·        El cap de l’Executiu ha llançat el missatge que “diguin el que diguin i facin el que facin, aguantarem si som molts”
 
·        Artur Mas, acompanyat del conseller Pelegrí, ha presidit la presentació de les Terres de l’Ebre com a Reserva de la Biosfera i ha subratllat que aquest reconeixement “és un segell de qualitat”
El president Mas, durant la presentació de les Terres de l'Ebre com a Reserva de la Biosfera
El president Mas, durant la presentació de les Terres de l'Ebre com a Reserva de la Biosfera
El president de la Generalitat, Artur Mas, s’ha referit aquesta tarda al nomenament de nous membres al Tribunal Constitucional (TC) i els ha recordat que el 2010 aquest organisme “va fer una sentència innecessàriament dura contra un Estatut aprovat pel poble, contra el poble de Catalunya i contra l’autogovern de Catalunya”. Respecte als nous membres, el president ha destacat que Juan Antonio Xiol “té molt prestigi i això és bo”, però de la resta ha preferit no parlar.
 
El cap de l’Executiu ha fet aquestes declaracions durant la presentació de les Terres de l’Ebre com a Reserva de la Biosfera, que s’ha celebrat a la Cooperativa de Gandesa. En l’acte també hi han estat presents el conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, i el delegat territorial del Govern a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarés.
 
En la seva intervenció, el president ha dit que en les circumstàncies actuals hi ha “molts motius per estar preocupats”, però ha remarcat que també “hi ha tota una sèrie d’actius al país, que són les columnes que aguanten Catalunya”.  “Diguin el que diguin i facin el que facin aguantarem el que calgui, si som molts”, ha remarcat Artur Mas, que ha afegit que “hem de ser molts aguantant i fent pinya, perquè si cadascú va pel seu costat ja ens tenen l’ull posat i saben per on han de dividir la societat catalana”.
 
El president Mas ha destacat que la recent declaració de les Terres de l’Ebre com a Reserva de la Biosfera per la UNESCO “no és només una etiqueta, és un segell de qualitat” que pot fer que les Terres de l’Ebre “es venguin millor de portes en dins i sobretot de portes enfora”. Artur Mas ha dit que en el seu viatge de dilluns passat a París es va entrevistar amb la directora general de la UNESCO i van comentar aquest reconeixement, el segon que rep Catalunya després que el Montseny fos declarat també Reserva de la Biosfera fa gairebé 40 anys.
 
En un altre moment del seu discurs, el president ha explicat que el mes de maig passat, a la Seguretat Social Agrària hi va haver un increment del 26% d’altes respecte a l’abril. “En plena situació de dificultats, aquest és un altre signe positiu”, ha dit el president, que també ha destacat que “els nostres productes cada vegada s’exporten més”.
 
En l’acte de presentació de les Terres de l’Ebre com a Reserva de la Biosfera, a més del president Mas, també hi han intervingut l’alcalde de Gandesa, Carles Luz, i el  coordinador tècnic de l’EbreBiosfera, Josep Aragonès, que ha presentat el projecte “Terres de l’Ebre, Reserva de la Biosfera”.
 
Les Terres de l’Ebre, Reserva de la Biosfera
La UNESCO va aprovar, el passat dia 28 de maig, designar les Terres de l’Ebre com a Reserva de la Biosfera en el marc de la 25a reunió del Consell Internacional de Coordinació del programa “L’Home i la Biosfera” (MaB), que fa més de 30 anys que realitza una tasca pionera a favor del desenvolupament sostenible, sustentat en bases científiques.
 
La candidatura presentada en aquesta segona ocasió va modificar els seus límits, deixant al marge les zones sota la influència de la planta nuclear d’Ascó. Inclou 367.729 hectàrees, de les quals un 78% són terrestres i gairebé un 22% marítimes.
 
En l’actualitat, arreu del món hi ha 610 reserves disseminades per 117 països. A Catalunya, el Parc Natural del Montseny ja va ser reconegut l’any 1975 com a Reserva de la Biosfera.
 
La Xarxa Mundial de Reserves de la Biosfera forma part del programa “L’Home i la Biosfera” (MaB) de la Unesco, que comprèn en l’actualitat 610 reserves disseminades per 117 països.
 
Les Reserves de la Biosfera van néixer amb l’objectiu de convertir-se en un instrument estratègic perquè els científics, planificadors, agents econòmics i entitats treballessin conjuntament en la preservació dels valors naturals i en el desenvolupament sostenible del territori. La idea original és conservar la diversitat biològica de les zones del planeta amb valors naturals importants i fer compatible l’activitat humana amb aquests valors, ja que la millor manera de conservar aquests espais naturals és garantir que la població local hi pugui viure i desenvolupar normalment les seves activitats.
 
Inauguració del nou Celler de LaFou
La visita territorial del cap de l’Executiu a les Terres de l’Ebre ha acabat a la localitat de Batea, on ha fet una visita institucional a l’Ajuntament i ha inaugurat el nou Celler LaFou. Durant els parlaments institucionals, el president ha subratllat la millora de la qualitat dels vins que es fan a Catalunya i ha dit que “cada cop són més coneguts, més reconeguts, més apreciats i més valorats arreu del món i cada vegada més, també a casa nostra”. El president ha afegit que la DO de la Terra Alta “té un present i un bon futur” i ha lloat que en moments complicats LaFou hagi tingut “la gosadia, i confio que també la visió, de fer aquest celler a la Terra Alta”. En l’acte també hi han intervingut el director del Celler, Ramon Roqueta, i l’alcalde Joaquim-Josep Paladella. 
 
LaFou va néixer l’any 2007 com un projecte que incloïa l’elaboració de vins, el cultiu de les vinyes i la construcció d’un nou celler a Batea. Els vins de LaFou formen part de la DO Terra Alta.
 
 

4  

Imatges

Acte de presentació

Acte de presentació 521

Presentació a Gandesa

Presentació a Gandesa 454

Inauguració LaFou

Inauguració LaFou 808

Discurs LaFou

Discurs LaFou 791