La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, ha anunciat avui al Parlament que el proper 19 de juliol se signarà el Pacte per a la Infància a Catalunya. D’aquesta manera, el Govern complirà el compromís de signar el Pacte durant aquest estiu.
 
Durant una interpel·lació del Grup Parlamentari d’ERC sobre la situació de la infància, Neus Munté ha posat data a la signatura d’aquest acord, que ha comptat “amb el treball conjunt i amb la participació d’entitats, agents socials, econòmics, col·legis professionals, grups parlamentaris i entitats municipalistes”. Munté ha agraït a aquest grup parlamentari “la bona entesa, la predisposició i les aportacions en els treballs del pacte”, al mateix temps que ha destacat la “participació de la ciutadania en general i dels propis infants i adolescents, dels quals es van rebre més de 900 aportacions”.
 
El Pacte per a la Infància, ha dit la consellera de Benestar Social i Família, “ha de ser l’instrument de consens que ens permeti avançar en matèria de drets i oportunitats dels infants, així com del seu benestar”. Al mateix temps que comporta “un compromís de fer passes endavant en favor de la infància per fer que guanyi centralitat i sigui més visible a la nostra societat”. I ha afegit: “Ha de significar un salt qualitatiu en les polítiques d’infància, un projecte ambiciós que no només ha de donar eines per a protegir i atendre aquest col·lectiu en situació de risc o desemparament, sinó també ha d’incloure mesures de prevenció, fomentar la participació i promocionar els drets, deures i oportunitats dels infants i adolescents”.
 
 
Prioritat a les polítiques d’infància
 
La consellera de Benestar Social i Família ha afirmat que “en un moment de restriccions econòmiques, el Govern ha fet un esforç per prioritzar pressupostàriament les polítiques d’infància”, ja que entre els anys 2011 i 2012 el pressupost de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) i de l’Institut Català de l’Acolliment i l’Adopció (ICAA), va augmentar un 2%.
 
Neus Munté ha repassat les mesures impulsades pel Govern en els darrers anys en matèria d’infància. Per una banda, s’ha avançat en el desplegament de la Llei 14/2010 dels drets i les oportunitats de la infància i l’adolescència, en l’elaboració d’un Mapa de recursos i amb l’impuls del Servei d’informació a la infància i l’adolescència, tal i com preveu la Llei. “Sense anar més lluny, aquest any 2013 el Govern aprovarà dos nous Decrets i una Ordre de Govern, per desenvolupar els àmbits de participació de Llei i una llista d’indicadors per prevenir millor el maltractament infantil”, ha apuntat la consellera.
 
En matèria de prevenció i protecció dels infants i adolescents, la consellera de Benestar Social i Família ha afirmat que s’han impulsat les cases d’infants, “un servei de caràcter residencial en què la família hi té un paper molt protagonista”; s’està treballant en un nou enfocament dels serveis d’intervenció socioeducativa no residencial, “superant el model de centres oberts per treballar en un model basat en l’especialització i l’aprofundiment de les necessitats de l’infant a cada moment vital”; s’està desplegant el projecte “La meva família m’acull”, que promociona l’acolliment en família extensa; i s’han reformulat les Unitats convivencials d’acció educativa (UCAE), “passant de l’acolliment professional a l’especialització de l’acolliment familiar, per facilitar l’acolliment d’infants amb necessitats especials i grups de germans”.
 
Finalment, Munté ha apuntat que entre 2011 i 2013 “pràcticament s’ha doblat l’import que el Govern destina a atorgar una prestació econòmica a infants i adolescents en situació de risc de pobresa”, passant de 2’1 a 3’9 milions. Així mateix, també s’ha incrementat considerablement el volum destinat a prestacions econòmiques per a joves extutelats que no disposen d’ingressos econòmics per afrontar les seves despeses essencials, passant de 3’9 milions al 2011 a 5’1 milions al 2013.
 
Amb tot això, Munté ha volgut insistir que “la infància és i serà prioritat màxima per aquest Govern”.