El guardó concedit pel Departament de Governació i Relacions Institucionals reconeix bones pràctiques d’ens locals i el món associatiu per promocionar la participació i la implicació en les polítiques públiques entre la ciutadania. La primera edició del premi ha distingit l’associació de persones participants Àgora, en reconeixement a la seva contribució a la millora de la qualitat democràtica pel projecte La Verneda-Sant Martí: un àgora de democràcia, i el Consell Comarcal de l’Anoia, pel seu treball Diagnosi del voluntariat sènior a la comarca de l’Anoia.
Intervenció de la vicepresidenta en l'acte de lliurament del premi.
Intervenció de la vicepresidenta en l'acte de lliurament del premi.
 
La vicepresidenta del Govern i titular del Departament de Governació i Relacions Institucionals, Joana Ortega, ha lliurat aquesta tarda el Premi Compromís Democràtic en un acte celebrat al Palau de la Generalitat que també ha comptat amb la participació del doctor en filosofia Jordi Pigem, que ha impartit la conferència Participar en la construcció d'una nova societat. Joana Ortega ha ressaltat en la seva intervenció la importància de la participació com a “clau de volta de la nostra democràcia. Participar és decidir i ningú ha de tenir por de la democràcia, por a exercir el nostre dret a decidir; participar significa que no som víctimes de la indiferència, sinó part d’un sistema que estem construint entre tots”. La vicepresidenta ha agraït en el seu discurs la tasca duta a terme pel Programa de Qualitat i Innovació Democràtica en la recerca de noves vies per enfortir la democràcia en un context on Catalunya afronta grans reptes com ara la llei de consultes o la llei electoral catalana.
 
El Premi Compromís Democràtic, convocat pel Programa d’Innovació i Qualitat Democràtica del Departament de Governació i Relacions Institucionals, distingeix iniciatives per capacitar i donar instruments a la ciutadania perquè se sumi a les deliberacions que l'afecten i es pugui implicar en les polítiques públiques. El guardó compta amb dues modalitats: per a projectes i accions desenvolupades per ens locals catalans i per a propostes coordinades per associacions o federacions d'associacions catalanes. 
 
Participació de persones en risc d’exclusió i voluntariat de gent gran
 
El treball guardonat en la categoria d’entitats sense afany de lucre ha estat La Verneda-Sant Martí: un àgora de democràcia, que fomenta la participació ciutadana d’adults en risc d’exclusió i la gestió democràtica de l’entitat. El projecte de l'associació de persones participants Àgora, dut a terme entre els mesos de setembre de 2011 i setembre de 2012, és un projecte basat en la participació ciutadana, la solidaritat intergeneracional i els drets humans. La iniciativa combina els instruments clàssics de les associacions democràtiques (assemblea i junta de govern) amb altres espais de participació que mantenen viu el projecte i l’obren a les persones del barri i de l’entorn. 
 
En la categoria d’ens locals, el foment del voluntariat sènior dut a terme a la comarca de l’Anoia ha estat reconegut pel jurat per la capacitat d’implicació de la ciutadania i l’aposta per valorar la tasca de la gent gran. El Consell Comarcal de l'Anoia ha iniciat un procés de foment del voluntariat sènior a partir de la realització d'una diagnosi sobre la realitat d’aquest voluntariat. L’experiència guardonada no només s’ha elaborat a través d’un procés de participació ciutadana, sinó que és una línia de treball prioritzada pel Consell Consultiu de la Gent Gran de l’Anoia, un dels espais de participació de la comarca. El premi reconeix el rigor de la metodologia emprada, la implicació de diferents agents a nivell comarcal i l’aposta per donar valor a la gent gran i l’impacte de l’experiència en la vida de la comarca.
 
El lliurament dels premis ha estat precedit de la conferència Participar en la construcció d'una nova societat a càrrec del doctor en filosofia Jordi Pigem, una reivindicació de la societat postmaterialista basada en les persones més enllà de les coses. Pigem ha defensat en el seu discurs que ja hi ha indicis que aquesta transformació ja està en marxa, com prova un teixit associatiu que no para de créixer. “Els països occidentals”, ha sostingut Pigem, “estan passant d’orientar-se majoritàriament per valors materialistes a fer-ho per valors postmaterialistes, entre els quals destaquen la participació ciutadana, la solidaritat i l’autorealizació personal”.