·     Puig reivindica la necessitat que Catalunya “tingui veu pròpia a Europa  i en els fòrums de decisió mundials” per no veure’s perjudicada per la visió que es té de l’economia espanyola

 
El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha anunciat avui que el Govern, a través de l’Institut Català de Finances, llançarà una línia de finançament de 100 milions d’euros per a projectes d’innovació, internacionalització i industrialització d’empreses catalanes. El conseller ha subratllat l’aposta del Govern per donar suport a l’activitat econòmica. “En un moment de restricció del crèdit a les empreses, i malgrat les dificultats financeres de la Generalitat de Catalunya, som conscients que són les empreses les que, a través dels seus projectes, crearan ocupació i ens ajudaran a sortir de la crisi”, ha explicat en una entrevista a TV3.
 
Les línies oferiran finançament d’entre 50.000 i 1 milió d’euros, a retornar en 7 anys amb 2 anys de carència inclosos, per a inversions, i préstecs d’entre 50.000 i 500.000 euros a 4 anys amb 1 any de carència inclòs, en el cas del circulant. L’ICF aportarà els recursos i comercialitzarà la línia. En ambdós casos, el departament d’Empresa i Ocupació assumirà fins el 70% del risc del préstec amb l’objectiu d’afavorir l’accés al finançament bancari dels beneficiaris de la línia, prèvia resolució favorable d'ICF i ACCIÓ. Les sol·licituds s’hauran de presentar i gestionar a través del portal web de l’Institut Català de Finances a l’adreça www.icf.cat.
 
El conseller ha indicat que aquesta línia “arribarà a les micro, petites i mitjanes empreses catalanes en un moment en què la banca tradicional no està oferint aquest tipus de crèdit degut al procés de reestructuració que està patint el sector financer”. Puig ha recordat la necessitat de capitalitzar millor les empreses catalanes a mig i llarg termini per evitar una dependència excessiva del crèdit bancari, i ha assenyalat “que aquesta línia de finançament ajudarà a avançar en aquesta direcció”.
 
Puig reivindica una veu pròpia de Catalunya al món
 
El conseller d’Empresa i Ocupació també ha reivindicat la necessitat que Catalunya “tingui veu pròpia a Europa i ens els fòrums de decisió mundials”. Segons Puig, en l’actualitat la labor de representació diplomàtica i negociació “recau sempre en representants de l’Estat, fet que impedeix que el món pugui veure les realitats diferenciades de les economies regionals”. “En un moment en què la marca Espanya cotitza a la baixa i la marca Catalunya i Barcelona a l’alça, això ens perjudica”, ha lamentat el conseller, que ha recordat que per tenir veu pròpia al món és indispensable disposar d’estructures d’Estat.
 
En aquest sentit, el conseller ha advertit que les recomanacions de moderació salarial de l’FMI i del comissari europeu Olli Rehn “potser van adreçades a allà on no hi ha manera que prenguin decisions dures”. Puig ha recordat que a Catalunya aquesta moderació “ja fa dos o tres anys que s’està produint, i ens està permetent recuperar nivells de productivitat i de competitivitat”, i ha puntualitzat que aquests esforços “no poden recaure únicament en les espatlles dels treballadors. Si la nostra economia ha de continuar fent sacrificis, aquesta moderació salarial l’haurem de compartir tots, no només els assalariats”. El conseller ha indicat que l’economia catalana està fent els deures i els està fent bé, i ha afegit que caldria tenir en compte altres propostes, com ara que “en la distribució de beneficis de les empreses es garantís menys distribució i més reinversió en la companyia”.