• Ha explicat els objectius de l’acció exterior del govern i la nova estructura de la Secretaria d'Afers Exteriors i de la Unió Europea (SAEUE).
  • El pressupost de la SAEUE ha passat de 68 a 18 milions d’euros en 3 anys.
  • El Govern està impulsant una Llei de l’Acció Exterior de Catalunya que desplega les seves competències i que està ultimant a fi d’aprovar en breu.
Roger Albinyana
Roger Albinyana ha exposat les línies mestres de l’acció exterior de la Generalitat de Catalunya als membres de la Comissió d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació del Parlament de Catalunya.
 
El secretari ha destacat els dos eixos fonamentals en què es basa la política d’acció exterior del Govern en aquest moment d’ofec econòmic i crisi política entre Catalunya i Espanya:
  • D’una banda, en ple respecte amb el marc jurídic present, el Govern està impulsant una Llei de l’Acció Exterior de Catalunya que desplega les seves competències i que està ultimant a fi d’aprovar en breu.
  • De l’altra, està plantejant nous escenaris concrets i esperançadors que es puguin derivar d’un referèndum o una consulta d’autodeterminació. És important, en aquesta línia, dissenyar quines poden ser les necessitats en l’àmbit exterior d’un estat propi amb la seva pròpia política exterior i les seves estructures d’Estat inherents a qualsevol subjecte internacional.
A continuació ha exposat els objectius de l’acció exterior en aquesta legislatura. Són:
  1. Donar suport a la internacionalització de l’economia catalana, promoure les exportacions, el turisme i la captació d’inversions exteriors com a elements clau per compensar la contracció que es pateix a Catalunya i convertir-la en motor de la nostra activitat general.
  2. Donar a conèixer a Europa i a la resta del món la situació en què es troba Catalunya, els seus esforços per donar compliment als requeriments de dèficits europeus i consolidar internacionalment Catalunya com un país de prestigi i qualitat.
  3. Traslladar als actors europeus i internacionals el procés de transició nacional en què es troba immersa Catalunya, i fer-ho des dels principis de la democràcia i la llibertat de pensament.
La intervenció ha continuat amb la menció de les diferents accions que ja s’estan duent a terme com la reestructuració de la SAEUE, la millora de la coordinació interdepartamental de l’acció exterior.
 
En els àmbits bàsics d’actuació de la SAEUE, el secretari ha destacat la internacionalització econòmica, la projecció internacional de Catalunya, la redacció de la llei d’acció exterior, el suport a les comunitats catalanes de l’exterior, la defensa priòritaria dels interessos catalans a la Unió Europea, la presència destacada en organismes multilaterals i l’elaboració del nou Pla Director 2015-2018 de la cooperació catalana.
 
Adjuntem el document amb la intervenció íntegra del secretari d'Afers Exteriors i de la Unió Europea.

1  

Fitxers adjunts

Intervenció de Roger Albinyana davant la Comissió d'Acció Exterior, Unió Europea i Cooperació del Parlament de Catalunya

Intervenció de Roger Albinyana davant la Comissió d'Acció Exterior, Unió Europea i Cooperació del Parlament de Catalunya
PDF | 283