• El conseller Gordó assegura que “ens trobem davant d’un text que envaeix les competències de la Generalitat, centralista i intervencionista”
  • En una trobada prèvia, aquest matí, també s’ha posat en marxa el grup de treball encarregat d’elaborar el nou  marc legal a Catalunya per a les professions col·legiades
 
El Departament de Justícia, els màxims representants dels col·legis professionals de Catalunya i representants de tots els grups catalans al Congrés han participat avui en la primera trobada per abordar el contingut del nou marc normatiu sobre serveis professionals en el qual treballa el Govern de l’Estat i sobre el qual Govern i col·legis han coincidit a mostrar la seva preocupació pel text de l’esborrany de l’Avantprojecte de llei. Per part dels grups catalans al Congrés, han intervingut en aquesta trobada els diputats Mercè Pigem, de Convergència i Unió; Àlex Sáez, del Partit dels Socialistes de Catalunya; Dolors Montserrat, del Partit Popular de Catalunya; Joan Coscubiela, d'Iniciativa per Catalunya Verds-Esquerra Unida i Alternativa, i Joan Tardà, d’Esquerra Republicana de Catalunya.
 
Durant la trobada, els màxims representants dels col·legis professionals han donat trasllat de les seves inquietuds, pel que fa al futur de les professions col·legiades, si la reforma tira endavant en els termes en què està plantejada a hores d’ara. I, alhora, han fet una reflexió al voltant de les necessitats del sector.
 
Una de les preocupacions que han mostrat els representants de l’àmbit col·legial és la possibilitat que la majoria d’aquestes corporacions puguin passar a tenir un règim de col·legiació voluntària, amb la dificultat que això comporta per exercir les funcions de garantia del compliment dels codis deontològics de les professions. I, al mateix temps, han assenyalat que això farà molt més difícil vetllar perquè no es produeixin actes d’intrusisme professional, competència deslleial o altres actuacions irregulars en perjudici dels usuaris i consumidors dels serveis professionals.
 
Des del Departament de Justícia, ha estat el conseller Gordó, durant la seva intervenció en l’obertura d’aquesta taula rodona, l’encarregat de posar de manifest que l’exercici que es pretén fer de les competències de l’Estat, deixa la competència de la Generalitat en matèria de col·legis professionals molt minvada i, a més a més, que la proposta normativa trenca amb un sistema de professions col·legiades sense crear-ne cap altre, i desregula algunes professions, situació que pot acabar originant una certa inseguretat jurídica.
 
Tal com ha asseverat el conseller Gordó, “ens trobem davant d’un text que envaeix les competències de la Generalitat; centralista i intervencionista”. “El text de l’Avantprojecte de llei no ha estat consensuat amb les comunitats autònomes ni, tampoc, facilitat oficialment”, ha recordat el titular de Justícia en la seva intervenció, alhora que ha insistit que el Govern català no renuncia a esgotar la via del diàleg.
 
Impuls a una nova llei de col·legis professionals a Catalunya
 
Aquest mateix matí, en una reunió prèvia en la qual han participat responsables del Departament de Justícia i cinc representants dels col·legis professionals, s’ha constituït el grup de treball encarregat d’elaborar i impulsar el nou marc legal a Catalunya, per a col·legis professionals, adaptat a la normativa comunitària, als reptes de futur i a les necessitats que demanda la societat del segle XXI.

1  

Fitxers adjunts

Imatge de la trobada

Imatge de la trobada
JPG | 1574