Inauguració Raval de Mar
El president Mas en un moment de la seva intervenció a Vila-seca
                                                        
·        El cap de Govern assegura que la carta enviada al president espanyol aposta “pel pacte, el diàleg i la negociació” i reclama “mà oberta de l’altra part”
 
·        Artur Mas ha visitat aquest matí Vila-seca i Torredembarra, on ha inaugurat el nou Raval de Mar i la remodelació del barri Baix a Mar, respectivament
 
 
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha manifestat aquest migdia que, després de dècades de no trobar la manera de viure en sintonia amb la resta de l’Estat, “Catalunya vol fer el seu procés i ho vol fer ben fet”, però això, ha dit “no serà posible si les institucions de l’Estat no faciliten que el poble es pugui expressar lliurement”.
 
En aquest sentit, el cap de l’Executiu ha explicat que la missiva que va enviar ahir al president Rajoy “és una carta amable, que aposta pel pacte, el diàleg, la negociació i una solució satisfactòria” i ha demanat que es tingui en compte “el seu esperit pacífic i constructiu”. “Per fer un bon procés cal que les dues parts ho vulguin; Catalunya ho procurarà fer bé, pero cal que per l’altra banda algú obri la mà i s’acabi adonant que ha de facilitar que Catalunya pugui desenvolupar els seus projectes”, ha reblat.
 
Artur Mas ha fet aquestes afirmacions en el decurs de l’acte inaugural del Raval de Mar, una nova via urbana que permet millorar la mobilitat de vehicles i vianants entre el nucli de Vila-seca i a Pineda, i que ha suposat una inversió de 25,1 milions d’euros. El president ha posat aquesta obra com a exemple de feina ben feta, i ha assegurat que “els grans reptes que tenim com a país, com el dret a decidir, requereixen aquesta manera de fer, bona feina”.
 
El president ha destacat en el seu discurs la “complexitat” d’una obra com el Raval de Mar, que “combina coses contraposades com relligar dues parts de la ciutat amb els polígons químics de la zona i el turisme, com Portaventura  i, a més, fer una via amable”.
 
L’acte inaugural del Raval de Mar ha tingut lloc al Santuari de la Mare de Déu de la Pineda de Vila-seca, i ha comptat amb l’assistència del conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, i de l’alcalde del municipi i president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet.
 
Després d’aquest acte, el president s’ha traslladat a Torredembarra, on ha inaugurat la millora i la remodelació del barri Baix a Mar d’aquest municipi. El cap de l’Executiu, acompanyat de l’alcalde de la ciutat, Daniel Masagué, ha fet un recorregut pels carrers rehabilitats.
 
El president ha pres part també en el minut de silenci que ha tingut lloc a l’inici de l’acte inaugural en memòria de les víctimes de l’accident ferroviari de Santiago de Compostela. Artur Mas, en la seva intervenció posterior, ha agraït als ciutadans de Torredembarra aquest gest solidari, una actitud que el president ha recordat que és molt present a la vila de Torredembarra com es va posar de manifest quan fa una dècada la ciutat va viure també un accident d’aquest tipus al seu municipi.
 
 
Un pressupost de 25 milions d’euros
 
El nou Raval de Mar, que va entrar en servei la primavera passada, ha permès millorar tant la mobilitat de vehicles i vianants entre el nucli de Vila-seca i la Pineda, com l’accés a diversos espais d’oci i la circulació a l’entorn del polígon químic. L’actuació ha permès també urbanitzar el carrer dels Prats, un vial específic per a vehicles pesants que facilita la circulació amb origen o destí al polígon químic.
 
Aquesta nova infraestructura, amb un pressupost de 25,1 MEUR, està configurada pels elements següents:
 
  • Una via principal (Raval de la Mar), de 3,3 quilòmetres de longitud i quatre carrils de circulació, dos per sentit. Aquesta avinguda s’ha format a partir del desdoblament de les carreteres TV-3148  i TV-3146, des de la rotonda sobre l’A-7 fins a la plaça de la Unió Europea, passant per la rotonda d’accés a la C-31B. Permet accedir a diversos espais d’interès turístic i d’ús cívic; la zona de serveis de Port Aventura; la zona esportiva i residencial d’aquest complex lúdic; el santuari de la Mare de Déu de la Pineda i el parc urbà de la Torre d’en Dolça, entre d’altres.
 
  • El carrer dels Prats és un vial específic per a camions de gran tonatge i mercaderies classificades, que discorre paral·lel a l’avinguda principal, des de la rotonda de l’A-7 fins a la rotonda de la Piconadora (C-31B). Aquest vial té una longitud de 2,1 quilòmetres i dos carrils de circulació i  en facilita la separació del trànsit general, per tal d’afavorir la fluïdesa i la seguretat viàries.
 
  • Una gran zona verda, de més de 7 hectàrees, entre l’avinguda principal i el vial de vehicles pesants que fa de pantalla entre les indústries i la zona turística.
 
  • Un carril bici al llarg de tot el Raval de la Mar, carrils d’aparcament en alguns trams, voreres, i una zona de passeig i descans. Complementàriament, s’ha instal·lat enllumenat, mobiliari urbà, enjardinaments, xarxa de reg,  sistema de drenatge, de senyalització i d’abalisament i barreres de seguretat.
 
  • Pel que fa a estructures, cal remarcar una passarel·la per al pas de vianants i ciclistes sobre l’A-7. Té una longitud de 365 metres i una amplada útil de 3,4 metres i permet creuar el nus de connexió de l’A-7 i el nou vial sense interferència amb el trànsit rodat. D’altra banda, s’han construït dos ponts per al pas del ferrocarril: un de 43 metres de longitud i 17 d’amplada, i un altre de 15 metres de longitud i 14 d'amplada.
 
La construcció del Raval de la Mar s’ha emmarcat en un conveni de col·laboració entre la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona, l’Ajuntament de Vila-seca, l’Associació Empresarial Química de Tarragona i les empreses Ercros, Bayer MaterialScience i Clariant Ibérica. Del total de la inversió, la Diputació de Tarragona aporta 10 MEUR i la Generalitat, la quantitat restant. L’Ajuntament ha aportat els terrenys necessaris per a l’execució de les obres, cedits en part per les indústries implicades i Port Aventura.
 
 
Millora i remodelació de Baix a Mar
 
 
Les obres inaugurades avui pel president Mas al barri de Baix a Mar de Torredembarra han constat de la renovació de la xarxa d’abastament d’aigua i de clavegueram; la pavimentació de tot el barri; el soterrament del cablejat elèctric; el desguàs de les aigües pluvials a través de desnivells; renovació del mobiliari urbà i la jardineria i altres actuacions urbanístiques. La inversió ha estat de 3.800.000 euros.

2  

Imatges

Inauguració Raval de Mar a Vila-seca

Inauguració Raval de Mar a Vila-seca 1343

Inauguració Baix a Mar a Torredembarra

Inauguració Baix a Mar a Torredembarra 1647