En el marc de la presentació del llibre digital Justícia ciutadana, per una nova justícia catalana, coordinat per Elisabet Ferran i editat per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), el conseller de Justícia, Germà Gordó, ha posat de manifest que Catalunya necessita crear, en el marc del procés de la transició nacional, una justícia catalana amb una fórmula pròpia que “parli en català i des de la responsabilitat, la professionalitat i també des de l’autocrítica. Una autocrítica que comenci pels polítics, però que també passi pels operadors jurídics.”
 
Gordó ha reclamat de nou la necessitat de crear el Consell de Justícia de Catalunya. En aquest sentit, ha dit que, tot i l’oposició del Ministeri de Justícia, el Govern català insistirà sense defallir en la seva creació. Ha volgut recordar que els consells de justícia autonòmics estan previstos en vuit estatuts d’autonomia, no només al de Catalunya, i que el Consell General del Poder Judicial s’hi ha mostrat favorable. Per això, el titular de Justícia ha donat suport a les iniciatives parlamentàries incoades al Congrés per introduir esmenes en la reforma de la Llei orgànica del poder judicial que instin a la creació d’aquests òrgans.
 
Tanmateix, el titular de Justícia ha demanat als operadors jurídics que presentin demandes en català, ja que la situació de la llengua a l’Administració de justícia està en clara inferioritat. Gordó ha anunciat que properament el Departament de Justícia impulsarà un conveni entre operadors jurídics per fomentar-ne l’ús. I ha recordat que el Govern català ha aprovat un acord perquè tots els processos en els quals l’Administració catalana en sigui part es facin en tot moment en català.
 
D’altra banda, Germà Gordó ha reprovat la decisió del Ministeri de Justícia d’eliminar els magistrats i jutges substituts. “Si volem una justícia àgil i que acompleixi amb la tutela judicial efectiva, necessitem més jutges i magistrats. Tenim una de les ràtios més baixes d’Europa de jutges per habitant. Per fer la  nostra justícia més àgil, el que segur que no necessitem és que el Ministeri ens tregui els magistrats i jutges substituts.
 
Finalment, Gordó ha recordat que, tot i que l’Administració de justícia no disposa de tots els mitjans materials necessaris, des del Departament de Justícia s’estan implementant les noves tecnologies per fer-la més àgil, i ha remarcat que “estem instaurant nombrosos instruments de modernització de la justícia”. En aquest sentit, ha explicat les propostes que el Departament està duent a terme per millorar l’Administració, com el desplegament de l’oficina judicial amb l’objectiu d’arribar a les quatre demarcacions aquest any, amb la implementació de l’Oficina Judicial a Olot i la Seu d’Urgell i les actuacions preparatòries al Vendrell i a Vilanova i la Geltrú.
 
L’objectiu del Departament és desplegar progressivament l’oficina judicial per tot el territori i continuar desplegant el conjunt de mòduls telemàtics que han de consolidar l’ús de l’e-justícia.cat, pioner a tot l’Estat, per permetre compartir tota mena d’informació entre els diferents òrgans judicials, segons ha remarcat el conseller de Justícia.
 
Germà Gordó s’ha referit també al fet que el Departament avança en la implantació de la presentació telemàtica de demandes civils i ha anunciat que, des del 2 de febrer, els 49 partits judicials de Catalunya estan habilitats i preparats per rebre aquest tipus de demandes presentades pels procuradors i els seus documents annexos de forma telemàtica a través del Portal del Professional.
 
El conseller ha presentat el llibre Justícia ciutadana, per una nova justícia catalana juntament amb el magistrat de l’Audiència Provincial de Barcelona, Santiago Vidal. En aquest acte també hi han intervingut Pere Fabra, vicerector d’Ordenació Acadèmica i Professorat de la UOC, i Eduard Vinyamata, director del Campus per la Pau de la UOC.