• Neus Munté anuncia que convocarà les entitats del Tercer Sector per informar-les del contingut de la reunió i reforçar un front comú davant els incompliments del Govern espanyol

 

  • Avui ha participat en el ple extraordinari del Consejo Territorial de Servicios Sociales y del Sistema para la Autonomía y Atención a la Dependencia
La consellera Neus Munté
La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, ha denunciat avui a Madrid l’actitud de l’Estat davant la gestió de les subvencions a entitats del tercer sector derivades del 0,7% de l’IRPF. “Un cop més el Govern espanyol actua d’esquena a les sentències, sembla que ha decidit que les sentències dels tribunals que no li agraden no cal aplicar-les. Això li resulta innocu quan es tracta d’avançar en la recentralització d’Espanya i en la minoració de les competències de la Generalitat”, ha assegurat.  
 
La consellera ha constatat que el contingut de la reunió demostra la dinàmica recentralitzadora per part de l’Estat en la modificació de les bases del concurs per adjudicar les subvencions del 0,7% de l’IRPF.
 
En el decurs del ple extraordinari del Consejo Territorial de Servicios Sociales y del Sistema para la Autonomía y Atención a la Dependencia, Munté ha lamentat que el Govern espanyol faci cas omís de les reiterades sentències del Tribunal Constitucional i el Tribunal Suprem que donen la raó a la Generalitat i atribueixen als governs autonòmics la competència a l’hora de distribuir aquests ajuts.
 
La consellera ha anunciat que convocarà en breu les entitats socials per reforçar un front comú davant els incompliments reiterats del Govern espanyol. L’objectiu de la reunió serà informar de la situació i reivindicar que la solidaritat dels catalans i catalanes, que marquen la casella per a fins d’interès social a la declaració de la renta, retorni majoritàriament a Catalunya. Munté considera que “és molt lamentable que any rere any la Generalitat no tan sols no pugui administrar aquests recursos amb recursos propis i d’acord amb les necessitats del nostre país, sinó que a més no hi hagi un retorn d’una part molt important d’aquests diners per a projectes d’entitats que actuen en l’àmbit català”.
 
Catalunya és l’única comunitat que històricament ha manifestat la voluntat de gestionar els fons provinents del 0,7% i on hi ha un major percentatge de declarants que marquen la casella. Segons càlculs del Departament de Benestar Social i Família, Catalunya aporta el 25% del total de la recaptació estatal del 0,7 de l’IRPF per a fins socials però només en rep el 14%. En aquest sentit, la consellera ha afegit que “amb els més de 20 milions d’euros que anualment no retornen per aquesta via es podria donar resposta a necessitats de col·lectius desafavorits del nostre entorn i reforçar la tasca que totes les administracions i les entitats socials estem fent en un moment tan complicat com l’actual”.
 
Munté considera que “aquesta solidaritat forçada i continuada en el temps amb altres territoris de l’Estat debilita la cohesió social de Catalunya”.
 
Llei de la dependència
D’altra banda, durant la reunió del Consejo Territorial també s’ha aprovat una ordre ministerial per crear un nou sistema d’informació del sistema d’autonomia personal i atenció a la dependència (Sisaad). La intenció del Govern espanyol és obligar les comunitats autònomes a certificar per escrit mensualment i cada any com es destinen els recursos que reben de l’Estat per la Llei de la dependència. La consellera considera que “es tracta d’una mesura de fiscalització i control que demostra el grau de desconfiança de l’Estat amb les comunitats autònomes”. A més, segons ha afegit, no s’han tingut en compte les al·legacions presentades per la Generalitat. Segons Munté, “la informació ja la tenien fins ara i això només representarà un increment molt important de la gestió. La burocratització en els requeriments de la informació que preveu l’Ordre ministerial compromet seriosament l’eficiència de la gestió”, ha conclòs.