El conseller de la Presidència, Francesc Homs, durant l'entrevista que li ha fet Mònica Terribas a Catalunya Ràdio
El conseller de la presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, ha assegurat avui que “per definició, una operació democràtica no és mai una operació de divisió” ja que “permet l’exercici de la llibertat d’una manera ordenada i que ofereix garanties”. Homs ha fet aquestes declaracions en diverses entrevistes que ha fet aquest avui i en què també ha explicat que “la manera que tenim els governs d’escoltar les majories és votant”.
 
El conseller ha respost a la reacció  l’executiu espanyol expressada avui que “no es pot tenir la temptació de minimitzar” el que va passar ahir a Catalunya i també ha aprofitat per condemnar novament els fets ocorreguts ahir a la delegació de la Generalitat a Madrid. Ha puntualitzat que “contrasta una manera de fer i una altra” recordant que “des de Catalunya ens surten bé les coses quan ho fem en sentit positiu”. En aquest context, Homs ha afirmat que si el govern espanyol creu que “és un tema de minories i majories, això es resol fàcilment amb democràcia”. Més enllà de la primera reacció del govern espanyol, el conseller creu que aquesta postura “s’anirà estovant” perquè “això que van dir fa un any de que era un cop calent del poble de Catalunya, ja no ho poden continuar dient”, ha afegit.
 
El portaveu ha recordat que el Govern té un calendari i aquest és “raonable” i que, tal com va anunciar el president de la Generalitat, Artur Mas, a finals d’any es fixarà la pregunta i la data de la consulta. “Si un procés històric d’aquestes característiques, en què has de fer front a una operació que en 300 anys no s’havia plantejat”, ha explicat Homs, “que això es pugui resoldre en tres o quatre anys, entenc que raonablement hi signaríem tots”.  El conseller també ha considerat que “ens podem sentir reforçats en allò que fem, això és una operació col·lectiva”.  
 
En aquest sentit, ha explicat que “el problema no és de calendari” sinó “fer les coses bé” ja que, segons el seu parer, “això que estem abordant és molt seriós”. També ha alertat que “ho hem de fer bé perquè no tindrem una segona oportunitat”.
 
 
Davant una mobilització d’aquestes característiques, res quedarà igual
 
En referència a la Via Catalana celebrada aquesta Diada, el conseller l’ha qualificat com “la demostració i  l’exemple a seguir que les coses es poden fer bé” i ha assegurat que “davant una mobilització d’aquestes característiques, res quedarà igual”. En aquest sentit, ha assegurat que “hem passat de pantalla” i això vol dir, segons Homs, que “no es podrà decidir res al nostre país que sigui substantiu que no passi per les urnes, que no passi per una votació amb referèndum”. Ahir, el país va anar a dormir “satisfet”, ha reblat Homs.