govern
 
 
  • El conseller de la Presidència recorda que el ministre d’Hisenda podria aplicar “avui mateix” la flexibilització de l’objectiu de dèficit”. “Que ningú es pensi que això depèn d’Europa només, això depèn del senyor Montoro”
 
  • Homs subratlla els “fets inequívocs” que ha fet el Govern i el Parlament de Catalunya per exercir el dret a decidir, a l’entorn del qual ja existeix “una gran pinya”
 
  • Avança que a l’estiu ajuntaments, empreses i ciutadans podran ingressar l’IRPF a l’Agència Tributària de Catalunya
 
  • Alerta que 21.000 famílies de Catalunya i 580.000 euros es podrien veure afectades si el Senat aprova dilluns la supressió dels programes d’habitatge social
 
 
 
“El Govern exerceix la seva pressió política [per assolir un relaxament de l’objectiu del dèficit] per la via de no portar els pressupostos al Parlament, perquè hem identificat aquesta via com l’eina més eficaç per anar fent aquesta pressió”. Així ho ha avançat el conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, en una entrevista a El matí de Catalunya Ràdio. “Si els haguéssim de portar al Parlament avui els hauríem de portar igualment amb el 0,7 per cent i, a més, hauríem assumit el 0,7 per cent, i això de cap de les maneres podria ser assumit”, ha manifestat Homs qui ha insistit que a Catalunya li pertoca un terç del dèficit de l’Estat espanyol.
 
El conseller de la Presidència ha demanat al ministre d’Hisenda “que no vingui amb excuses de mal pagador” i apliqui ja la flexibilització de l’objectiu del dèficit, perquè “no cal esperar Europa per començar aquest camí de flexibilització del dèficit”.  “Que ningú es pensi que això depèn d’Europa només, això depèn del senyor Montoro” que “avui mateix” podria aplicar aquesta flexibilització del sostre de dèficit que permetria aplicar “menys retallades”. Homs ha recordat, en qualsevol cas, que “continuarà sent un pressupost de vaques magres”, donat el context econòmic actual.
 
 
‘Una gran pinya’ al voltant del dret a decidir

En els mateixos termes que ahir es va expressar el president de la Generalitat, el conseller Homs ha destacat que “la consulta hem de mirar de fer-la i parlar-ne menys”. Si algú vol analitzar on som i per on passem que es fixi en fets concrets més que en les declaracions, i els fets són inequívocs”, amb l’aprovació de les dues resolucions al Parlament de Catalunya a favor del dret a decidir, la constitució del Consell Assessor per a la Transició Nacional o l’informe de l’Institut d’Estudis Autonòmics (IEA) que dibuixa 5 possibles vies per organitzar la consulta des del punt de vista legal.
 
En aquest sentit ha subratllat la “gran pinya” que ja existeix al voltant del dret a decidir, amb el suport de 104 dels 135 diputats del Parlament de Catalunya. “Crec que en aquesta transició hi és el país sencer”. El titular de la Presidència ha demanat “no perdre de vista” que “totes les propostes” que fa el país “no són una improvisació d’avui” i ha instat a “aguantar la posició catalana”, mantenint una posició de diàleg. “Catalunya té un projecte de país, té un projecte econòmic, té un projecte social, que no troba encaix, perquè no li deixen de cap de les maneres, al conjunt de l’Estat espanyol”.
 
Justament, en aquest procés de transició nacional i de construcció d’estructures d’estat, el conseller ha avançat que a l’entorn d’aquest estiu els ciutadans, les empreses i els ajuntaments que ho vulguin podran ingressar voluntàriament i “amb garanties” l’IRPF a l’Agència Tributària de Catalunya que, “pels marcs legals avui existents”, haurà de fer l’ingrés a l’agència espanyola. “Això ens permetrà guanyar volum, tenir més coneixement, més informació estadística i agafar volum”, ha manifestat Homs qui ha subratllat que es tracta de fer passos “de manera segura, amb garanties i respectant els marcs legals”.
 
 
L’impacte d’eliminar els ajuts a l’habitatge social
 
El conseller Homs ha alertat que 21.000 famílies de Catalunya es poden veure afectades si dilluns prospera l’esmena que el Govern espanyol ha entrat al Senat “per la porta del darrere” per eliminar els programes d’ajut als habitatges socials amb caràcter retroactiu i que deixaria en suspens 580.000 euros en subvencions o subsidis a tipus d’interès que esperaven entitats del tercer sector, promotors o ajuntaments per obres ja fetes. “Quan es tracta de bancs, la dació en pagament no pot tenir efecte retroactiu perquè diuen que això generaria inseguretat jurídica, i s’ha de protegir tot aquest interès, però quan resulta que afecta famílies, 21.000 a Catalunya, aquí sí”, ha denunciat Homs.