El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha valorat aquest matí l’aprovació avui a les Corts d’Aragó de la Llei d’ús, protecció i promoció de les llengües i modalitats pròpies, que anomena el català de la Franja llengua aragonesa pròpia de l'àrea oriental (LAPAO). El conseller considera la decisió com una “manifestació més, molt rotunda i fins i tot un pèl ridícula, de l’obsessió d’un determinat espanyolisme (que es concreta sovint en iniciatives de l’Estat i a través d’algunes dels partits estatalistes) per evitar que el català es pugui desplegar amb normalitat arreu, allà on és la llengua habitual, la llengua històrica, intentant de totes maneres que la nostra llengua desaparegui del mapa. És l’obsessió per evitar que el català existeixi”.
 
Ferran Mascarell assenyala que la decisió és “l’expressió també d’una manera d’interpretar la Constitució Espanyola, en el seu article 3, on diu que és obligació de tots defensar les llengües que existeixen a l’Estat. Evidentment no es defensen les llengües inventant, de manera acientífica i fregant el ridícul, llengües noves quan des del punt de vista de la comunitat científica tothom sap que pertanyen a una mateixa llengua”. “És un incompliment més, per part de l’Estat, no és només de la Comunitat d’Aragó, de la Carta Europees de Llengües de 2001, que obliga el conjunt de les administracions a defensar les llengües, no a inventar realitats inexistents”.
 
“Ens posem al costat de les persones que parlen el català a la Franja, dels ciutadans que amb tot el dret desitgin continuar tenint com a referència la llengua comuna, una llengua compartida, la novena d’Europa, que no fa mal a ningú i que s’ha expressat i ha crescut des de la seva fortalesa al llarg dels últims anys gràcies a la voluntat dels seus ciutadans”, ha destacat Mascarell. “Aquells que tenen l’obsessió i la voluntat que això no existeixi, una vegada més fracassaran perquè la història ens demostra que és més important la voluntat de la ciutadania que no les decisions fora de sentit preses en cap organisme de Govern per raons d’obsessió partidista”, ha conclòs el conseller.