El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, ha demanat al Tribunal Constitucional (TC) que “superi l’interès partidista” i que llegeixi la Constitució “de manera que els drets i l’autogovern de Catalunya quedin emparats” ja que fins ara “no s’ha produït”.  Homs ha fet aquestes declaracions durant una visita institucional a l’ajuntament de l’Ametlla de Mar on també s’ha mostrat esperançat que el nou TC “no respongui a la lectura que determinada premsa de Madrid ens ha presentat com una mena d’Inquisició del procés democràtic que està seguint Catalunya” i s’ha mostrat convençut que el Tribunal “no caurà en aquest parany”.
 
El portaveu també considera que els nous membres del Constitucional “sabran trobar la manera d’ actuar d’acord amb el dret i l’expressió democràtica, que és la que estem seguint a Catalunya” perquè assegura que “eines i mecanismes n’hi ha”. Homs espera que al TC “s’imposi el criteri jurídic i democràtic” i ha recordat que “som on som perquè va haver una sentencia del TC que es va carregar allò que el poble de Catalunya havia votat”, l’Estatut. En aquest sentit, ha explicat que ara “tenim un debat que no és senzill de resoldre”.
 
Anàlisi sobre la ’”insostenibilitat demogràficade Catalunya
 
Durant la visita a l’Ametlla de Mar, el conseller també ha anunciat que el Govern ha encarregat al Consell Assessor pel Desenvolupament Sostenible una anàlisi “en profunditat” de la situació d’”insostenibilitat demogràfica” del nostre país i una proposta de mesures a prendre. Ha explicat que l’evolució de la demografia catalana presenta uns indicadors a mitjà i llarg termini que són “preocupants” ja que considera que la viabilitat d’un país es mesura en termes econòmics, mediambientals però també demogràfics. “Un país on la gent es va envellint i  la natalitat va caient avui no pot semblar una urgència però a mitjà i llarg termini és una urgència clamorosa”, ha reblat Homs. El conseller ha dit que la qüestió de les pensions està molt vinculada a la situació i l’evolució de l’economia i també de la demografia.  
 
Sobre la situació de l’Hospital de Sant Pau, Homs ha puntualitzat que les institucions tenen “moments de sotracs” però s’ha mostrat optimista i ha assegurat que la “determinació de la Generalitat és fer allò que estigui al nostre abans per donar futur i continuïtat a Sant Pau, que el té garantit”. El portaveu del Govern s’ha mostrat convençut que la “trajectòria de l’hospital, la capacitat professional dels seus empleats i el servei sanitari que ofereix de primeríssim nivell hi continuarà sent” i ha assegurat que és i seguirà sent un dels hospitals de “referència” del país.