• El conseller de la Presidència assegura que els catalans “som prou rics com per no patir la situació que tenim” i ha defensat que el fet de no presentar els pressupostos és una eina que “va donant resultats i anem empenyent en aquest sentit”
  •  El portaveu està convençut que al govern de l’estat “tenen por a preguntar al poble de Catalunya perquè saben quina seria la resposta” i lamenta les declaracions de Monago sobre la solidaritat del poble català. Són declaracions fetes de “mala fe”, ha asseverat.
El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, ha afirmat avui que “quan a la vida has estat tants anys intentant canviar les coses i no hi ha manera, has d’enfocar les coses d’una altra manera”. En una entrevista a Ràdio Tele Taxi, Homs ha lamentat que “som prou rics o paguem prou impostos com per no patir la situació que tenim”. “Per això quan tanta gent planteja el dret a decidir és perquè és la sortida a la crisi, no és al marge de la crisi”, ha assegurat.
 
En aquest sentit, Homs ha recordat que “ens deuen 8.076 milions d’euros i cada dia que passa hi ha una factura que queda per pagar”. “Un té la sensació que per estar a Catalunya ha de pagar doble per tot” i “si només es comprometessin a pagar-nos els que ens deuen aquest any i el que ve, faríem la pau, no hauríem de fer les retallades que en aquests moments estem obligats a fer”.
 
Homs ha afegit que “tenim instruments com a país i com a societat per construir una societat més justa, millor, amb més progrés i amb  menys atur i hem de poder utilitzar aquests instruments”. En aquest sentit, ha posat com a exemple d’iniciativa del Govern per lluitar contra l’atur la presentació del clúster de l’automòbil que es va fer dimarts passat al Palau de la Generalitat.
 
Pel que fa a la consulta pel dret a decidir, el portaveu del Govern ha assegurat que al govern de l’estat “tenen por a preguntar al poble de Catalunya perquè saben quina seria la resposta, que és la resposta de manual”. “No conec cap català que amb el seu ús de raó no estigues disposat a continuar ajudant en allò que faci falta. Però una cosa és ajudar, després d’assegurar que els teus tenen una situació digna, que no pas que aquesta ajuda te l’imposin des de fora, perquè això no és una ajuda, és una imposició, és el que patim” ha afegit.
 
Topall de dèficit insuficient
 
Sobre el topall de dèficit, Homs ha defensat que l'estratègia de l'executiu català de no presentar els pressupostos de la Generalitat per intentar flexibilitzar més encara els objectius de dèficit  “va donant resultats i anem empenyent en aquest sentit”. "Ara ja hem passat del 0,7% a l'1,2%; continua sent insuficient i per això diem que no ho acceptem, però les coses comencen a canviar una mica" i encara que són dècimes això vol dir “uns quants centenars de milions d’euros”. Homs ha suggerit que una forma de reduir depesa podria ser “dos o tres anys no gastant en despesa militar”.
 
El portaveu ha lamentat un cop més la relaxació del dèficit del qual es beneficia Espanya, ja que “només 1.000 dels 33.000 milions d'euros són per a totes les comunitats autònomes que fan sanitat, ensenyament, serveis socials, transport públic....”. En aquest sentit, Homs ha manifestat que les altres comunitats “no piulen” perquè estan governades pel PP però “hi ha molts governants del PP que ens aplaudeixen en privat quan els expliquem això.”
 
En referència al president d’Extremadura i les seves declaracions sobre la insolidaritat del poble català, Homs ha lamentat com “es presenten determinats discursos” i ha afegit que “no és ignorància, és mala fe”, ja que “ell sap d’on surten els recursos i a on van els impostos”
 
Pel que fa a un possible pacte entre partits polítics, Homs considera que “en aquests moments això és molt difícil” perquè hi ha partits que estan pendents de problemes interns i per això el “pacte que hem de fer és amb la ciutadania, perquè els partits sempre s’acaben discutint i prioritzant interessos partidaris”. Homs ha posat com a exemple de bon funcionament de les relacions amb la ciutadania les dues reunions de la cimera contra la corrupció i la propera reunió del 15 de maig per abordar la situació econòmica, per la qual el Govern ha convocat institucions, sindicats i patronals.