• El conseller de la Presidència alerta el Govern espanyol que recórrer la declaració de sobirania seria “miopia democràtica”
  • Emplaça l’executiu central a “passar a una fase de diàleg”, després de conèixer que el Consell d’Estat avala portar al Tribunal Constitucional la declaració de sobirania aprovada pel Parlament
  • Considera que portar al TC una resolució que no té efectes jurídics és “absurd”
  • Denuncia un mal ús de les institucions per part del Govern espanyol “per donar cobertura a un envit polític”
Conseller Homs. Foto: ACN
El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, ha emplaçat el Govern espanyol a “deixar d’actuar amb miopia democràtica i a passar a una fase de diàleg”, després que avui s’ha conegut que el Consell d’Estat avala portar al Tribunal Constitucional la declaració de sobirania aprovada pel Parlament el passat 23 de gener“.
 
Homs ha advertit que “no hi haurà cap resolució ni del Govern espanyol ni del Tribunal Constitucional que pugui impedir la voluntat democràtica del poble de Catalunya, és inimpugnable”, i ha assegurat que davant una actitud “bel·ligerant, tan poc democràtica i tan nul·lament disposada al diàleg” la resposta del Govern serà “persistir i continuar amb el nostre full de ruta”.
 
En una compareixença davant els mitjans de comunicació al Palau de la Generalitat, el conseller ha denunciat que darrere la intenció del Govern espanyol de recórrer la declaració de sobirania hi ha la voluntat política d’”escapar del debat democràtic” i un mal ús de les institucions “per donar cobertura a un envit polític”, ja que la resolució del Parlament “no té efectes jurídics”. Per aquest motiu, Homs s’ha preguntat si el Govern espanyol “acabarà recorrent el dret a la llibertat d’expressió”.
 
“A quina voluntat respon presentar aquest recurs si resulta evident que en cas que el Tribunal Constitucional donés la raó al govern d’Espanya això no tindria cap efecte?”, ha qüestionat Homs, que també ha recordat que el Parlament, des del 1980, ha aprovat vuit declaracions pel dret a decidir que mai no han estat objecte d’impugnació per part de l’estat. “Estan plantejant un debat absurd”, ha lamentat.
 
El conseller ha subratllat el caràcter polític de la declaració de sobirania aprovada pel Parlament, ja que s’emmarca en la funció d’impuls de l’acció política del Govern, no en la funció legislativa o de control a l’Executiu de la Cambra. “Aquesta funció d’impuls es concreta en resolucions que no tenen conseqüències jurídiques”, ha argumentat. En aquest sentit, Homs ha apuntat que el mateix Tribunal Constitucional, en la sentència 40/2003, subratlla que les resolucions d’impuls polític “manquen d’efectes jurídics vinculants”.

1  

Vídeos

Vídeo íntegre de la compareixença