• En una entrevista que publica avui aquest rotatiu brasiler el cap de l’Executiu subratlla el compromís del Govern amb la consulta
Entrevista amb el president Mas a
Entrevista amb el president Mas a
 
El president de la Generalitat, Artur Mas, denuncia en una entrevista que publica avui el diari O Estado de São Paulo que “el dèficit fiscal, la centralització política a Madrid i la falta de respecte, fins a l’agressió, a vegades, a la llengua i la cultura catalanes” ha portat a molts catalans a apostar per un camí propi per a Catalunya.
 
El cap de l’Executiu subratlla en el decurs de l’entrevista el compromís del seu Govern amb la consulta i recorda que aquesta és una voluntat molt majoritària de la societat catalana. En ser preguntat pels motius pels quals Madrid vol impedir aquesta consulta, el president n’apunta dos: “perquè Catalunya passaria a tenir un estatus polític diferent i perquè saben que podrien perdre”.
 
Artur Mas ha insistit que el procés pel dret a decidir que es viu a Catalunya és “un moviment radicalment democràtic i absolutament pacífic”, com es va demostrar en la manifestació del passat 11 de setembre. “No es pot impedir per sempre a un territori, a un país, votar i decidir el seu futur”, ha reblat.
 
Respecte als passos que està fent el Govern per dur a terme la consulta, el president Mas assenyala que el primer és “dialogar i negociar amb l’Estat espanyol” i, afegeix que un cop es voti, si hi ha una majoria favorable a la independència, “aleshores haurem de negociar amb l’Estat i la Unió Europea en quins termes es pot arribar a un estat propi per a Catalunya”.
 
En un altre moment de l’entrevista realitzada pel periodista Guilherme Russo, el president de la Generalitat explica que Catalunya produeix aproximadament el 20% de la riquesa espanyola i que cada any paga 16.000 milions en impostos que “no tornen en forma de serveis i inversions”.
 
El diari O Estado de  São Paulo es publica a l’estat de São Paulo, però es distribueix a tot el Brasil. Pertany al holding mediàtic Grupo Estado. Fundat el 1875 i conegut popularment com Estadão, és el segon diari més distribuït a São Paulo i el cinquè de tot el Brasil.