• El cap de l’Executiu ha presidit aquest vespre l’acte commemoratiu del centenari del naixement del polític i advocat Josep Solé i Barberà
El president Mas, en un moment de l'acte commemoratiu del centenari de Solé i Barberà
El president Mas, en un moment de l'acte commemoratiu del centenari de Solé i Barberà
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha destacat aquest vespre que el polític i advocat Josep Solé i Barberà “defensava el sentit unitari de l’acció política en allò que era essencial” i ha assenyalat que de vegades “és fàcil la unitat per intentar lluitar contra un altre, però no és tan fàcil arribar-la a construir per intentar no derrotar-te a tu mateix”. “I ara que estem en un moment tan delicat de la nostra vida col·lectiva, del nostre país, del nostre autogovern, de la nostra cohesió social és molt important que, agafant figures com Solé i Barberà, aprenguem la lliçó que la unitat és bàsica per no derrotar-nos a nosaltres mateixos”, ha reblat.
 
El cap de l’Executiu ha pronunciat aquestes paraules durant l’acte commemoratiu del centenari del naixement del polític i advocat Josep Solé i Barberà (Llívia, 1913 – Barcelona, 1988), que s’ha fet aquest vespre al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat.
 
Durant l’acte, el president també ha destacat la lliçó que va donar Solé i Barberà pel que fa al “binomi avenç nacional i cohesió social, o autogovern i justícia social”. Artur Mas ha dit que en el camp del catalanisme aquest binomi “ha estat bastant transversal” entre persones amb sensibilitats i ideologies diferents i ha afegit que “en aquest moment en què es tornen a sentir alguns discursos a casa nostra en la línia que els que s’ocupen de l’autogovern i l’avenç nacional estan completament al marge del que ha de ser la justícia social o la cohesió social val la pena recordar persones com Solé i Barberà que tenien una claredat d’idees total”. El president Mas ha recordat que el polític i advocat defensava “a tot arreu i davant de tothom, aquí i a Madrid” aquest binomi cohesió social - autogovern.
 
Artur Mas també s’ha referit a Josep Solé i Barberà com una persona “de mentalitat oberta i generosa”. I, citant Montserrat Roig, ha dit que “va ser la imatge de qui va saber resoldre la difícil tensió entre l’amor a la humanitat i l’amor a les persones”.
 
En l’acte d’homenatge a Josep Solé i Barberà també han intervingut el comissari del centenari, l’historiador Agustí Colomines, l’advocat i polític Miquel Roca; el polític Joan Herrera, i la filla de l’homenatjat, Maite Solé.
 
Josep Solé i Barberà, procedent d’una família del Baix Camp, es va formar a Reus des dels 16 anys i es va llicenciar en Dret per la Universitat de Barcelona. Es va integrar al Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC) des de la seva fundació, el 1936. Durant la Guerra Civil va exercir de jutge de primera instància a Reus. El febrer del 1939 va ser empresonat i condemnat a mort. Posteriorment va ser indultat i va sortir de la presó el 1944, tot i que durant anys no va poder exercir la seva professió. Com a advocat es va destacar en la defensa de presos polítics, com el dirigent comunista Miguel Núñez. Durant els últims anys del franquisme va ser portaveu del PSUC, partit encara il·legal. Un cop restablerta la democràcia, va ser diputat per Tarragona a les Corts espanyoles les dues primeres legislatures i va participar en la Comissió dels Vint que va redactar l’Estatut d’autonomia de 1979. Li va ser concedida la Creu de Sant Jordi a títol pòstum.
 

1  

Imatges

El president, durant l'acte

El president, durant l'acte 495

1  

Vídeos

Vídeo íntegre de l'acte