• Diu que no és “ni prudent ni factible” continuar baixant la despesa durant el 2014
  • Demana a Europa polítiques no excessivament contractives i que garanteixi l’accés al crèdit  “per evitar un ensurt”
  • Preveu que l’objectiu de dèficit que el Govern espanyol fixarà per a Catalunya estarà entre l’1,3% i el 2% i “és una diferència no menyspreable de 1.000M”



 
Fotografia de l'entrevista
 
En una entrevista al programa “Aquí parlem” de TVE que s’emetrà aquest vespre (20:30h) al Canal 24 hores, el conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha anunciat que la Generalitat s’ha acollit a la primera fase del mecanisme de finançament per al pagament de proveïdors. “Hem enviat al Govern central factures i altres pagaments per un import de 2.000 milions d’euros”, ha dit.
 
El conseller ha explicat que en aquesta primera fase s’inclouen deutes amb ajuntaments, farmàcies, universitats, concerts i institucions sense ànim de lucre, però que els terminis dels pagaments dependran del Govern central. També s’ha referit a la segona fase d’aquest mecanisme de pagament: “Ja està anunciada i desitjaríem que anés com més ràpid millor, però és força incerta”. Segons Mas-Colell, aquesta segona fase encara no té calendari i inclourà els grans proveïdors dels serveis de la Generalitat.
 
Preguntat sobre l’objectiu de dèficit que s’assignarà a Catalunya aquest 2013, el titular d’Economia ha explicat que “serà superior a l’1,3% i inferior al 2%”. “No puc dir res més, perquè no sabem encara la xifra, però entre l’1,4% i l’1,9% hi ha una diferència de 1.000 milions d’euros que no és menor”, ha assegurat. Sobre la propera reunió del Consejo de Política Fiscal y Financiera (CPFF), el conseller ha afirmat que “allà no s’hi decideix res”. “El Ministerio de Hacienda decideix el que pretén fer i després hi ha la cerimònia”, ha afegit.
 
Sobre els Pressupostos de la Generalitat de Catalunya, Mas-Colell ha dit que no seria “ni prudent ni factible continuar baixant la despesa el 2014 respecte a la del 2013”. Tot i que ha afegit que “no serà fàcil, perquè s’ha d’encaixar en els escenaris pressupostaris que ens vénen d’Europa i passen per Madrid d’una manera molt esbiaixada a favor de l’Administració central”. Pel que fa a l’impost de Successions, el conseller ha explicat que la seva aplicació “dependrà de l’escenari pressupostari”. “S’inclourà a les mesures de la llei d’acompanyament dels Pressupostos del 2013 o del 2014 però, en tot cas, aquesta tardor”, ha dit.
 
Mas-Colell també s’ha referit a les polítiques europees d’austeritat: “Europa no ha de jugar amb foc, ha de procurar que no hi hagi polítiques massa contractives i ha de garantir l’accés al crèdit, sinó podem tenir un ensurt.” El conseller ha tornat a recordar que es declara sobiranista, no independentista. “Jo estic disposat a cedir sobirania a Brussel·les, molta més de la que en aquest moments estic disposat a cedir a Madrid, perquè Europa està bastida sobre el respecte a la diversitat i no amenaça la identitat de Catalunya”, ha conclòs.
 

3  

Imatges

fotografia de l'entrevista (1)

fotografia de l'entrevista (1) 65

Fotografia de l'entrevista (2)

Fotografia de l'entrevista (2) 73

Fotografia de l'entrevista (3)

Fotografia de l'entrevista (3) 87

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 175