govern
 
  • “Ja veurem com maduren les coses, però no descarto que al final s’acabi produint un Govern d’aquestes característiques, no ho descarto en absolut”, ha manifestat el conseller de la Presidència en una entrevista a Els matins de TV3, on ha subratllat la “fortalesa” de l’Executiu
 
  • Es mostra convençut que el Govern aprovarà aquest semestre els pressupostos d’aquest 2013 i confia que l’Estat apliqui “el sentit comú” i flexibilitzi l’objectiu de dèficit

 

  • Afirma que en “el PSC s’anirà movent” en el dret a decidir “com ens hem anat movent tots”, tenint en compte la “posició inamovible” que han mostrat tots els governs espanyols i el procés de “recentralització” 
 
 
“Estem en una època que té un context tan aspre que el destí d’un Govern no és el rellevant, és el destí del conjunt del país i això és el que justifica a criteri nostre un Govern de concentració nacional on participessin més formacions polítiques a raó de les decisions que s’han de prendre. I hi insistirem, perquè els temps que encara ens vénen són molt complicats; ja veurem com maduren les coses, però no descarto que s’acabi produint, en absolut”. En una entrevista a Els matins de TV3, el conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha reiterat l’oferta del president Mas a ERC i el PSC perquè se sumin a un futur Govern de concentració nacional, capaç de fer front a la difícil situació que encara el país. “Ho vam dir des del primer dia i hi insistirem. Ja veurem com maduren les coses, però no descarto que al final s’acabi produint un Govern d’aquestes característiques, no ho descarto en absolut”, ha sentenciat Homs.
 
Deixant clara la “fortalesa” del Govern, el conseller de la Presidència ha remarcat que un Executiu de concentració nacional garantiria “un Govern més fort i amb més capacitat de fer front a la situació delicada” del país. “De moment tenim un Govern fort, en el sentit que no hi ha alternativa i que va aplicant aquell programa i aquelles responsabilitats i decisions que ha de prendre, però ben cert és que seria molt més fort si estigués integrat per diferents formacions polítiques”, ja que això permetria donar “imatge” i “certesa” davant les decisions que cal prendre. “Entenc que ara les formacions polítiques el defugin”, però “les situacions que ens vénen damunt aniran fent imprescindible que al final hi hagi un Govern d’aquestes característiques”, com s’ha fet ja en alguns països europeus.
 
Homs s’ha mostrat convençut que el Govern podrà aprovar els pressupostos d’aquest 2013 al llarg d’aquest semestre amb el suport d’ERC, tal com preveu el pacte d’estabilitat entre les dues formacions, que en aquests primers 100 dies de Govern han demostrat “esforç i sentit de responsabilitat”. En aquest context s’ha mostrat confiat que l’Estat “acabarà imposant el sentit comú” i flexibilitzarà l’objectiu de dèficit i les retallades “no seran de la magnitud que se’ns obligava a fer fins ara”. El conseller de la Presidència ha reiterat un cop més que l’Executiu posarà “la banya” a assolir un terç de l’objectiu de dèficit fixat per al conjunt de l’Estat, tenint en compte que Catalunya representa un terç de la despesa.
 
 
‘Tothom s’ha anat bellugant’
 
Sobre el dret a decidir, Homs s’ha mostrat convençut que “el PSC s’anirà movent com ens hem anat movent tots”, perquè amb el pas del temps “la gent va madurant, fixant i modulant les seves posicions”. “Aquí tothom s’ha anat bellugant, perquè la posició dels governs espanyols del color que sigui després de 30 anys de democràcia és inamovible i no només és inamovible, sinó que va enrere com els crancs. Des del punt de vista del que és l’autogovern, el respecte a les regles del joc de què ens vam dotar a la Transició, estem pitjor ara que aleshores, hem tirat enrere”, ha sentenciat.
 
D’altra banda, i tal com va avançar ahir el president Mas, el conseller de la Presidència ha insistit que es mantindran els contactes discrets amb el cap de l’Executiu espanyol. “Pensem que l’única manera d’establir un cert diàleg i d’avançar-hi és amb aquest punt de discreció”, ha manifestat. Homs ha avançat en aquest sentit que aquest tipus de contactes també es produeixen amb responsables d’institucions europees. “Parlem i hem de parlar amb discreció amb les institucions europees, perquè tenim l’obligació de fer-ho, perquè tenim la necessitat de fer-ho i perquè per part d’ells hi ha l’interès de conèixer el que estem fent”. En aquesta matèria el conseller ha subratllat la voluntat del Govern de buscar “un consens important” en matèria d’acció exterior amb partits polítics i agents econòmics i socials a través de la Llei del servei i l’acció exterior de Catalunya, que l’Executiu impulsarà aquesta legislatura.
 
Finalment, ha defensat el manteniment d’“un model de televisió pública de qualitat i de referència”.