• El cap de l’Executiu ha presidit aquesta tarda l’acte de presa de possessió dels quatre nous membres de l’òrgan
  • Àlex Bas, Joan Ridao i Carles Jaume, designats del Parlament de Catalunya, i Francesc de Paula Caminal, designat pel Govern, s’han integrat al Consell
El president de la Generalitat i la presidenta del Parlament, amb els membres del Consell de Garanties Estatutàries
El president de la Generalitat i la presidenta del Parlament, amb els membres del Consell de Garanties Estatutàries
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha desitjat aquesta tarda al Consell de Garanties Estatutàries “sort, encert i talent” en la seva tasca, de cara als nous reptes que haurà d’afrontar Catalunya. “Molt probablement algunes decisions de gran transcendència a nivell de país passaran per les vostres mans, pel vostre talent, i us necessitarem de la millor forma possible, com un gran equip, per superar les proves que tindrem al davant”, ha declarat el president.
 
El cap de l’Executiu ha dit aquestes paraules durant l’acte de presa de possessió dels quatre nous membres del Consell de Garanties Estatutàries, Àlex Bas, Joan Ridao i Carles Jaume, designats del Parlament de Catalunya, i Francesc de Paula Caminal, designat pel Govern.
 
En el decurs del seu parlament, Artur Mas ha remarcat que el país afronta un nou context, amb “proves que no s’han experimentat durant molt de temps”, ja que quan es parla “de dret a decidir, d’estructures d’estat o d’un estat propi per a Catalunya, són conceptes en part nous, no perquè el país no els hagi experimentat en el passat, sinó des del punt de vista de l’etapa més moderna de la nostra vida social o de la nostra acció política”, ha assegurat.
 
Davant d’aquests nous plantejaments, el cap del Govern ha subratllat que el Consell de Garanties Estatutàries “estarà en posició de dir-hi la seva, d’opinar, d’aconsellar i de dictaminar”, i ha remarcat que, en aquest sentit, “les institucions catalanes i el poble de Catalunya us necessitaran amb aquest talent, encert i capacitat de donar bons consells i ser una bona guia”.
 
El president ha fet notar que la complicada situació econòmica que viu el país “ens obliga a actuar en unes circumstàncies noves i molt més complicades”. I això implica “prendre decisions amb una celeritat i rapidesa a les quals no estàvem acostumats”, i “superar obstacles que fins ara no eren coneguts pel seu impacte social o econòmic”. Una situació, ha assegurat Artur Mas, que “ens posa a prova a tots, al Govern, a la presidència de Catalunya, al Parlament, a totes les institucions d’autogovern i també al propi Consell de Garanties”.
 
Malgrat això, el president s’ha mostrat confiat que la trajectòria mostrada pel Consell i la incorporació dels nous membres permetran que “la bona feina se segueixi fent i que sabrem estar a l’altura de les circumstàncies dels nous plantejaments a nivell de país que hem d’indagar”.
 
Amb els nous nomenaments, el Consell passa a quedar integrat pels membres següents: Eliseo Aja, president; Joan Egea Fernàndez, vicepresident; Jaume Vernet, conseller secretari; Pere Jover; Marc Carrillo; Àlex Bas; Francesc de Paula Caminal; Joan Ridao i Carles Jaume Fernández.
 
El Consell de Garanties Estatutàries és la institució de la Generalitat que vetlla per l’adequació de les normes amb rang de llei del Govern i el Parlament a l’Estatut i a la Constitució. Així mateix, també és responsable d’identificar, amb caràcter previ a la presentació dels corresponents recursos, els possibles motius d’inconstitucionalitat i de conflicte de competències que puguin afectar l’autogovern català o l’autonomia local com a conseqüència de la normativa d’origen estatal.
 
El Consell de Garanties Estatutàries, fruit de la reforma de l’Estatut de 2006, es va constituir el 24 de novembre de 2009 i ha esdevingut la institució que amb funcions més àmplies ha succeït l’anterior Consell Consultiu (1981-2009).
 
A l'acte també hi han assistit la presidenta del Parlament, Núria de Gispert; la vicepresidenta i titular del Departament de Governació i Relacions Institucionals, Joana Ortega; el conseller de la Presidència, Francesc Homs; el conseller de Justícia, Germà Gordó; el síndic major de la Sindicatura de Comptes, Jaume Amat, i la vicepresidenta primera del Parlament, Anna Simó, entre d'altres.

1  

Imatges

Fotografia de grup

Fotografia de grup 1453