• El cap del Govern és de viatge oficial a París, on ha participat aquest matí en la VIII Conferència Global, a la UNESCO, i ha destacat que “amb un canvi de mentalitat cap a un nou model econòmic sostenible crearem més ocupació”
El president Mas, amb la directora general de la UNESCO
El president Mas, amb la directora general de la UNESCO
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha signat avui a París un acord de col·laboració amb la directora general de la UNESCO, Irina Bokova. El memoràndum reconeix les competències de Catalunya en l’àmbit d’actuació de la UNESCO, tal com es preveuen en l’article 198 de l’Estatut d’autonomia de Catalunya. Així mateix, estableix que la UNESCO facilitarà la participació de les institucions catalanes a les trobades internacionals liderades per aquest organisme i en els seus projectes i programes.
 
L’acord crea dos instruments de cooperació: d’una banda, introdueix la possibilitat d’enviar personal destacat a la UNESCO (funcionaris de la Generalitat que treballin directament en aquest organisme); i, de l’altra, reforça la bilateralitat UNESCO-Generalitat, per mitjà de l’opció de donar suport, financer i de personal expert, a projectes de cooperació d’interès comú.
 
El conveni contempla com a instrument de cooperació la traducció al català de tots aquells informes i documents rellevants que elabori la UNESCO; i també recull, com a objectiu, difondre la tasca d’aquest organisme a Catalunya, promoure un marc de cooperació i enfortir la col·laboració en àrees d’interès comú, prioritàriament la cultura, l’educació, les ciències humanes i socials, les ciències naturals, la comunicació i la informació.
 
Amb aquest memoràndum, Catalunya renova les relacions amb la UNESCO per un període de 4 anys, prorrogables. Aquest organisme internacional i la Generalitat ja havien signat dos convenis anteriorment amb la UNESCO, un el 2003 i l’altre, el 2006, amb vigència biennal.
 
Intervenció en la Conferència Global, a la UNESCO

En el marc del seu viatge oficial a París, el president Mas ha intervingut en la sessió plenària d’obertura de la VIII Conferència Global, organitzada per Les Ateliers de la Terre, i que s’ha celebrat a la seu de la UNESCO i que porta per títol La transition est-elle enclenchée? (La transició està en marxa?).
 
Durant la sessió, el president de la Generalitat ha defensat la necessitat d’un “canvi de mentalitat” com a començament cap a la “transició a un nou model econòmic sostenible” i ha afegit que aquest canvi de mentalitat suposarà la creació de llocs de treball.
 
El cap del Govern ha assenyalat que s’està aplicant l’estratègia Catalunya 2020, com un instrument per millorar a llarg termini la competitivitat de l’economia catalana i crear llocs de treball. El president ha destacat que aquesta estratègia permet “reactivar l’economia del país i preservar el model de cohesió social”.
 
Artur Mas ha remarcat també els progressos que ha fet Catalunya en l’àmbit del desenvolupament sostenible, “on ha exercit un clar lideratge”. Ha recordat que Catalunya exerceix la presidència de la Network of Regional Governments for Sustainable Development, la xarxa internacional de governs regionals per al desenvolupament sostenible dels territoris, que permet la seva mobilització i participació en el procés i els debats endegats per l’ONU en aquesta àrea.
 
El cap de l’Executiu també s’ha referit a la posició internacional de Barcelona com a smart city i laboratori per promoure noves solucions de mobilitat i construcció sostenibles, així com xarxes intel·ligents. Un posicionament reforçat pel seu estatus de World Mobile Capital, per un teixit d’empreses amb una sòlida experiència i una creixent indústria automobilística.
 
Durant la seva intervenció, el president Mas ha explicat que la Generalitat “recolza els sectors emergents de l’economia verda i al mateix temps acompanya els sectors tradicionals en la seva transició cap a un model més sostenible, com a vectors de competitivitat i de sortida de la crisi”.
 
El president ha recordat en la seva intervenció que Catalunya sempre ha participat en conferències internacionals dedicades a la sostenibilitat, com la de Río+20, celebrada l’any passat, en la qual es va reconèixer la importància de dos eixos principals: la governança multinivell i multiactor i l’economia verda.
 
A més del president Mas, han intervingut en aquesta sessió: Christian Courtin-Clarins, president de la Junta de Supervisió del Grup Clarins (França); Bernard Gainnier, soci a càrrec de l’àrea de Desenvolupament i president a partir de l’1 de juliol de 2013 de PricewaterhouseCoopers França; Néstor Osorio, president del Consell Econòmic i Social de Nacions Unides i ambaixador i representant permanent de Colòmbia a les Nacions Unides, i Jakob Von Uexkull, president i fundador del World Future Council (Suècia).
 
La VIII Conferència Global reunirà durant tres dies prop de 2000 persones d’arreu del món (líders d’opinió, dirigents empresarials, representants governamentals, ONG, intel·lectuals, etc.), que reflexionaran sobre com dur a terme una transició amb èxit cap a un nou model de societat i un nou model de desenvolupament, més respectuós amb l’home i el medi ambient.
 

2  

Imatges

El president a la Conferència Global, a la UNESCO

El president a la Conferència Global, a la UNESCO 419

El president amb la directora general de la UNESCO

El president amb la directora general de la UNESCO 491