Pelegrí reclama a l'Estat que no discrimini Catalunya en les assegurances agràries

El conseller d'Agricultura demana a l'Estat la normativa per prohibir les setrilleres reutilitzables i garantir la qualitat i traçabilitat de l'oli

query_builder   17 juny 2013 15:29

event_note Nota de premsa

Pelegrí reclama a l'Estat que no discrimini Catalunya en les assegurances agràries

El conseller d'Agricultura demana a l'Estat la normativa per prohibir les setrilleres reutilitzables i garantir la qualitat i traçabilitat de l'oli

 
El Conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Ma. Pelegrí, durant el Consejo Consultivo de Agricultura y Medio Ambiente celebrat avui a Madrid, ha reclamat al Ministre Arias Cañete que revisi la reducció dràstica de les aportacions a les assegurances agràries, especialment en l’àmbit de la ramaderia (recollida de cadàvers) ja que suposa un increment per als ramaders de més d’un 500%  de les primes i discriminen clarament els productors de Catalunya.
 
“La política d’assegurances és una política bàsica per garantir el manteniment de les rendes del sector agrari, ja que actua contra imprevistos metrològics d’una manera solidària, coresponsabilitzant-se el pagès o ramader d’aquestes eventualitats” segons Pelegrí, qui ha afegit “amb aquesta reducció dràstica i inesperada de 280 milions d’euros a 199 milions d’euros es trenquen llargs any de pedagogia vers al sector i es posa en crisi un sistema que funcionava força bé. A més s’ha fet amb uns criteris difícils de justificar; així, la reducció més forta ha estat en l’apartat de recollida de cadàvers i, concretament, per a les reductores de porcí, amb decrements de l’aportació de l’ordre del 90%.
 
Cerca alternatives a les assegurances agràries
 
El conseller d’Agricultura ha denunciat que “això, a més de ser fortament discriminatori per un sector productiu molt important, especialment en el cas català, provoca increment de la prima totalment desmesurats que poden ser de un 500% o fins i tot més” i ha reclamat al Ministre que revisi aquesta decisió”.
 
El DAAM esta mantenint contactes amb tots els afectats, contemplant tots els escenaris possibles, des d’un sistema diferent de distribució de la part de la subvenció autonòmica que llimi aquests desajustos, passant per sistemes diferents de recollida i selecció en la destrucció que permetin mètodes més eficients, i fins a la sortida d’Agroseguro i creació d’un sistema mutualista.
 
Pelegrí insisteix en la necessitat de la norma per garantir la qualitat i traçabilitat de l’oli
 
D’altra banda, el conseller ha demanat al Ministre que l’Estat reguli la prohibició de les setrilleres reutilitzables i obligui a la identificació de l’oli que se serveix als establiments turístics i del sector de la restauració  com a  mesura per  evitar el frau, garantir la qualitat, la traçabilitat i la informació sobre l’origen del producte, amb l’objectiu d’aportar major confiança als consumidors i posar en valor l’esforç del sector per produir uns olis que són valorats a tot el món. El conseller ha insistit  en la necessitat d’aquesta mesura “especialment en un país com Catalunya on el turisme té un pes específic molt important  que cada cop més valora la qualitat. En la mesura en què puguem oferir productes d’alt valor afegit i vincular-los a la identificació amb el nostre país i amb una producció de qualitat, estarem contribuint a posar en valor tot un sector que té un paper destacat en l’impuls de l’activitat econòmica i a més aporta un servei essencial, com és l’alimentació a la població d’aquí, i també a la que ens ve de fora”.
 
El Ministre d'Agricultura s'ha compromès a estudiar les dues demandes que li ha traslladat el conseller d'Agricultura de Catalunya avui durant  la reunió del consell consultiu d'Agricultura.
undefined
undefined
undefined
undefined