateix procés que s’està seguint a Escòcia respecte al Regne Unit.
 
El cap de l’Executiu ha fet aquestes declaracions en valorar davant els mitjans de comunicació el resultat de la segona cimera de governants liberal-demòcrates europeus, organitzada pel primer ministre holandès, Mark Rutte, i per ALDE (l’Aliança dels Demòcrates i Liberals per Europa), que ha tingut lloc avui a Amsterdam.
 
Artur Mas ha explicat als líders europeus presents en la cimera que “per a nosaltres el dret a decidir és un tema democràtic, també de supervivència com a país i de progrés econòmic i social i que, per tant, hi ha una determinació gran en la majoria del poble català per seguir aquest camí”. El president ha dit que els ho ha volgut explicar personalment perquè “tinguin informació molt directa sobre com veig aquest procés com a president de Catalunya”.
 
El president de Catalunya ha comparat el procés català amb l’escocès i ha subratllat el “tarannà democràtic” del Govern britànic, que ha negociat amb l’escocès “la celebració d’un referèndum, la data, la pregunta i el fet que el resultat serà vinculant”. Artur Mas ha dit que “a Espanya això no va en aquesta línia”, però ha assegurat que “farem tota la negociació que calgui a Madrid per intentar fer-los entendre que han de respectar el dret a decidir del poble de Catalunya i que han d’ajudar que es pugui exercir”.
 
A preguntes dels periodistes sobre la possibilitat que el PSC voti diferent del PSOE al Congrés sobre el dret a decidir, el president de la Generalitat ha dit que “valoraria molt positivament que ells, independentment del que pensi, digui o dicti el PSOE, defensin que Catalunya té dret a decidir el seu futur”.
 
 
Repartiment més just del dèficit
 
El cap de l’Executiu ha aprofitat la cimera amb “gent influent a Europa que prenen decisions cada dia sobre temes com el creixement econòmic i la creació de llocs de treball” per fer-los entendre “els esforços d’austeritat que estem fent i que la reducció dels dèficits públics s’ha de repartir millor entre l’Estat i les comunitats autònomes, perquè el repartiment actual és molt injust i ens obliga a aplicar unes reduccions als pressupostos que són clarament injustes”.
 
Artur Mas ha explicat la seva intenció de reforçar la projecció internacional del país “des del punt de vista polític, com avui, però també des del punt de vista econòmic i cultural”, perquè “el que volem és que Catalunya estigui situada al món”.
 
En la cimera d’Amsterdam també hi han participat el viceprimer ministre del Regne Unit, Nick Clegg; el viceministre d’Economia d’Alemanya, Philipp Rösler; la viceprimera ministra i ministra d’Afers Exteriors de Croàcia, Vesna Pusic; el viceprimer ministre i ministre de Pensions de Bèlgica, Alexander de Croo; la ministra d’Afers Econòmics de Dinamarca, Margrethe Vestager; les ministres de Medi Ambient i d’Afers Europeus del Govern de Suècia, Lena Ek i Birgitta Ohlsson, respectivament, i el ministre d’Afers Socials d’Estònia, Taavi Roivas. Per part del Govern holandès, també hi han pres part els viceministres de Finances, Frans Weekers, i d’Educació, Cultura i Ciència, Sander Dekker; i els ministres de Seguretat i Justícia, Defensa, i Política Territorial i Administració pública, Ivo Opstelten; Jeanine Hennis-Plasschaert i Stef Blok, respectivament.
 
Així mateix, hi han assistit els vicepresidents de la Comissió Europea Olli Rehn i Neelie Kroes i el comissari de Comerç, Karel de Gucht; el secretari general de l’OTAN, Anders Fogh Rasmussen;  el president del Banc Europeu d’Inversions, Werner Hoyer; el president del Senat de Romania, Crin Antonescu; el president d’ALDE, Graham Watson, i el líder del Grup ALDE al Parlament europeu, Guy Verhofstadt, entre altres.

1  

Fitxers adjunts

Artur Mas i Mark Rutte

Artur Mas i Mark Rutte
JPG | 677