•    El cap de l’Executiu assegura que els que “pensen que el que ahir va passar a Catalunya no és la majoria social d'aquest país, que ho esbrinin a través d'una consulta”

•    Artur Mas ha presidit aquest vespre a Barcelona l’entrega del VII Premi RBA de novel·la negra
Declaracions del president davant dels mitjans de comunicació
Declaracions del president davant dels mitjans de comunicació
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat aquest vespre que, després de la via catalana massiva d'ahir que va protagonitzar la societat catalana, "el Govern espanyol ha d'actuar, escoltar i, sobretot, començar a obrir vies perquè el poble de Catalunya pugui ser consultat". Per aquest motiu, el president Mas ha demanat a Mariano Rajoy que la resposta que li ha de donar a la carta que li va enviar el mes de juliol "sigui una resposta que deixi portes obertes per trobar solucions i poder fer la consulta el 2014", ja que "no s'entendria que després d'una mobilització així es tanquessin les portes al diàleg i a la negociació".

El cap de l'Executiu ha declarat davant els mitjans de comunicació que la manifestació "aclaparadora i massiva" d’aquesta Diada se suma a les altres grans mobilitzacions que la societat catalana ha protagonitzat en els últims anys: la del mes de juliol del 2010, després de la sentència del Tribunal Constitucional contra l'Estatut; la manifestació de la Diada de l'any passat i les eleccions catalanes del 25 de novembre passat. Totes aquestes mobilitzacions, ha assegurat el president, són un "clam claríssim a favor del dret a decidir i la consulta" i són motius "més que suficients perquè Madrid obri els ulls, entengui que això va de debò i obri vies de diàleg definitives".

En resposta a les declaracions que avui ha fet la vicepresidenta del Govern espanyol, el president ha subratllat que, si des de Madrid “pensen que el que ahir va passar a Catalunya no és la majoria social d'aquest país, que ho esbrinin a través d'una consulta” i que “analitzin bé el resultat”. El president ha lamentat l’actitud de l'Executiu espanyol i ha dit que “ja és hora que la Constitució no es posi com un carrer sense sortida, sinó com un camí obert per trobar solucions”.

En referència a la data de la consulta, el cap de l’Executiu ha reafirmat que “el compromís que tenim signat, pactat i que crec que ahir significava un clam molt majoritari en el conjunt del país és fer la consulta el 2014”. Malgrat això, el president ha subratllat que la complexitat del procés requereix no només sortir al carrer, sinó “fer-ho bé i dins dels marcs legals”, tal i com el Govern sempre ha defensat que calia actuar. En aquest sentit, ha ressaltat que “en els temps tradicionals de la política estem anant molt de pressa”, però que hi ha moltes qüestions, com escollir la data de la consulta o la pregunta, que requereixen una negociació complexa entre les formacions polítiques.

El president de la Generalitat ha fet aquestes declaracions just abans de presidir l’entrega del VII premi RBA de novel·la negra, que enguany ha recaigut en l’escriptor islandès Arnaldur Indridason amb l’obra “El paisatge de les ombres”.

2  

Imatges

Declaracions del president

Declaracions del president 1099

Entrega del Premi RBA de novel·la negra

Entrega del Premi RBA de novel·la negra 1931