El conseller Homs durant la seva visita a l'exposició Joaquim Amat-Piniella

•    El conseller de la Presidència demana una rectificació en "tota regla" i que la disculpa sigui per al “conjunt de la societat catalana i espanyola perquè només des de la ignorància o des de la mala fe es poden presentar així les coses”

•    El portaveu recomana visitar l’exposició sobre Joaquim Amat-Piniella que es fa a Manresa perquè així es “deixarien de dir barbaritats”

•    Homs lamenta el “silenci” de la política espanyola, perquè esperava una “major contundència” sobre la qüestió, un fet que “ens preocupa molt”

El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs ha demanat avui “una rectificació en tota regla” de Telemadrid, que va emetre un reportatge dins de l'espai “Zoom”, en el qual es relaciona l'estalinisme i el nazisme amb el llenguatge utilitzat per Artur Mas, CiU i ERC. En aquest sentit, Homs ha precisat que el Govern vol que es “demanin disculpes no als líders polítics sinó al conjunt de la societat catalana i espanyola perquè només des de la ignorància o des de la mala fe es poden presentar les coses com s’han presentat aquests darrers dies”.

El conseller de la Presidència ha fet aquestes declaracions a Manresa, en el marc de la visita que ha fet a l’exposició “Joaquim Amat-Piniella: escriure contra el silenci” del Centre Cultural el Casino en homenatge a l’escriptor i intel•lectual manresà de qui enguany se celebra el centenari del seu naixement. Precisament, Homs ha convidat a conèixer l’exposició sobre Joan Amat-Piniella a les persones que de forma “molt lamentable, molt execrable” han banalitzat sobre que va ser el nazisme i el franquisme perquè “aquesta gent que ho banalitza i sobretot, aquells que d’una manera ignominiosa callen davant d’aquesta banalització, el que haurien de fer és venir a visitar a Manresa aquesta exposició”.

Homs justifica la seva recomanació tot afegint que davant de l’evidència “dels fets contrastats” no dirien “ni les barbaritats, ni les bestieses, ni les mentides que aquests darrers dies hem sentit que, lamentablement no són una novetat”. També ha assegurat que “si algú coneix, i aquesta exposició és un testimoni, el que va ser la brutalitat i la barbàrie del nazisme i també del franquisme, no podria fer comparacions que no tenen cap base.”

“Hem trobat a faltar a la política espanyola una major contundència i no tant de silenci, i això ens preocupa molt” ha afirmat Homs. “Aquests silencis el que denoten –ha puntualitzat- és que no s’ha pres seriosament el que va ser la brutalitat del nazisme que va patir Amat-Piniella i tanta gent”.

En aquest sentit, Homs ha afegit que “de la mateixa que hi ha exigència de no fer ni tat sols broma sobre el terrorisme d’ETA, tampoc no es podria banalitzar ni fer comparatives odioses amb el nazisme i amb el franquisme” perquè “això expressa una profunda ignorància” que genera una “preocupació profunda per part de la Generalitat”.

El conseller de la Presidència ha lamentat també que a Espanya “no tenim marc jurídic prou adequat per una rectificació judicial contundent contra la gent que utilitza, que juga malèvolament, amb aquestes expressions i fan comparacions execrables. Si fóssim a algun altre país europeu, a ben segur que aquestes persones a hores d’ara estarien condemnades de manera immediata i fulminades.” “És un dels elements que contrasta la baixa qualitat democràtica de l’estat espanyol en molts sentits i també en aquest”, ha afegit.

“Jo el que plantejo, en nom del Govern de la Generalitat, és que hi hagi una més alta consciència en la relació a la utilització, en termes del debat polític, del que fou el nazisme”, ha reblat.

Durant la seva visita a l’exposició sobre Joaquim Amat-Piniella, el conseller ha estat acompanyat per Valentí Junyent, alcalde de Manresa; Josep Martí, secretari de Comunicació del Govern; Juli Gendrau, delegat territorial del Govern de la Generalitat a la Catalunya Central; Joan Calmet, regidor de Cultura de l’Ajuntament de Manresa, Antoni Llobet, regidor d’Ensenyament i Universitats de l’Ajuntament de Manresa i Josep Alert, coordinador dels actes de l’Any Amat-Piniella i un dels comissaris de l’exposició.


2  

Fitxers adjunts

Fotografia 01 de la visita del conseller Homs a l'exposició

Fotografia 01 de la visita del conseller Homs a l'exposició
JPG | 4532

Fotografia 02 de la visita del conseller Homs a l'exposició

Fotografia 02 de la visita del conseller Homs a l'exposició
JPG | 4681