• La titular d'Ensenyament afirma que “no és una llei pedagògica, és una llei recentrealitzadora”
  • La consellera adverteix que el ministeri ara ja manté competència en dues comunitats autònomes que no han millorat els resultats
  • L’aprovació de la llei “representaria un atac frontal a l’Estatut i a la LEC i de manera singular i important al model lingüístic”
  • “És una llei predemocràtica, que ens situa abans del decret del 81, en què vam rebre les competències en matèria educativa”
  • “Aquest projecte ha demostrat que l’objectiu del ministre d'espanyolitzar els alumnes era seriós”
Declaracions HC
La consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, ha denunciat que la Lomce “és una ferida enorme a l’autogovern de Catalunya i a la dignitat institucional”  i que  “no és una llei pedagògica, és una llei recentrealitzadora”. També ha destacat que “és un projecte de llei que, si esdevingués llei, representaria un atac frontal a l’Estatut i a la LEC i, de manera singular i important, al model lingüístic que després de trenta anys ha aconseguit un domini equivalent del català i els castellà, un grau de cohesió important i una sòlida promoció personal”. Ha afegit que “és una llei predemocràtica, que ens situa abans del decret del 81, en què vam rebre les competències en matèria educativa”. Rigau ha fet aquestes declaracions als mitjans de comunicació després de l’aprovació del projecte de la Lomce avui al Consell de  Ministres.
 
La titular d’Ensenyament ha afirmat que “si el ministeri, que ja ha tingut les competències des del seu moment, que no les ha traspassat mai a determinades comunitats autònomes i no ha aconseguit millorar allà els resultats, perquè ara hem de creure que milloraran els resultats si ara es decideix tot des de Madrid?”. Ha remarcat que ”per tant, no hi ha cap aval tècnic, sinó que és polític, se’ns ha dit que cal lluitar contra l’abandonament escolar, ben cert, el nostre pal de recerca de l’èxit de tots els alumnes”. També ha declarat que “resoldre el fracàs escolar d'un estat plurinacional en la recentralització de les competències és desconèixer el fet educatiu i vol dir adoctrinar a través de l'educació”.
 
Així mateix, Rigau ha explicat que “el dret a l’educació gratuïta està reflectit amb la concertació. Només la concertació és mètode de gratuïtat al marge de la pública. Aquest model d’enviar la factura i ja t’ho pagaré no existeix. O ets públic, o privat o concertat, aquesta modalitat no se sustenta en cap norma i per tant no es pot aplicar”. A més, ha dit que “la llengua catalana és la protagonista a Catalunya d’aquest projecte de llei perquè s’arriba a l’absurd de dir que ho farà l’estat quan ens van transferir competència educativa diu que ell intervindrà i no ho pot fer i que ens ho restarà del finançament”.
 
Irene Rigau ha subratllat que “aquest projecte ha demostrat que l’objectiu del ministre d'espanyolitzar els alumnes era seriós i que era un projecte de govern” i per tant, “un objectiu del govern Rajoy”. Ha explicat que “primer anirem al Congrés a buscar el recolzament contra aquesta llei” i “després ja ho defensarem davant els tribunals”. Així mateix, ha remarcat que “es volen trencar les bases pedagògiques que fonamenten el nostre model”.
 
La titular d’Ensenyament ha recordat que “el principi bàsic és la no separació dels alumnes per raó de llengua i aquesta llei a porta separar-los amb un tractament específic”. Ha declarat que aquesta llei “planteja un absurd molt important perquè volen salvar el principi polític del que ells han fet bandera” i que “el ministeri i el PP continuen mantenint el dret d'opció lingüística que cap tribunal ha reconegut mai”.
 

1  

Fitxers adjunts

Declaracions HC Rigau

Declaracions HC Rigau
JPG | 3434