• El cap de l’Executiu ha presidit aquest vespre a Barcelona la presentació de la Biblioteca del Catalanisme, publicada per l’editorial RBA
  • El president ha defensat el catalanisme com un “moviment integrador, pacífic, democràtic i cohesionador d’una societat amb valors positius”
  • Artur Mas ha assegurat que aquest moviment "ha estat el principal constructor de l’estat del benestar", i que "el que no es pot fer, en nom del catalanisme, és destruir-lo”
El president Mas amb els expresidents Pujol, Maragall i Montilla, l'Abat de Montserrat i el president del Grup RBA
El president Mas amb els expresidents Pujol, Maragall i Montilla, l'Abat de Montserrat i el president del Grup RBA
El president de la Generalitat, Artur Mas ha fet aquest vespre una crida a la unitat de tots els partits polítics per aconseguir que Catalunya pugui triar el seu futur i assolir “una manera de viure amb dignitat i amb el benestar que la pròpia capacitat de creativitat d’aquest país pot arribar a portar”.
 
Durant l’acte de presentació, a Barcelona, de la Biblioteca del Catalanisme, el cap de l’Executiu ha destacat que, “si el poble de Catalunya entén que no ha de doblegar l’esquena, també serà una realitat que ningú ens podrà pujar al damunt”. Per aconseguir-ho, Artur Mas ha assegurat que cal que aquesta esquena sigui el més ample possible i ha demanat a tothom “altura de mires, generositat i sentit de país”.
 
“Els partits polítics de Catalunya han d’entendre que avui seran jutjats per part de la població en funció d’aquesta capacitat de sumar. Costa molt, massa, però si els partits no ho entenen, la suma de les institucions i del poble de Catalunya passarà per sobre de la dinàmica dels partits”, ha subratllat el cap del Govern.
 
Seguir el llegat de 150 anys de catalanisme
El president Mas ha pronunciat aquestes paraules en el parlament de cloenda de la presentació de la Biblioteca del Catalanisme, publicada per l’editorial RBA. La col·lecció reprèn un projecte emblemàtic de La Magrana, la Biblioteca dels Clàssics del Nacionalisme Català, que recupera alguns dels textos que s’hi van publicar, però també aposta per completar el cànon del pensament catalanista gairebé fins al present.
 
Després de la conferència que ha pronunciat l'Abat de Montserrat, el president ha volgut remarcar que, en un moment històric i transcendent com el que està vivint el país, cal mantenir viva l’essència que ha caracteritzat el catalanisme que, en 150 anys d’història i amb sensibilitats diferents, ha estat sempre “una llavor de valors positius”. “El catalanisme té com a comú denominador el fet de ser un moviment integrador, pacífic i democràtic i, per tant, cohesionador d’una societat amb valors positius”, ha subratllat el president, destacant que aquesta és una naturalesa que “no tothom pot exhibir”.
 
En base a aquesta realitat evident de valors democràtics i pacífics, el president ha rebutjat les crítiques recents que han lligat el catalanisme amb moviments totalitaris com l’estalinisme o el nazisme, i ha assegurat que, davant de comparacions com aquesta, cal expressar “una radical oposició”, perquè “és evident que estan fetes des de la màxima ignorància, la mala fe, o les dues coses juntes”.
 
La cohesió social i el benestar del país, objectiu clau del catalanisme
Com un altre dels trets diferencials del moviment catalanista, el cap de l’Executiu ha destacat el fet que sempre ha perseguit l’objectiu de “treballar a fons per a la cohesió social i el benestar del conjunt del país”. En aquest sentit, Artur Mas ha defensat que el moviment ha estat un clar “propulsor d’igualtat d’oportunitats i de justícia social” i que, prova d’aquest afany, en són el fet de tenir un dels millors sistemes sanitaris del món, haver creat corrents innovadors en el camp educatiu o ser un exemple en la integració laboral de les persones discapacitades.
 
Si encara avui alguns ens estem negant a portar uns pressupostos que podrien posar en perill els elements bàsics de l’Estat és perquè, si el catalanisme ha estat el principal constructor de l’estat del benestar, el que no es pot fer, en nom del catalanisme, és la destrucció de l’estat del benestar”, ha afirmat el president.
 
Per aquest motiu, ha reclamat de nou “unitat, altura de mires” davant d’un panorama marcat per “l’ofegament reiteradament imposat i el dèficit fiscal crònic que posen en perill les polítiques i les finances públiques”.
 
Per últim, el cap de l’Executiu també ha volgut emfatitzar la potència del catalanisme com una “gran força de creativitat, innovació i transformació”, explicant que quan Catalunya ha viscut les màximes revolucions del moviment s’ha “constituït com a referent europeu”. “Unir cultura, economia, esperit innovador, esperit creatiu, sentit polític i moviment de fons des del punt de vista de país no és impossible que torni a passar i, de fet, algunes realitats i llavors del present del nostre país apunten cap a aquest sentit”, ha conclòs el president.
 
L’acte ha reunit a l’Auditori d’RBA a un nombrós públic, entre els quals hi havia els expresidents de la Generalitat Jordi Pujol, Pasqual Maragall i José Montilla, així com la presidenta del Parlament, Núria de Gispert; l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias; el president del Grup RBA, Ricardo Rodrigo; el conseller de la Presidència, Francesc Homs, i el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, entre d’altres.