El president Mas, en un moment de l'entrevista amb Jordi Basté

President Mas: "A Catalunya li convindria un Govern d'ampli espectre davant la situació d'emergència de país i de supervivència de l'autogovern"

query_builder   22 març 2013 12:35

event_note Nota de premsa

President Mas: "A Catalunya li convindria un Govern d'ampli espectre davant la situació d'emergència de país i de supervivència de l'autogovern"

El president Mas, en un moment de l'entrevista amb Jordi Basté
El president Mas, en un moment de l'entrevista amb Jordi Basté
 
·         En una entrevista al programa El món a RAC 1, el cap de l’Executiu assenyala que el pacte de govern amb ERC “està funcionant raonablement bé”
 
·         Artur Mas subratlla que el Govern “manté el rumb”, que té tres prioritats: aixecar econòmicament el país, salvar l’estat de benestar i el dret a decidir
 
·         El cap del Govern veu “una escletxa” oberta després de la reunió d’ahir del Consell de Política Fiscal i Financera i davant la possibilitat que es flexibilitzi l’objectiu de dèficit
 
·         Anuncia que la setmana vinent nomenarà el Consell Assessor per a la Transició Nacional, que presidirà el director de l’IEA, Carles Viver i Pi-Sunyer
 
·         El president adverteix de “l’error” de l’argument que, encara que sigui injust, un imputat hagi de plegar de totes les seves responsabilitats, perquè llavors no hi hauria “dret a reparació, si al final tot acaba en res”
 
 
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha subratllat aquest matí que el pacte amb ERC “està funcionant raonablement bé”, però ha fet una crida, en especial al PSC i a la mateixa ERC a sumar-se al Govern, perquè “necessitem que les forces centrals del país s’adonin de la magnitud del repte i que fem pinya per sobresortir d’aquesta situació que tenim, que és d’emergència de país i de supervivència de l’autogovern”.
 
Durant una entrevista amb el periodista Jordi Basté, en el programa El món a RAC 1, el cap de l’Executiu ha remarcat que, en un moment en què “la responsabilitat és immensa i l’adversitat molt gran, a Catalunya li convindria un Govern d’ampli espectre, dirigit per CiU, que és qui va guanyar les eleccions, on hi hagués altres formacions polítiques que estiressin el carro i que estiguessin més per l’interès general”.
 
El president Mas ha expressat la seva voluntat d’arribar a acords també amb el PSC, “no només al Parlament, sinó per governar junts aquest país”, perquè “estem en un moment de la política catalana en què hem de subratllar la unitat més que el conflicte i la divisió”.
 
“No hi ha cap variació sobre el rumb”
El cap del Govern ha insistit que “anem cap on vàrem dir, no hi ha cap variació sobre el rumb que es va establir” a l’inici d’aquesta legislatura. El president ha recordat que les tres grans prioritats del Govern són: aixecar econòmicament el país i crear llocs de treball, preservar i salvar la columna bàsica de l’estat del benestar, i reformular la relació entre Catalunya i Espanya i, en especial, “com donem vida i cos al dret a decidir”.
 
En la línia del dret a decidir, el president Mas s’ha referit a l’anunci de la data del referèndum a Escòcia, que es farà el 18 de setembre del 2014, i ha destacat l’actitud del Govern britànic, que “es va asseure a negociar durant mesos” i es van posar d’acord en la data, en la pregunta i en la forma vinculant de la consulta.  
 
Respecte a la consulta de Catalunya, el president ha dit que la pregunta que es faci “m’agradaria que fos molt clara, que es pogués identificar clarament per part de la gent i que fos vinculant, en el sentit que amb el que sortís després la negociació portés a la resolució d’aquella pregunta amb un sentit ple i positiu”.
 
“Estan obertes les vies de diàleg amb l’Estat”
En diferents moments de l’entrevista, Artur Mas ha insistit que les “vies de diàleg amb l’Estat estan obertes” per poder dur a terme aquesta consulta i ha afegit que “Catalunya ho ha d’intentar, per poder explicar a fons que ho hem intentat tot”.
 
En relació amb la reunió d’ahir del Consell de Política Fiscal i Financera i respecte a la possibilitat que es flexibilitzi l’objectiu de dèficit, el president de la Generalitat ha assenyalat que “hi ha una escletxa, per on veus una mica de llum, però ja està” i ha advertit que “no ens pensem que això ha canviat radicalment”.
 
En aquest sentit, el president ha dit que “se’ns hauria d’ajudar perquè hem intentat fer els deures a fons” i ha explicat que el pressupost de la Generalitat representa un 6% de la despesa pública de tot l’Estat, mentre que l’ajustament que s’ha fet a Catalunya en els darrers dos anys equival al 17% de l’ajustament que han fet totes les administracions del conjunt de l’Estat.
 
El cap del Govern ha insistit que en el repartiment de l’objectiu de dèficit a les comunitats autònomes els hauria de correspondre un terç del total del dèficit espanyol, perquè representen un terç de la despesa pública. Si fos així, ha dit el president, “no hauríem de fer unes retallades brutals, que estem lluitant per no fer, i que són clarament injustes”. Artur Mas ha dit que, si l’objectiu de dèficit per a Catalunya fos del 2%, “pràcticament no hi hauria retallades ni a sanitat, ni a l’ensenyament, ni als serveis socials, ni a la seguretat, ni a les polítiques bàsiques”. 
 
Consell Assessor per a la Transició Nacional
En la línia del dret a decidir, el president de la Generalitat ha recordat la majoria “aclaparadora” que s’hi va posicionar a favor al Parlament i ha anunciat que la setmana vinent es crearà el Consell Assessor per a la Transició Nacional, que presidirà Carles Viver i Pi-Sunyer, director de l’Institut d’Estudis Autonòmics, al qual s’ha referit com a “persona que està molt íntimament vinculada a aquest procés”.
 
El president ha dit que el Consell Assessor serà “un grup d’experts, de persones significatives, alguns d’ells primeres espases en els seus camps, que ens orientaran en tots els aspectes que ha de significar aquesta consulta aquests propers anys”.
 
“Hi ha evidències de guerra bruta”
En resposta a preguntes de Jordi Basté, el president ha denunciat que “hi ha evidències de guerra bruta” de l’Estat amb Catalunya i ha dit que ell mateix en va ser objecte amb el cas del suposat esborrany policial que el Ministeri de l’Interior encara no ha pogut identificar després de quatre mesos.
 
En un altre moment de l’entrevista, i respecte a la imputació d’Oriol Pujol i a les veus que critiquen que no hagi deixat l’acta de diputat, el president Mas ha declarat que “em sorprèn i m’incomoda que s’està imposant l’argument que diu que, encara que sigui injust”, un imputat ha de plegar de tots els càrrecs, i ha dit que “és un error molt gran” perquè, “si volem mantenir el sentit de la justícia, hem de defensar a tot arreu que una persona té dret a una reparació, si al final tot acaba en res, com passa tantes vegades”.

1  

Imatges

Fotografia de l'entrevista

Fotografia de l'entrevista 1095

undefined
undefined
undefined
undefined