• “La LOMCE va ser contestada arreu i a més com a ministre de Cultura -que ha de protegir les llengües- li apareix el LAPAO i se li trenca el mapa lingüístic que en teoria hauria de poder defensar i protegir, d’acord amb la Constitució”
 
  • “La llei o bé es retira o no té solució. L’ideal seria retirar-la tota o sinó tindrà un breu recorregut. L’impacte d’una nova llei en un model tan crític no aporta cap bondat”
 
La consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, ha declarat aquest matí que “ahir el ministre va tenir un doble fracàs: la llei li va ser contestada arreu. D’una banda pel que fa a  la política sobre el català en el sistema d’educació que vol imposar se li recorda que no té competències. I d’altra banda, i amb allò que en té com a ministre de cultura que és protecció de les llengües  li apareix el LAPAO i se li trenca el mapa lingüístic que en teoria, d’acord amb la Constitució, ell hauria de poder defensar i protegir. Fixi’s quin doble fracàs”. Rigau ha fet aquestes declaracions en diferents atencions als mitjans de comunicació.
 
La titular d’Ensenyament ha valorat el fet que avui no es presenti al consell de ministres la Llei de Millora de la Qualitat Educativa (LOMCE): “El que en realitat hi ha és que l’informe del Consell d’Estat és molt contundent. Mai hi ha hagut una valoració tant negativa d’un avantprojecte. Segur que és el tema del català,  i d’altres qüestions que el consell de l’Estat li recorda que no és competent per fer-ho”. Rigau ha afegit que els canvis que necessita la llei “no són petits arranjaments sinó que és qüestió d’enfoc: enfoc competencial, un enfoc que no resol bé la diversificació alumnes, sense finançament adequat i molt centrada en voler canviar el model lingüístic català”.
 
La consellera ha assegurat que no ha mantingut contactes amb el ministre José Ignacio Wert per negociar sobre la llei, “no he parlat ni amb la secretaria d’estat ni amb el ministre.  Nosaltres no ens consta cap mena de negociació, al revés. Hi ha hagut un distanciament profund des de les nostre posicions”. Rigau també ha afegit que la LOMCE, “o es retira o no té solució. L’ideal seria retirar-la tota o sinó la llei tindrà un breu recorregut. L’impacte d’una nova llei en un model tan crític no aporta cap bondat. És millor adequar el model a les circumstàncies, cal mantenir la moral dels ensenyants el més alta possible i no erosionar el sistema amb propostes partidistes”.
 
Irene Rigau ha afirmat que el ministre Wert “s’ha agafat la qüestió lingüística  com una croada personal. Assegurava que garantiria el que ningú no ha garantit fins ara. I pregunto, per què mai ningú ho ha garantit des de Madrid?: perquè no els hi toca. A qui correspon garantir el domini del català i del castellà és a la Generalitat. Si es fa a través de premisses que no tenen en compte ni el resultat ni la realitat és quan es cau en l’arbitrarietat. És bo que la llei no hagi seguit el tràmit i la recomanació és buscar un text de més consens”.
 
La consellera d’Ensenyament considera que “crec que el ministre Wert està molt qüestionat. Un ministre de cultura ha de vetllar també pel que diu la constitució, que és la protecció de totes les llengües de l’estat i aquí hi ha hagut inhibició molt important amb tot el que és  la llei d’Aragó. En canvi quan nosaltres defensem la llei del Parlament de Catalunya per aplicar el nostre model lingüístic , el ministre diu que ell ens l’ha de canviar. Fixi’s quina contradicció tan important”.
 
 
 
 
10 de maig de 2013