·         El cap de l’Executiu denuncia que “l’Estat es queda per a ell la gran part del sostre de dèficit per no assumir els costos polítics de les retallades”
 
·         Artur Mas ha visitat avui la Val d’Aran després de les riuades i ha destacat el retorn de la zona a la normalitat
El president Mas, amb el síndic d'Aran, al Saut deth Pish
El president Mas, amb el síndic d'Aran, al Saut deth Pish
 
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha denunciat avui que l’objectiu de dèficit fixat per l’Estat “és una injustícia flagrant”, perquè “el Govern del Partit Popular es queda per a ell la gran part del dèficit per no assumir els costos polítics de les retallades i traspassa als governs autonòmics la part més complicada”, amb la qual cosa “està perjudicant greument les polítiques socials”. “La gent de Catalunya ha de saber que per culpa d’aquesta assignació de dèficits el Govern espanyol està obligant a què hi hagi retallades en sanitat, en ensenyament, en serveis socials, en tot allò que afecta a les persones, fins i tot més vulnerables”, ha reblat.
 
El cap de l’Executiu ha recordat que dimarts vinent es farà una reunió de Govern extraordinària per estudiar aquesta assignació del dèficit de cara als pressupostos de la Generalitat. El president ha revelat que ha encarregat un informe al conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, perquè plantegi “les possibles alternatives que té el Govern”. Artur Mas ha demanat que no es facin especulacions al respecte, perquè “tots els escenaris estan oberts”.
 
El president ha subratllat que l’objectiu del seu Govern és “protegir les polítiques socials el màxim possible i la recuperació de l’economia catalana”, perquè “ara que es comencen a crear llocs de treball i que comença a baixar l’atur no volem que aquesta tendència es malmeti”.
 
“Tots els serveis bàsics estan funcionant a la Val d’Aran”
El cap de l’Executiu ha fet aquestes declaracions a la Vall d’Aran, que ha visitat avui acompanyat del síndic, Carlos Barrera, per interessar-se personalment pel retorn de la zona a la normalitat després de les riuades del juny passat. El president ha subratllat que “tots els serveis bàsics estan funcionant perfectament i es pot venir aquí amb total tranquil·litat i normalitat” i ha afegit que “el paisatge és una meravella”.
 
Artur Mas ha destacat la “rapidesa” amb que es va actuar amb les riuades i la coordinació que hi ha hagut amb el Consell General d’Aran. En aquest sentit, ha insistit en què ha estat informat regularment per part del síndic de l’evolució dels treballs. També ha dit que malgrat que la Generalitat està actuant, la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre encara ha de començar algunes feines que són importants. El president Mas ha assenyalat també que s’estan fent les gestions amb el Govern central perquè s’aprovi el decret d’excepcionalitat a partir del qual s’activaran una sèrie de mesures i decisions necessàries.
 
Carta al president Rajoy
A preguntes dels periodistes, sobre la carta al president Rajoy, el president Mas ha dit que encara no ha tingut resposta, però ha remarcat que l’escrit és “amable, positiu, constructiu i que busca el diàleg”. Artur Mas ha afegit que hi ha vies legals per fer la consulta i ha dit que espera que “el Govern espanyol respongui amb el mateix tarannà i alçada de mires”.
 
Recomanacions de l’FMI
D’altra banda, el cap del Govern també s’ha referit a les darreres recomanacions de l’FMI per a l’Estat espanyol, en el sentit de reduir els sous un 10%. El president ha assenyalat que aquestes recomanacions “són clarament excessives” i “moltes vegades estan fetes per persones que estan molt allunyades de la realitat i, sobretot, del patiment de la gent”. Artur Mas ha recordat que a Catalunya i a l’Estat ja hi ha hagut un ajust salarial en els darrers anys i s’ha fet “un gran esforç per ajustar la despesa pública almenys a nivell autonòmic i local i s’hauria de tenir en compte”.
 
El president ha dit que el que han de fer els organismes internacionals “és deixar més temps i que tothom que està fent els deures, com nosaltres, els pugui acabar de fer i amb això recuperem les nostres economies”. “Que no s’equivoquin, només es podran sanejar les finances públiques del nostre país si hi ha una recuperació econòmica”, ha reblat.

2  

Imatges

Saut deth Pish

Saut deth Pish 865

Aran Park

Aran Park 896

1  

Fitxers adjunts

Artiga de Lin

Artiga de Lin
JPG | 1084