La titular del Departament de Governació ha afirmat que el projecte de Llei de racionalització i sostenibilitat de l’Administració local que ha aprovat avui el Consell de Ministres és de rang inferior a l’Estatut. També ha anunciat que en el proper Consell executiu el Govern català aprovarà l’Avantprojecte de Llei de Governs Locals “que és la Llei que s’aplicarà a Catalunya”.

La vicepresidenta acompanyada del president de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), Miquel Buch, i del president de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), Xavier Amor
La vicepresidenta del Govern i titular del Departament de Governació i Relacions Institucionals, Joana Ortega, ha defensat aquesta tarda la reforma del món local català “feta des del consens, de la mà de les entitats municipalistes, que respecta l’asimetria del territori i les competències locals” en contraposició al projecte de Llei de racionalització i sostenibilitat de l’Administració local, aprovat avui pel Consell de Ministres. 
 
Acompanyada del president de l’Associació Catalana de Municipis (ACM), Miquel Buch, i del president de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), Xavier Amor, la vicepresidenta ha comparegut per valorar el projecte de Llei del govern espanyol que ha qualificat com “una llei que té rang inferior a l’Estatut que és el que marca que la Generalitat té competències exclusives en el món local”.
 
Ens creiem el nostre Estatut i tenim voluntat d’aplicar-lo”, ha expressat amb rotunditat Joana Ortega que ha anunciat que en el proper Consell executiu de dimarts 30 de juliol, el Govern català aprovarà l’Avantprojecte de Llei de Governs Locals, “un mandat parlamentari i un compromís personal que culminarà una reforma del món local que és la suma de moltes aportacions” i “que és la Llei que s’aplicarà a Catalunya per blindar-nos del model estatal”. La vicepresidenta també ha volgut destacar els principis sobre el que es basa la futura llei: autonomia local, estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera, subsidiarietat i racionalitat.
 
El president de l’ACM, Miquel Buch, ha lamentat que el govern espanyol hagi aprovat una Llei “amb voluntat de desprestigiar el món local, sembrar la desconfiança i embrutar la tasca que es fa des dels ajuntaments“. Buch ha denunciat que l’estat “en cap cas s’ha volgut mirar el melic i plantejar-se l’aprimament dels ministeris que tenen les competències delegades com ensenyament, salut o benestar” i ha defensat la tasca de consens del Govern català que “mai s’ha plantejat manllevar els serveis” que fan els ajuntaments en aquestes àrees.
 
Avui és un dia trist pel municipalisme”, ha afirmat el president de la FMC, Xavier Amor, que ha exposat que la Llei de racionalització i sostenibilitat de l’Administració local “té uns objectius molt clars de centralització, d’eliminació de competències i de pèrdua d’autonomia local”. Amor també ha posat en dubte la xifra d’estalvi que apuntava el ministre Montoro aquest migdia.

1  

Imatges

Roda de premsa VP amb presidents de l'ACM i FMC

Roda de premsa VP amb presidents de l'ACM i FMC 1973