Restauració de la Cartoixa
El president amb el conseller i l'alcaldessa al claustre menor de la Cartoixa

 

 
·        El cap de l’Executiu assegura que “hi ha molta gent compromesa amb què vagi endavant el camí endegat per Catalunya  ”
 
·        Artur Mas ha inaugurat aquest migdia la restauració de la zona central de la Cartoixa d’Escaladei
 
 
El president de la Generalitat, Artur Mas, s’ha referit aquest migdia al procés sobiranista que viu actualment el país, afirmant que “Catalunya està intentant pujar una escala que porta a la llibertat”. “És un objectiu que pot ser àmpliament compartit a casa nostra, sobretot si entenem que, per arribar-hi, primer el que cal fer és una cosa tan estrictament democràtica com donar-li la veu a la gent perquè pugui decidir”, ha subratllat, i s’ha mostrat confiat que “aquest camí que està seguint Catalunya anirà endavant”.
 
El cap del Govern ha advertit en aquest sentit que “hi ha alguns que ens volen serrar alguns barrots de l’escala i posar-nos pell de plàtans per veure si algú rellisca”, però ha afegit “si ens ho creiem tots plegats i sabem el que volem, ho evitarem i passarem per sobre d’aquests esglaons i seguirem anant amunt”. “Jo ho noto una mica per tot arreu del país, hi ha molta gent que està compromesa”, ha reblat.
 
Artur Mas s’ha desplaçat aquest matí a la Cartoixa d’Escaladei, on ha inaugurat la reconstrucció de la zona central d’aquest emblemàtic monument, realitzada pel Departament de Cultura. Es tracta d’una de les restauracions més importants fetes a Catalunya en els darrers anys. Han acompanyat al president el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i l’alcaldessa de la Morera de Montsant, Núria Crivillé, entre altres autoritats.
 
El president Mas ha aprofitat la seva intervenció per fer un paral·lelisme entre aquest monument i la comarca del Priorat i Catalunya. Així, el cap de l’Executiu ha explicat que tant la comarca com la Cartoixa viuen ara una certa renaixença després de dècades d’estar enrunades “perquè hi ha hagut gent que hi va creure i hi va treballar molt i bé”. “Catalunya també va estar enrunada durant molt temps, però sempre va saber trobar la manera de tornar-se a aixecar i pujar a dalt de tot”, ha assenyalat el president, i ha continuat dient “igual que van construir la Cartoixa fa més de 800 anys, nosaltres construirem la Catalunya del futur”.
 
En el decurs de l’acte inaugural, el president s’ha reunit amb el Col·lectiu Prioritat, que li ha fet a mans el dossier de candidatura de Priorat-Montsant-Siurana que es presenta a la Unesco per ser reconegut com a paisatge cultural agrícola de la muntanya mediterrània dins el llistat de Patrimoni Mundial.
 
El cap del Govern ha explicat que els ajustos pressupostaris obliguen el Govern a prioritzar en 11 els monuments catalans que es restauraran en un futur proper, però ha assegurat que una d’aquestes actuacions serà la continuació de la restauració de la Cartoixa. Artur Mas ha lligat aquesta actuació a Escaladei amb la idea de presentar la candidatura del paisatge de Priorat davant la Unesco. “Espero que ho aconseguim i amb això farem l’aposta que volem de situar Catalunya com un país reconegut i conegut arreu del món”. “Hem de trobar la manera de contribuir al progrés general de la humanitat, perquè si Catalunya s’ho proposa, hi pot deixar un cert segell”, ha destacat.
 
Estructura original del claustre
 
L’actuació sobre la zona central de la cartoixa d'Escaladei, inclòs el claustre menor, inaugurada avui ha permès que la zona cenobítica del monument sigui visitable des de l’interior. Aquestes obres es van programar amb un triple objectiu: obrir a la visita pública un nou espai, la zona cenobítica, que fins al moment no havia estat mai visitable; posar en valor alguns dels elements artístics de la cartoixa que fins ara havien passat desapercebuts per estar enterrats sota la runa o emmascarats entre la vegetació, i afegir-los a la visita pública, i, finalment, garantir la conservació futura dels edificis i dels seus components més fràgils (guixeries, pintures, arrebossats...). Tot i així, la intervenció en el monument també ha volgut compaginar en tot moment la seva preservació amb el manteniment del caràcter de ruïna que ha arribat a constituir un altre valor característic d’Escaladei.
 
A la vista del resultat de la intervenció arqueològica, es va replantejar el projecte de restauració del claustre menor ja que es disposava d'elements suficients per saber exactament la seva forma original. L’excavació arqueològica va treure a la llum gran part de les restes de les columnes, dels capitells, els salmers, les dovelles de les arcades, el bancal, i dels paviments així com de la font ornamental del pati d’aquest claustre. Aquesta descoberta, juntament amb l’estudi de les fonts històriques, van possibilitar la reconstrucció d’aquest petit claustre, peça central de l’àrea cenobítica. El claustre que ara ja es pot veure respon de manera exacta a l'estructura original del segle XVI, i incorpora totes les peces recuperables de les que es van localitzar en la intervenció arqueològica.
 
 
Nota: S’adjunta dossier de premsa explicatiu de les obres de restauració

2  

Imatges

Claustre menor de la Cartoixa

Claustre menor de la Cartoixa 472

Lliurament dossier candidatura Unesco

Lliurament dossier candidatura Unesco 353

1  

Fitxers adjunts

Dossier de premsa

Dossier de premsa
PDF | 1127