·         El cap de l’Executiu ha presidit a Barcelona l’acte de celebració de l’adhesió de Croàcia a la Unió Europea
El president Mas i l'ambaixador de Croàcia, en un moment de l'acte
El president Mas i l'ambaixador de Croàcia, en un moment de l'acte
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat aquesta tarda que la incorporació de Croàcia com a membre de ple dret a la Unió Europea “ens recorda que la construcció d’Europa i el fet de poder-hi ser, com ara hi serà Croàcia, no és un tema d’estats grans o petits, sinó de voluntat de ser-hi, i això és aplicable al cas de Catalunya”.
 
El cap de l’Executiu ha pronunciat aquestes paraules durant l’acte de celebració de l’entrada de Croàcia a la Unió Europea, organitzat conjuntament per la Representació de la Comissió Europea i el Consolat de Croàcia a Barcelona. Artur Mas també ha destacat “l’experiència d’integració europea que té Catalunya que, en el marc de l’Estat, treballa per intentar subratllar aquesta voluntat de ser i exercir el seu dret a decidir, que vol dir simplement escoltar la gent a través d’un vot directe sobre quin tipus de futur polític es vol per a un país”.
 
El president ha insistit que “si el país existeix, el dret a decidir hi és” i ha recordat que, com molts altres pobles del conjunt de la UE, Catalunya reclama aquest dret propi que té qualsevol país o nació a decidir el seu futur”.
 
En aquesta línia, Artur Mas ha dit que “hi ha molta gent a Catalunya que vol ser de manera diferent” a Europa. El president ha afegit que “quan de vegades hi ha determinats debats, sempre recordem que nosaltres les normes de funcionament comunitari fa molts anys que les estem complint en el marc de l’Estat espanyol”.
 
El cap de l’Executiu ha assenyalat que quan Espanya es va incorporar a la CEE el 1986 “els catalans i catalanes ho van viure com un tornar a casa”, perquè Europa “era i segueix sent casa nostra”. El president ha afegit que “ho vam viure amb una gran il·lusió, amb una gran passió i amb un gran compromís, perquè la societat catalana havia treballat durant molts anys perquè el conjunt de l’Estat s’anés impregnant dels valors europeus”.
 
En l’acte, que ha tingut lloc a la seu de les institucions europees a Barcelona, també hi han intervingut el director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, Ferran Tarradellas; l’ambaixador de Croàcia a Espanya, Neven Pelicaric, i el regidor de Presidència i Territori de l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Martí. També hi ha assistit el secretari d’Afers Exteriors i de la Unió Europea, Roger Albinyana.
 
El cap del Govern ha felicitat Croàcia per la seva incorporació i li ha desitjat “sort, molta feina i talent” i ha recordat que aquest país “ha hagut de treballar la seva incorporació en circumstàncies molt adverses”. Artur Mas també ha ofert la col·laboració de Catalunya en tot allò que “estigui a la nostra mà per ajudar el poble croat amb la seva integració”, alhora que ha demanat a l’ambaixador el seu suport “si en algun moment ens poden ajudar”.
 
Durant la celebració s’ha projectat un missatge en vídeo del president de Croàcia, Ivo Josipoviæ, gravat especialment per a l’ocasió, i s’ha lliurat la bandera de la Unió Europea al cònsol de Croàcia, Juli Bàrcena, símbol de l’entrada del país com a 28è Estat membre.
 
 
S’adjunta la Declaració institucional del president de la Generalitat amb ocasió de l'adhesió de Croàcia a la Unió Europea.
 
 

1  

Imatges

El president Mas i l'ambaixador

El president Mas i l'ambaixador 25