• En una entrevista a RAC1, el portaveu del Govern valora l’informe que ahir va lliurar el Consell Assessor per a la Transició Nacional com a rigorós, honest i que demostra un gran coratge en contemplar els diferents escenaris
  • Homs afirma que “sabem que hi ha vies legals per fer la consulta, però la del diàleg és la prioritària i emplaçarem el govern espanyol a que doni una resposta al poble de Catalunya, perquè se la mereix”
El conseller Homs durant l'entrevista
El conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha valorat l’informe “La consulta sobre el futur polític de Catalunya”, el primer que el Consell Assessor per a la Transició Nacional ha lliurat al Govern, com a “un document rigorós i un exercici d’honestedat ja que identifica també els inconvenients i necessitats del procés. Un procés que volem fer bé i, per tant, necessitem aquest tipus de consells i aquesta claredat”.
 
Homs ha fet aquestes declaracions al programa El món a RAC1, on també ha confirmat que el Govern segueix la recomanació de l’informe d’exhaurir primer la via del diàleg. “Ens hem donat la resta de mesos del 2013 per intentar-ho i en aquest sentit anirà la carta que el president Mas enviarà al cap de l’Executiu central, Mariano Rajoy”. “Ara el Govern està centrat en el present, en posar l’èmfasi en aquest diàleg i m’agradaria que el sr. Rajoy donés al poble de Catalunya una resposta política, d’Estat, que fins ara no ha donat”. “Que aixequi la mirada i entengui la necessitat d’atendre la demanda de més d’un 75% dels catalans de poder votar, que és una expressió democràtica”. En aquest sentit, el conseller ha afegit que la prioritat del Govern està en aquests moments “en fer quadrar la lògica democràtica amb la manca de resposta d’un govern central, que té les eines a disposició perquè es faci (la consulta), tal i com ha fet el govern del Regne Unit permetent que Escòcia pugui votar”.
 
El portaveu del Govern ha explicat també que l’informe s’ha transmès avui a totes les formacions parlamentàries sense excepció i als membres del Pacte Nacional per al Dret a Decidir. Ha dit que espera de l’oposició “una reacció a l’alçada de les circumstàncies” i ha preferit no referir-se ni a la data ni a la pregunta de la consulta “perquè el diàleg no ha de ser no només amb el govern espanyol sinó també a Catalunya i hem de parlar entre tots abans de formular una posició concreta”.
 
 
Suport del Govern al poble gallec
 
El conseller de la Presidència ha aprofitat l’entrevista per reiterar el suport i la solidaritat del Govern amb el poble gallec i lloar la reacció tant dels ciutadans com de les administracions i serveis d’emergència “que han demostrat ser un país modern, amb capacitat de reacció”.