• Demana rigor a la Comunitat de Madrid i que apugi impostos si creu que no té prou ingressos pel model de finançament
  • Assegura que Catalunya vol cedir sobirania a Brussel·les, perquè “Europa s’ha definit des del respecte a la diversitat cultural”
  • Recorda que l’únic patrimoni intocable és el cultural i l’institucional
Fotografia de l'entrevista
En una entrevista al programa “La Nit a Rac 1”, el conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, s’ha referit a les declaracions de la Comunitat de Madrid sobre la liquidació del model de finançament de l’any 2011. El conseller ha assegurat que “dir que el model de finançament afavoreix Catalunya a costa de la Comunitat de Madrid és fals”. Mas-Colell preferiria que reorientessin l’argumentació: “Si la Comunitat de Madrid vol insistir en què s’ha de canviar la distribució de recursos entre el Govern central i les autonomies, ens trobarà i farem causa comuna”.
 
Mas-Colell els ha demanat rigor i que no facin creure que els ingressos a les adreces de les agències tributàries a Madrid són ingressos tributaris dels madrilenys. “No diuen que la Comunitat de Madrid només rep el 17% de les contribucions dels madrilenys, sinó que aquesta comunitat només rep el 17% del que s’ingressa a l’Agència Tributària de Madrid, i allà ingressen l’IVA també moltes empreses”, ha afegit. Per a Mas-Colell això és un joc de paraules, perquè el que ingressa l’Agència Tributària d’un determinat lloc és “un fet totalment anecdòtic”. “El que compta i entra al model de finançament és el que paguen els ciutadans catalans o madrilenys”, ha aclarit.
 
El titular d’Economia també ha lamentat que la Comunitat de Madrid es queixi perquè hi ha 600.000 ciutadans que queden fora del còmput del finançament sanitari. Segons el conseller, són més de 600.000 funcionaris que pertanyen a la Mutua General de Funcionaris Civiles del Estado (Muface).  “No  pretendran que se’ls pagui dues vegades la sanitat, una per Muface i l’altra per la Sanitat Pública”, ha explicat.
 
Preguntat sobre l’estratègia de la Comunitat de Madrid, el conseller ha dit que s’estan preparant per a la revisió del model de finançament. “Tots ens hem de posicionar per a aquesta revisió, perquè és molt important i ens hi juguem molt”, ha dit. També ha recordat que hi ha altres vies per obtenir ingressos: “Si van tan limitats pels diners, que posin l’impost de successions, el de patrimoni, que elevin l’IRPF. Jo he de deduir que a Madrid van sobrats.”
 
Mas-Colell ha demanat no caure en la baralla entre comunitats autònomes. “El tema únic és com es reparteixen els recursos dels ciutadans entre l’Administració central i les comunitats autònomes, responsables de l’estat del benestar”, ha dit.
 
Sobre la venda de patrimoni per part de la Generalitat, el conseller ha tornat a recordar que es tracta d’un procediment  normal. “L’únic patrimoni que no ens vendrem és el cultural i l’institucional representatiu”, ha conclòs.
 
Preguntat per la consulta, Mas-Colell ha respòs que s’han de fer totes les passes necessàries per arribar a un acord amb l’Estat espanyol que permeti la consulta. “Què passarà si ens diuen que no? Permeti’m fer-me l’ingenu, perquè quasi no ho contemplo”, ha assegurat. No ha volgut parlar d’independència, sinó de cedir sobirania a Brussel·les, perquè “Europa sempre s’ha definit des del respecte a la diversitat cultural.”
 

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 95