• Aquesta setmana participarà a la fira internacional dels mercats de CO2, Carbon Expo, a Barcelona, en una trobada del Climate Group a Brussel·les, en una reunió de la Global Task Force of Local and Regional Governments (UCLG) a Nova York, i presentarà a Tolosa de Llenguadoc, a través de l’Observatori Pirinenc del Canvi Climàtic, un estudi sobre adaptació al canvi climàtic als Pirineus
Catalunya és present aquesta setmana en els principals fòrums mundials sobre canvi climàtic. Demà passat s’inaugura a Barcelona la fira internacional dedicada als mercats de diòxid de carboni (CO2), organitzada pel Banc Mundial, l’Associació Internacional de Comerç d’Emissions (IETA) i Fira de Barcelona. Hi assistirà el secretari de Medi Ambient i Sostenibilitat, Josep Enric Llebot, juntament amb el ministre d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, Miguel Arias Cañete, i la secretària de la Convenció Marc de les Nacions Unides per al Canvi Climàtic, Christiana Figueres. L’objectiu de la trobada se centrarà en trobar solucions per a la reducció de gasos amb efecte d’hivernacle malgrat l’actual crisi econòmica i el delicat moment del mercat de compra venda de drets d’emissió, que ha situat els preus en mínims històrics després de l’entrada en funcionament del sistema de subhastes.
 
La Direcció General de Polítiques ambientals, a través de l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic, organitzarà, en el marc de la Carbon Expo, un acte paral·lel que porta per títol "El canvi climàtic com a motor de creixement sostenible de serveis ambientals i de negocis catalans". L’acte, que tindrà lloc el proper divendres, comptarà amb la presència del cap de l’equip de Desenvolupament amb Baixes Emissions del World Bank Institute (Banc Mundial), Pablo Benítez, que parlarà de les oportunitats de negoci per a les consultores i enginyeries ambientals al voltant del canvi climàtic.
 
A banda de la fira dels mercats de carboni, Catalunya està situada aquests dies a d’altres escenaris clau relacionats amb l’escalfament global:
 
Avui mateix, el secretari de Medi Ambient i Sostenibilitat, Josep Enric Llebot, està participant a Brussel·les a la reunió dels membres europeus de l'Aliança d'Estats i Regions del The Climate Group, organització l'objectiu de la qual és ajudar a governs i institucions privades a assolir una economia mundial baixa en carboni.
 
Demà dimarts, la directora general de Polítiques Ambientals, Marta Subirà, participarà a Nova York en la reunió del Grup de Treball de Governs Locals i Regionals que segueix la implementació dels acords de la Cimera de Rio+20 a nivell mundial. El secretari general de Nacions Unides, Ban Ki Moon, ha creat un panell de representants d'alt nivell per al seguiment d'aquests acords i Catalunya hi participa com a presidenta del nord de la Xarxa mundial de Governs Regionals per al Desenvolupament Sostenible (nrg4SD).
 
A través de la Global Task Force of Local and Regional Governments, ciutats i governs regionals poden fer arribar la seva veu en el procés posterior a Rio 2015 a través de 2 camins paral·lels: El procés dels Objectius del Mil·leni de les Nacions Unides i el seu futur programa de desenvolupament, i el debat sobre el desenvolupament sostenible per a la implementació dels acords de la cimera Rio+20. Aquests dos processos tenen un impacte directe en altres dos d'importància fonamental per als membres de l’organització: Les negociacions sobre canvi climàtic que porten a l'adopció d'un acord abans de finals de 2015 per succeir els Protocols de Kyoto, i el procés preparatori de la Conferència Hàbitat III sobre habitatge i desenvolupament urbà sostenible de les Nacions Unides de l’any 2016, que definirà l'agenda urbana per a la propera dècada.
 
També demà, l’Observatori Pirinenc del Canvi Climàtic, en el si del finançament europeu POCTEFA (Projecte de Cooperació Territorial Espanya-França-Andorra), presenta a Tolosa de Llenguadoc els resultats d’un estudi sobre l’adaptació dels Pirineus al Canvi Climàtic. En aquest projecte, la Generalitat hi participa com a sòcia directa a través de l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic, l’Agència Catalana de l’Aigua, el Servei Meteorològic de Catalunya i el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 46