Entrevista a Catalunya Ràdio
El president Mas amb Mònica Terribas en un moment de l'entrevista
 
·        El cap de l’Executiu assegura, en una entrevista al Matí de Catalunya Ràdio, que “no és l’escenari que voldria perquè suposaria una confrontació total i oberta però és l’últim recurs que tenim”
 
·        Artur Mas diu que no espera que la resposta del president espanyol “obri moltes portes”, i aconsella al govern de Madrid que “posi bé el termòmetre perquè les coses a Catalunya han canviat”
 
·        El cap del Govern es mostra convençut que la Via Catalana “serà un èxit” i “serà bo per al conjunt del país, s’hi estigui d’acord o no”.
 
 
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha deixat clar aquest matí, en una entrevista a Catalunya Ràdio que la seva voluntat és “esgotar totes les vies per fer la consulta el 2014, fer-la dins del marc de la legalitat i de manera pactada i convinguda amb les institucions de l’Estat”. El cap de l’Executiu ha afirmat, però, que si el Govern espanyol “es nega a qualsevol via política de pacte, no ens dóna cap altra sortida i ens posa contra les cordes, arribarem a l’escenari que la consulta es farà al 2016 perquè hi haurà eleccions”. I ha afegit “No és l’escenari que jo voldria, perquè significaria una confrontació total i oberta i ho vull evitar, però aquest últim recurs el tenim”.
 
El cap de l’Executiu, que ha respost durant gairebé una hora a les preguntes de la directora del programa El Matí de Catalunya Ràdio, Mònica Terribas, ha subratllat que “ens hi juguem tant i per a tants anys, que la primera obligació que tenim és fer-ho bé, i aquest és el meu propòsit”, i ha continuat “pressions n'hi ha per tot arreu, però les suportaré perquè el meu nord és que això es faci i bé, però tampoc ho voldria eternitzar, això té un límit i, si no hi ha una altra manera, serà a través d’unes eleccions”.
 
El president ha volgut ressaltar, que si s’arriba a l’escenari d’unes eleccions plebiscitàries al 2016, caldrà “perquè tot surti bé” un nou esquema de país. Un país, ha explicat, on “s’hagi donat la volta a la situació econòmica, tornant a crear ocupació, amb les polítiques públiques de l’estat del benestar garantides, sense més retallades, i donant passos clars en la línia de la transparència per reinstaurar la confiança entre els partits i les institucions i la ciutadania”. “Aquestes coses són tan importants com la consulta” , ha reblat.
 
Celebració de la Via Catalana
 
Sobre la celebració de la Via Catalana, la mobilització ciutadana organitzada per l’Assemblea Nacional de Catalunya per reclamar el dret a decidir dels catalans, el president ha expressat el seu desig que sigui un èxit “perquè serà bo per al conjunt del país, s’hi estigui d’acord o no”.
 
Una manifestació cívica d’aquesta magnitud, amb l’organització que això comporta, amb la capacitat de mobilitzar milers de voluntaris i centenars de milers de persones, la imatge que pot donar arreu del món de sentit positiu i de projecte de futur, tot això val molt per a un país”, ha assegurat. En aquest sentit, s’ha mostrat convençut que “si Catalunya reuneix més de 200.000 persones impressionarà a molta gent a dins i fora del nostre país” i ho ha comparat amb l’impacte que va tenir als EUA i al món la manifestació de també 200.000 persones per escoltar l’”I have  a dream” de Martin Luther King a Washington ara fa 50 anys.
 
Resposta de Mariano Rajoy
 
En un altre moment de l’entrevista, el president ha expressat la seva confiança que el president Rajoy respongui aquest setembre la carta que li va enviar el mes de juliol, tot i que ha assegurat “no tinc gaire convicció ni gaires expectatives que la resposta obri gaires portes”.  passatMas creu que “el Govern espanyol tendirà més aviat a seguir obstaculitzant el procés” com ha assegurat que ha fet fins ara de forma pública i privada; en aquest sentit, ha posat com a exemple els “informes fantasmes” publicats durant la campanya electoral del 2012, que s’ha mostrat convençut que estaven vinculats amb una part del Govern espanyol.
 
Preguntat per Mònica Terribas si el nou Parlament espanyol que surti de les eleccions del 2015 facilitarà la negociació, el cap de l’Executiu ha dit que “no serà més fàcil” però sí que creu que hi haurà una cambra més dèbil com a resultat de la davallada electoral del PP i del PSOE i la remuntada d’altres forces polítiques que faran un parlament més dividit i “això s’ha de tenir en compte” ha afirmat.
 
En aquest sentit, el president ha insistit en l’entrevista que “el nostre capteniment continua sent el diàleg, la negociació i l’acord, que és com es resolen les coses en democràcia”, i ha recordat que així és com han actuat altres governs com és en el cas del Quebec i ara Escòcia. El cap del Govern ha destacat també que fa més de trenta anys que s’ha buscat el consens amb el PP i el PSOE sense tenir sort, “però el que els dic ara és que posin bé el termòmetre perquè això de Catalunya ha canviat: aquesta vegada és el poble en el seu conjunt qui haurà de resoldre la relació entre Catalunya i l’Estat”, ha dit.
 
Mas no s’ha mostrat gaire confiat en la dinàmica dels partits espanyols i ha posat com a exemple la futura presidenta de la Junta d’Andalusia, Susana Díaz, “una dona jove, que no es pot considerar vella guàrdia” i que en el seu discurs d’investidura “el primer que va fer va ser proposar una reforma constitucional per aturar el dret dels catalans”, quan, ha assegurat el president, hauria de treballar per solucionar altres problemes importants de la seva comunitat com el 35% d’atur que pateix la població andalusa.
 
Pressupostos i transparència
 
Pel que fa al tema de recuperar la confiança política de les institucions, el president s’ha mostrat contundent a l’assegurar que “és bo que les irregularitats surtin i se n’assumeixin les responsabilitats” però ha demanat que “no s’interpreti que  perquè passin aquestes coses tot és així,  perquè això és profundament injust i no és veritat”. “Sempre  hi ha hagut cigrons negres i, probablement n’hi continuaran havent, però el que hem de procurar és que  n’hi hagi els menys possibles, però al costat dels cigrons negres n’hi ha molts d’altres que no ho són”, ha subratllat.
 
El cap del Govern s’ha referit també durant l’entrevista als propers pressupostos del 2014 afirmant que “nosaltres ja no podem fer gaire cosa més  per seguir amb les retallades, perquè ja hem fet tot el que podíem”. “Aquest 2014 gastarem el mateix que el 2013, no podem gastar més, però tampoc  gastarem menys” ha dit, i ha explicat que per complir amb els dèficits que s’imposen des de Madrid caldrà fer una política d’ingressos, “una part de la qual serà per recuperar  els diners que ens deuen a Madrid i, que en són molts”, ha ressaltat. I ha afegit “Si al final no ens en sortim, ens presentarem  davant de la població catalana i explicarem la situació, perquè també en aquest  sentit es prenguin decisions”. “Aquesta situació és realment insostenible”, ha reblat.
 
 
 
 

1  

Imatges

Entrevista Catalunya Ràdio

Entrevista Catalunya Ràdio 722