• El cap de l’Executiu ha presidit aquest matí un acte d’homenatge a Carrasco i Formiguera, amb motiu del 75è aniversari del seu afusellament
  • Artur Mas qualifica de “compromís radicalment democràtic”, l’aspiració de Catalunya “a poder decidir lliurement el seu futur”
 
 
 
Ofrena floral Carrasco i Formiguera
El president Mas en un moment de l'ofrena floral
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha reivindicat aquest matí que “el futur de Catalunya i Espanya passa per un tracte entre iguals”, fet que es basa, ha dit, en l’aspiració de “poder decidir lliurement el nostre futur, perquè això és un compromís radicalment democràtic”. Mas ha reclamat a l’Estat que “evolucioni, cap a aquest concepte de major maduresa democràtica, i permeti als pobles que se senten pobles decidir lliurement el seu futur”.
 
El cap de l’Executiu ha fet aquestes declaracions en el decurs de l’ofrena floral realitzada avui davant la tomba de Manuel Carrasco i Formiguera, al cementiri de Montjuïc, amb motiu del 75è aniversari de l’afusellament d’aquest líder d’Unió Democràtica de Catalunya (UDC).
 
Artur Mas ha reivindicat, davant els assistents a l’homenatge, la validesa, en els moments actuals, “de les idees, els ideals i el compromís” de Carrasco i Formiguera, i s’ha compromès a mantenir “aquella línia, aquella lluita, aquell compromís amb la democràcia, la justícia social, i amb una Catalunya que, ell va dir, volia lliure”.
 
En el decurs de la seva intervenció, el president Mas ha assegurat que Carrasco i Formiguera “estaria avui dia preocupat per la qualitat democràtica i lluitaria aferrissadament per millorar-la i per les conseqüències de la recessió econòmica sobre les persones”, que malauradament evidencien, ha dit, que la justícia social té algunes esquerdes. El cap de l’Executiu ha afegit que el líder democratacristià estaria preocupat així mateix “per l’evolució nacional de Catalunya i per les actituds que veuria en l’Estat espanyol, i estaria profundament compromès amb el procés sobiranista endegat”.
  
En aquesta línia, el president Mas s’ha referit a les paraules d’ahir del president espanyol dient que Catalunya i Escòcia són dues realitats diferents, i ha assegurat “mai hem negat que Catalunya té el seu propi camí, el seu propi projecte i el seu propi perfil”, i ha continuat dient “però el que preocupa és que efectivament el que no és igual, des d’un punt de vista de qualitat democràtica, és Espanya i el Regne Unit. Això segur que no és igual”.
 
Manuel Carrasco i Formiguera va ser afusellat per les tropes franquistes a la presó de Burgos, el 9 d’abril de 1938. A l’acte d’homenatge d’aquest matí, organitzat per Unió de Joves, hi han assistit la filla del polític homenatjat, Rosa M. Carrasco, i altres familiars; així com la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, i els consellers d’Interior, Ramon Espadaler, i d’Agricultura, Ramaderia, Pesca Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, entre altres polítics i representants d’UDC.
 
Reunió amb Rubalcaba i Navarro
 
El president de la Generalitat, en una atenció als mitjans de comunicació un cop finalitzat l’acte d’homenatge, ha parlat sobre l’entrevista que va mantenir diumenge passat amb Alfredo Pérez Rubalcaba i Pere Navarro, a Madrid. Artur Mas ha inscrit aquesta cita “en la ronda de contactes que estic fent basat en la idea del diàleg, que forma part també del mandat del Parlament que tenim en aquest moment”.
 
El cap de l’Executiu ha afirmat que la idea que hi ha darrere d’aquestes entrevistes és que “a través del diàleg es puguin anar trobant solucions”. “Per part nostra estem disposats a parlar sempre i de tot”, ha ressaltat Mas, “però reclamem també que si es pot parlar de tot, també s’ha de poder parlar del dret a decidir del poble de Catalunya”, ha afegit. “Això en aquest moment no és només una condició prioritària sinó bàsica i essencial”, ha reblat.
 
El president ha explicat també que amb els dirigents socialistes va parlar dels dèficits públics i els va expressar la necessitat que aquests es flexibilitzin i que el seu repartiment entre les autonomies sigui més just i equitatiu; en aquest sentit, Mas ha afirmat que “així com en el tema del dret a decidir em vaig trobar amb una paret, en aquest altre cas vaig veure que hi havia sintonia per part del senyor Rubalcaba”, i ha expressat la seva confiança que tant l’oposició com el Govern espanyol incideixen en aquesta línia de la flexibilització.

1  

Imatges

Ofrena floral

Ofrena floral 1167