• El cap de l’Executiu assegura, després de reunir-se amb el primer ministre de Gal·les, que “l’acció exterior no és un caprici, sinó una obligació i alta responsabilitat”
  • Artur Mas adverteix al Govern central que recórrer la declaració de sobirania aprovada pel Parlament significa que “no hi ha voluntat de diàleg real”
Els president Mas i el primer ministre de Gal·les
Els president Mas i el primer ministre de Gal·les
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha reiterat el compromís del Govern català amb l’acció exterior i ha assegurat que “té la responsabilitat i l’obligació d’ajudar l’economia catalana, la societat catalana i la cultura catalana a situar-se al món” .
 
Després de reunir-se amb el primer ministre de Gal·les, Carwyn Jones, que es troba de visita oficial a Catalunya, el president Mas ha subratllat que “avui dia l'acció exterior no és un caprici, sinó una obligació i una alta responsabilitat” i ha advertit que “el Govern seguirà fent l’acció exterior tal i com la té planificada”.
 
En aquest mateix sentit, el cap de l’Executiu s’ha mostrat convençut que la recessió econòmica seria avui el doble si Catalunya no disposés d’una economia orientada cap a l’exterior i, per tant, sosté que “no hi ha res més antiquat que tancar-nos a casa nostra i intentar posar portes al camp, quan lliurement un Govern vol reforçar el perfil exterior dels seus territoris i dels seus països”.
 
El president de la Generalitat ha analitzat amb el primer ministre els processos en què es troben els seus respectius països pel que fa a l'autogovern. Artur Mas ha explicat que, tot i que són processos diferents, comparteixen un objectiu comú: el seu desig per “una major capacitat de decisió pròpia, autonomia i més autogovern”.
 
També ha volgut traslladar al primer ministre de Gal·les la capacitat de Catalunya com un dels territoris del sud d’Europa que, malgrat la situació de recessió econòmica, és capaç de tirar endavant gràcies a la seva forta orientació exterior.  I han fet un repàs a les inversions d’empreses catalanes que estan operant en aquell territori, anunciant també que Vueling operarà a partir d’ara amb alguns vols més entre Cardiff i Barcelona.
 
 
Voluntat de diàleg
 
Durant la compareixença davant els mitjans de comunicació, i a preguntes dels periodistes, el president Mas ha advertit que si el Govern central recorre la declaració de sobirania aprovada pel Parlament català demostrarà que “no hi ha voluntat de diàleg real”. Ha advertit “com més avança la democràcia espanyola, menys base autènticament democràtica té” i ha assegurat que aquest recurs “està fora de lloc”. “Se’ns diu per part del Govern espanyol i de les institucions de l’Estat que volen parlar, que volen seure a la taula, que volen consensuar, però per la via dels fet això no és cert, perquè, si per una declaració ja volen presentar un recurs davant el TC, vol dir que el que estan fent és tallar la via del diàleg” ha conclòs.
 
Han acompanyat  al president Mas durant l’entrevista amb el primer ministre gal·lès, el secretari d’Afers Exteriors i de la Unió Europea, Roger Albinyana, i el delegat de la Generalitat al Regne Unit, Joan Manuel Suarez. Per part del Govern gal·lès, hi han pres part també la cap de Relacions Internacionals del Govern de l’Assemblea de Gal·les, Ifona Deeley; el secretari privat del primer ministre, Desmond Clifford; l’ambaixador del Regne Unit a Madrid, Giles Paxman, i el cònsol d’aquest país a Barcelona, Andrew Gwatkin.
 

1  

Imatges

Fotografia del president Mas i primer ministre de Gal·les

Fotografia del president Mas i primer ministre de Gal·les 781

1  

Vídeos

Compareixença del president Mas amb el primer ministre de Gal·les