El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, considera “absolutament irresponsable” i “totalment improcedent” la decisió del Govern central  de condicionar les ajudes agràries a un informe del Ministeri d’Hisenda sobre el dèficit de la Generalitat.
 
Aquesta voluntat del Govern central ha estat anunciada avui a Madrid, per part del ministre d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, Miguel Arias Cañete, durant les reunions que ha mantingut amb els consellers d’Agricultura, Pesca i Medi Ambient de les diverses comunitats autònomes.
 
Segons l’acord del Consell de Ministres del passat divendres, fet públic avui pel ministre Arias Cañete, les transferències de fons de l’Estat i de la Unió Europea a les comunitats autònomes estaran supeditades a l’elaboració d’un informe per part del Ministeri d’Hisenda que podria autoritzar o no autoritzar el pagament de les ajudes en funció del dèficit de les comunitats autònomes. Aquest informe comportarà, presumiblement, que les comunitats autònomes amb dèficit no puguin accedir a aquests fons fins que no hagin sortit del dèficit no autoritzat,
 
Davant d’això, el conseller Pelegrí ha  mostrat la seva sorpresa i indignació per aquet fet, al temps que ha afirmat que es tracta d’una actitud “absolutament irresponsable” i “totalment improcedent” per diverses raons.
 
“La Generalitat de Catalunya té competències exclusives en matèria d’agricultura. Negar aquestes diners suposen una vulneració de la llei i una impossibilitat material d'exercir-les. S’han de respectar les competències catalanes”, ha manifestat el conseller.
 
D’altra banda, segons Pelegrí, “el dèficit de les comunitats autònomes no ha de ser excusa per tenir aquest comportament agressiu contra el sector primari. Cal que l’Estat revisi el seu comportament en relació a aquest tema i assumeixi més quantitat de dèficit. I si més no, que faci el mateix que la Unió Europe fa amb l’Estat espanyol sobre la relaxació de dèficit, que li permetrà tenir-ne un de major”.
 
“És inadmissible que diners que van legítimament destinats al sector se’ls quedi l’Estat amb l’argument del dèficit de les comunitats autònomes. Aquest diners són dels empresaris agraris, dels pagesos i dels ramaders”, ha afegit el conseller.
 
Pelegrí ha anunciat que “traslladaré aquesta qüestió al conseller d’Economia perquè ho tracti i defensi davant el ministre d’Hisenda, i presentaré el tema davant del Govern”.