El Departament de Cultura i l'Idescat faran més de 7.500 entrevistes per elaborar l'Enquesta d'Usos Lingüístics 2013

query_builder   6 juny 2013 11:18

event_note Nota de premsa

El Departament de Cultura i l'Idescat faran més de 7.500 entrevistes per elaborar l'Enquesta d'Usos Lingüístics 2013

 • L’enquesta, que es fa cada 5 anys, permet conèixer els usos del català i d’altres llengües entre la població  
 • Enguany incorpora Internet com a nou canal de recollida d’informació 
 • L’elaboració d'aquesta estadística respon a la necessitat de disposar de dades oficials per poder emprendre accions en l’àmbit de l’ús social del català
El Departament de Cultura i l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat) han iniciat aquesta setmana l’Enquesta d’usos lingüístics de la població 2013 (EULP 2013), que permet obtenir informació sobre l’ús social de la llengua catalana. Per a l’elaboració de l’enquesta, es faran més de 7.500 entrevistes.
 
L’enquesta, que forma part de l'agenda de Política Lingüística del Govern, es va fer anteriorment els anys 2003 i 2008, amb 7.000 i 7.257 entrevistats, respectivament. Els resultats de l’enquesta d’enguany es tindran a la primavera de 2014.
 
L'EULP 2013 és una activitat estadística oficial inclosa en el Pla Estadístic 2011-2014 (Llei 13/2010, de 21 de maig), i respon a la necessitat de disposar de dades oficials per conèixer l’evolució de la llengua catalana i poder emprendre i avaluar accions en l’àmbit de l'ús social de la llengua.
 
Els principals objectius de l’EULP 2013 són conèixer:
 • la identificació lingüística i els usos lingüístics dels ciutadans de Catalunya (llengua inicial, llengua d’identificació i llengua habitual)
 • els usos del català i altres llengües en els diversos espais de relació de la població a Catalunya, observar-ne la seva evolució temporal i la incidència dels canvis sociodemogràfics que experimenta la població en els darrers anys. 
Altres objectius de l’enquesta són el coneixement de les llengües presents en el territori; el dimensionament de l’ús i el coneixement de la llengua occitana (l’aranès de l’Aran); el nivell de coneixement del català, castellà, occità; el nivell de coneixement de les llengües no oficials: francès i anglès, i les actituds lingüístiques i l’opinió que la població té sobre l’ús present i futur del català.
 
L’EULP 2013 introdueix un conjunt de canvis respecte les edicions anteriors, tant pel que fa als continguts de l’estadística com en la metodologia de recollida de la informació, que passa de tenir dos canals de recollida (telefònic i presencial), a incorporar un tercer canal (Internet).
 
 
Característiques de l’enquesta
 
L’enquesta es farà a 7.500 persones, amb una edat mínima de 15 anys i residents en habitatges familiars principals a Catalunya.
 
L’àmbit geogràfic el constitueix el territori de Catalunya. Es proporcionaran resultats en vuit àmbits territorials: 
 • Metropolità: amb una mostra específica per a la ciutat de Barcelona i una altra per a la resta de l’àmbit metropolità
 • Comarques gironines
 • Camp de Tarragona
 • Terres de l’Ebre
 • Ponent
 • Comarques centrals
 • Alt Pirineu i Aran: amb una mostra específica per a la Val d’Aran i una altra per a la resta de l’àmbit
 • Penedès
L'enquesta es duu a terme mitjançant una metodologia combinada de qüestionari per Internet, entrevista telefònica i entrevista presencial segons la preferència de l'entrevistat.
 
 
undefined
undefined
undefined
undefined