El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha lamentat avui la mort del fotògraf Oriol Maspons i Casades (1928-2013), a qui ha recordat com “un dels més grans de la fotografia catalana”. El conseller ha destacat “la gran projecció internacional de la seva obra, que s'ha exposat en els grans centres de referència de la fotografia al món”. “Oriol Maspons és mestre i referent d’una gran part de la generació actual de fotògrafs”, ha afirmat el conseller.
 
El conseller ha remarcat el paper d’Oriol Maspons com “un dels principals connectors del món cultural català dels anys 60 i 70 amb la modernitat europea” i ha apuntat que va ser “un gran activista cultural, creador d'iniciatives que van repercutir en la vida de la gent com Bocaccio, 'Tuset Street' i diverses revistes, entre d’altres”.
 
El conseller Mascarell expressa el seu condol a la família i amics del fotògraf.
 
El Museum of Modern Art de Nova York exposa algunes de les seves obres i n'ha publicat a Annual Photography i a Photography Year Book, entre altres. A més, el fotògraf va col·laborar amb publicacions estrangeres com ara Paris Match, Elle o Boccacio. Les seves fotografies també han il·lustrat moltes obres literàries, com ara Poeta en Nueva York, de Federico García Lorca.
 
La Generalitat li va concedir la Creu de Sant Jordi l’any 2006. El 2011, Oriol Maspons va cedir en dipòsit per deu anys el seu fons fotogràfic al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC).