• El conseller de la Presidència té clar que el procés pel dret a decidir "no té marxa enrere" i lamenta que el Govern espanyol “no sàpiga o no vulgui llegir” una manifestació ”democràtica i pacífica” com la del concert de dissabte al Camp Nou

 

  •  En declaracions al programa El Món a RAC 1, el conseller i portaveu ha destacat també que cal “sumar voluntats” sobre el dret a decidir a fora però també a dins de Catalunya perquè “hi ha molts llocs per anar a picar pedra i molt espais per convèncer gent”
El conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha subratllat avui que “l’objectiu en aquests moments no és anar ràpid” sinó “assolir les fites per fer-ho possible”, en referència a la celebració de la consulta al poble de Catalunya per decidir sobre el seu futur. En declaracions al programa El món a RAC 1, el portaveu del Govern ha reiterat que el procés està plantejat en el sentit que “ja no té retorn, no es pot fer marxa enrere” i ha lamentat que tot plegat “no se sàpiga o no es vulgui llegir des de la política espanyola”. El tema és que ho puguem fer” i el Govern ha d’estar centrat “en què totes les passes es facin el més bé possible.”
 
El titular de la Presidència ha volgut destacar també la importància de “sumar voluntats” en el procés de transició nacional, una feina que s’ha de fer “des de la política, des del Govern i des del conjunt de la societat “ .“Tenim una feina que encara no hem acabat de fer”, ha dit Homs, “també Catalunya endins”. “Hi ha molts llocs per anar a picar pedra, molts espais per anar a convèncer i molta gent amb la qual val la pena compartir la idea que decidir sobre el nostre futur val la pena”, ha reblat. En aquest sentit, el portaveu ha afegit que “aquesta setmana es constituirà la comissió parlamentària del dret a decidir i el partit socialista hi serà, jo sempre els compto”.
 
En relació amb el Concert per la Llibertat que es va celebrar dissabte al Camp Nou i que va aplegar a 90.000 persones en favor del dret a decidir, Homs ha fet una valoració positiva “d’una expressió democràtica, pacífica”, que “aposta cap al dret a decidir i quedarà situat al calendari com les fites que proposen sumar voluntats”. El portaveu ha deixat clar que el Govern no només no ha aportat diners per a l’organització del concert, ja que “tots vam pagar les entrades”, sinó que a més enguany “Òmnium ha renunciat a la subvenció de la Generalitat perquè entenien que la situació era molt delicada; És per llevar-se el barret” ha dit.
 
Preguntat sobre la possibilitat de fer la consulta sense el vist i plau de Madrid, Francesc Homs ha reiterat que el Govern està centrat en què sigui possible “per la via de l’acord” i que per això “ens hem donat col·lectivament tot aquest 2013 per intentar establir els mecanismes legals disponibles per poder-ho fer d’aquesta manera.” “Ara hem d’estar on som” ha emfatitzat Homs, qui assegura que s’han de “construir els marcs legals disponibles, articular tota la pressió democràtica i pacífica” i “mirar d’assolir aquest objectiu que ens hem proposat que el 2014 es faci la consulta, estem en això”. S’ha d’establir “la data que ens sigui més convenient per tots i a poder ser, que pugui ser acordada”.
 
A més, el conseller creu que “el debat no és estricament si és vinculant jurídicament o no”, sinó que el que “és rellevant és que sigui tingut en compte des del punt de vista democràtic”. En aquest sentit, Homs s’ha referit al referèndum de l’OTAN que es va fer sota la presidència de Felipe González i que tampoc no va ser vinculant jurídicament però sí “democràticament” per la qual cosa “si hagués sortit el no, hauria estat un terrabastall”. “El que és substantiu és que és pugui saber l’opinió del poble de Catalunya i després s’entén que s’haurà d’actuar en conseqüència. Si un creu en la democràcia es tracta d’això”, ha afegit.
 
Pel que fa a la petició que el president Mas li va traslladar al cap de l’executiu espanyol abans de Setmana Santa, Mariano Rajoy, sobre la celebració d’una  consulta, Homs ha recordat que de moment “la resposta és no” i que després de la constitució al Parlament del Pacte pel Dret a Decidir, s’ha considerat “convenient que la petició quedi per escrit”. Homs ha tornat a lamentar la posició del govern espanyol sobre el procés i ha alertat que “la política espanyola pot viure una temporada d’esquenes però no de manera indefinida”.