• Comptarà amb el suport de més de dues terceres parts de la Cambra
 
  • El Govern presenta el conveni entre TVC i ràdio televisió valenciana al Parlament
 
El ple del Parlament que s’inicia aquest dimecres votarà la creació d’una comissió específica sobre el dret a decidir, una iniciativa que arriba després de la recent aprovació de la Declaració de Sobirania i del Dret a Decidir del Poble de Catalunya el 23 de gener passat. Es tracta d’una proposta conjunta de CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i la CUP, que comptarà amb el suport de 107 diputats -més de dues terceres parts del Parlament de Catalunya- destinada a crear una comissió per estudiar el dret de decidir des de la seu parlamentària. La iniciativa, que s’unirà a les impulsades pel Govern, com el Consell Assessor per a la Transició Nacional, entronca amb el procés pel dret a decidir iniciat per l’Executiu després de les darreres eleccions al Parlament de Catalunya.
 
Al marge de la creació d’una comissió específica sobre el dret a decidir, durant el ple del Parlament d’aquesta setmana, el Govern explicarà el conveni amb la Generalitat valenciana per a la reciprocitat de les emissions de TVC i la Ràdio Televisió Valenciana. El conseller de la Presidència, Francesc Homs, detallarà l’acord que el 30 d’abril va presentar l’Executiu. Homs el va qualificar llavors d’un acord “important” en la línia d’anar establint “llaços de col·laboració en allò que sigui comú pel bé d’ambdós territoris”. Homs detallarà l’acord en el marc de la sessió de control al Govern, on també parlarà sobre el Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat).
 
Al marge del conseller Homs, també prendrà la paraula durant la sessió de control al Govern la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, que presentarà les perspectives de les polítiques d’ensenyament del Govern. Rigau també farà esment al III Pla de la Formació Professional, presentat la setmana passada després de la reunió del Consell Executiu, que respon a la voluntat del Govern d’avançar cap a un nou model d'FP que situï Catalunya en la línia de la formació europea i que contribueixi a crear ocupació i millorar la competitivitat de les empreses del país. La consellera d’Ensenyament també intervindrà al Parlament per respondre a una interpel·lació centrada en les resolucions judicials recents sobre bilingüisme a les aules catalanes.
 
Per la seva banda, el conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, parlarà de la situació de les universitats públiques catalanes i del sistema de preus i beques. A més, exposarà el capteniment del Govern en referència als objectius de dèficit per al 2013. Finalment, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, detallarà el posicionament de l’Executiu en matèria d’habitatge i infraestructures; el conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, es pronunciarà sobre el sistema de patent única europea i la no adopció de l’acord per part de l’Estat espanyo,  i el conseller de Justícia, Germà Gordó, parlarà d’institucions penitenciàries.
 
Horaris comercials
El ple del Parlament d’aquesta setmana també acollirà el primer debat de la Proposició de llei d’horaris comerciats i determinades activitats de promoció. Una iniciativa nascuda a proposta de CiU i ERC destinada a preservar el model comercial català davant del Reial decret llei espanyol d'equipaments comercials, que envaeix competències de la Generalitat.