LLiurament del XXV Premi Internacional
El president Mas amb les dues guardonades després de lliurar el Premi
 
·        El cap de l’Executiu ha lliurat aquest vespre el XXV Premi Internacional Catalunya, que enguany ha estat concedit a l’exprimera ministra noruega Gro Brundtland i l’estudiant pakistanesa Malala Yousafzai
 
 
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha proclamat que Catalunya “deixi sentir la seva petita veu” per recordar al món que en la defensa dels drets col·lectius i individuals hi ha “un poble català, amb molts segles al darrere, que no abandona la seva visió del present i, sobretot de futur, i que defensarà els seus drets de llibertat amb vehemència i passió”. “Uns drets que ens afecten a tots i que estan basats en el sentit de la democràcia i l’esperit pacífic i constructiu”, ha reblat.
 
El cap de l’Executiu ha pronunciat aquestes paraules al Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat, on aquest vespre s’ha lliurat el XXV Premi Internacional Catalunya. Aquest guardó, que atorga anualment el Govern, ha estat concedit enguany a l’exprimera ministra noruega Gro Harlem Brundtland, i a l’estudiant pakistanesa Malala Yousafzai, que, en paraules del president, “comparteixen la mateixa actitud de valentia i coratge”.Són dues dones amb idees i amb ideals i el jurat ho ha volgut premiar”, ha dit.
 
El cap del Govern ha iniciat la seva intervenció subratllant que enguany se celebra el 25è aniversari del Premi Internacional, un guardó que va ser creat, ha explicat, amb una doble intenció “donar a Catalunya bons exemples de persones d’alta qualitat i exigència” i en aquest sentit ha assegurat que “ha estat un honor per a Catalunya poder distingir les persones que han rebut el premi”; com a segona intenció, ha assenyalat el fet de “projectar Catalunya al món a través d’un premi prestigiós”. “Ambdós objectius s’han assolit”, ha afirmat.
 
En el decurs del seu parlament, el president Mas ha descrit l’exprimera ministra noruega Gro Brundtland com una “persona avançada, no només al seu país sinó a tot el món, en la introducció del concepte del desenvolupament sostenible, que vol dir viure millor sense deixar una hipoteca a les generacions futures”. El president ha recordat que Catalunya no va introduir aquest concepte al seu inici, però “s’hi va afegir més tard i va ser una de les pioneres en crear un consell assessor per al desenvolupament sostenible del qual formen part experts de primer nivell i que ajuden el Govern a introduir a fons el concepte de sostenibilitat mediambiental”.
 
En referència a les paraules de Gro Harlem Brundtland, que ha intervingut prèviament al president Mas i ha fet una defensa de la salut com a inversió de futur, Mas ha ressaltat que “Catalunya fa molts anys que té tradició i prestigi en el camp de la salut” i ha afirmat que, malgrat les polítiques d’austeritat que hi ha en aquests moments, “la sanitat catalana continua sent un referent a l’Estat espanyol i a Europa en el seu conjunt”.
 
L’exprimera ministra noruega ha fet també una crida a lluitar “contra la discriminació persistent de les dones i noies”, que les obliga a deixar les escoles i a matrimonis forçats, i ha afegit “les desigualtats educatives que hi ha avui en dia seran les desigualtats que hi haurà el dia de demà”.
 
Volem construir un model de pau i llibertat”
 
L’estudiant pakistanesa Malala Yousafzai, que ha pronunciat unes breus paraules en català a l’igual que l’exprimera ministra noruega, ha demanat en el seu parlament que no se la recordi com la nena que va patir un atemptat sinó “com la nena que va lluitar pel dret de tots els nens i nenes a l’educació”. “És el meu somni, la meva obsessió i l’objectiu que persegueixo”, ha afirmat.
 
El president Mas ha elogiat aquestes paraules de Malala, de qui ha dit “ens ha donat una lliçó amb elles”, i ha rebutjat la violència i la intolerància que es viu en algunes zones del món, que es contraposa, ha assegurat, al “model de pau, llibertat i respecte als drets de les persones que nosaltres estem intentant construir malgrat les enormes dificultats”.
 
El cap del Govern ha agraït l’assistència a l’acte d’una representació dels alumnes de dues escoles catalanes, l’Institut Eugeni d’Ors de Badalona, que ha visitat aquest matí la Malala, i Can Serra, de Barberà del Vallès. El president s’ha congratulat que l’estudiant pakistanesa hagi pogut visitar aquest institut i ser testimoni “del model de cohesió social i intergeneracional que hi ha a l’escola catalana”.
 
A l’acte hi han assistit també la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau; el president delegat del premi, Xavier Rubert de Ventós, i el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, entre altres autoritats.
 
El Premi Internacional Catalunya és atorgat anualment per la Generalitat per distingir aquelles persones que han contribuït decisivament amb el seu treball creador a desenvolupar els valors culturals, científics o humans arreu del món. El Premi està dotat amb 80.000 euros i l’escultura La clau i la lletra de l’artista català recentment traspassat Antoni Tàpies. El president Mas va fer l’anunci oficial del nom de les guanyadores el 24 de maig passat, en roda de premsa, al Palau de la Generalitat.
 
El jurat del guardó ha atorgat per unanimitat el XXV Premi Internacional Catalunya a Gro Harlem Brundtland i a Malala Yousafzai per considerar-les “figures emblemàtiques en la defensa dels drets de la dona i la millora de les seves condicions”. En el cas de Brundtland, el jurat ha reconegut la seva capacitat de “connectar salut i medi ambient tant amb la prestació directa de serveis com des de l’àmbit polític i estratègic”. En el cas de Malala Yousafzai, s’ha valorat el fet que hagi estat “lluitant i jugant-se la vida pel dret a l’educació, des de ben petita i en un context molt difícil”.
 
Nota: S’adjunta dossier de premsa sobre les guardonades

1  

Imatges

Lliurament XXV Premi Internacional

Lliurament XXV Premi Internacional 32

1  

Fitxers adjunts

Dossier de premsa

Dossier de premsa
PDF | 828