• El rotatiu brasiler publica avui una entrevista amb el cap de l’Executiu, en el marc del viatge que el president està fent aquests dies al Brasil
  • El cap de l’Executiu assegura que “els catalans no acceptaran fàcilment que no es pugui fer aquesta consulta” i remarca que avui el que hi ha amb Madrid “és un diàleg de sords”
El rotatiu brasiler O Globo publica avui una entrevista amb el president de la Generalitat
El rotatiu brasiler O Globo publica avui una entrevista amb el president de la Generalitat
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha afirmat avui des del Brasil que “no es pot ignorar la voluntat del poble català”, i ha advertit al Govern espanyol que “pot ignorar aquest procés, però, si ho fa, tindrà conseqüències”. El cap de l’Executiu ha fet aquestes declaracions en una entrevista que publica avui el rotatiu brasiler O Globo, que signa la periodista Elisa Martins.
 
Artur Mas explica en l’entrevista que “hi ha un consens dins la societat catalana” a favor del dret a decidir i que “els catalans no acceptaran fàcilment que no es pugui fer aquesta consulta”. “L’Estat espanyol no vol acceptar la possibilitat que hi hagi aquesta consulta, segurament perquè tem que la resposta dels catalans seria a favor d’un estat propi”, declara el president.
 
El cap de l’Executiu recalca el compromís del seu Govern amb la celebració de la consulta i subratlla que el moviment sobiranista és “radicalment democràtic i pacífic” i “no va contra ningú”, sinó “a favor d’un projecte propi per a Catalunya”. “Quan el poble es mobilitza per una causa correcta, positiva, s’ha d’escoltar i després fer”, rebla Artur Mas, que explica que el problema que hi ha és que “Madrid no escolta la veu del poble català i, per tant, no actua en conseqüència”. “Però la veu segueix existint i no la silenciaran”, assegura en l’entrevista.
 
Des del Brasil, el president Mas diu que l’Executiu català “intentarà fer la consulta de manera pactada amb el Govern espanyol”, però adverteix que, “si no ho accepten, intentarem fer-la d’acord amb una legislació catalana aprovada per fer aquest tipus de consultes”.
 
En el decurs de l’entrevista, el cap del Govern també manifesta que ara mateix “no hi ha negociació” amb Madrid, malgrat els intents de dialogar amb Mariano Rajoy i també amb el PSOE, i que, fins ara, el que ha trobat “és un diàleg de sords”. "Si Madrid considera que Catalunya és tan imprescindible, per què mai hi ha cap oferta de Madrid?", es pregunta Mas, instant el Govern espanyol a obrir vies de negociació.
 
El president insisteix que aquestes negatives constants, afegides al tracte que ha rebut Catalunya en els últims anys, són el que han provocat que “els catalans estan cada vegada més desconnectats de l’Estat espanyol”. En aquest sentit, Artur Mas recorda que en els 35 anys posteriors al restabliment de la democràcia, “Catalunya va fer totes les apostes per ajudar a Espanya, però no ha rebut gairebé res a canvi”.No es respecta com caldria l’idioma ni la cultura catalana”, subratlla el president, que també afegeix que el dèficit fiscal de les transferències econòmiques entre Catalunya i la resta d’Espanya és del 8,5% del PIB català a l’any.
 
Davant aquest panorama, el cap de l’Executiu destaca que “la sensació era que havíem de provar un nou projecte que és la realització d’una consulta sobre si hem de continuar dins d’Espanya d’aquesta manera”, una consulta que explica que es farà abans del 2016, “preferiblement l’any 2014”.
 
Independentment del resultat, Artur Mas remarca que “el nostre projecte està dins de la Unió Europea” i que, en cas que hi hagués una majoria clara a favor d’un estat propi, “Catalunya tindria la mateixa viabilitat que Dinamarca, Àustria o Portugal” en aquest marc europeu.
 
O Globo és el diari de major circulació al Brasil, amb 350.000 exemplars durant la setmana i 550.000 els diumenges. Forma part del Grup Globo, el primer grup multimèdia del Brasil i de l'Amèrica Llatina i un dels més grans a nivell mundial.